Hol vannak ma a Szívek szállodája sztárjai - és magyar hangjaik?

2016. november 25. - Jasinka Ádám

A Szívek szállodája (Gilmore Girls) egyike azon, az ezredforduló után indult szériáknak, amelyek pályája - és nézettsége - nagyon szépen ívelt felfele és melyek talán kissé észrevétlenül is, de sokak életét meghatározó, egyedi hangulatú klasszikusokká váltak. A Szívek szállodája nem csak hazájában, hanem Magyarországon is tetemes méretű rajongótáborral rendelkezik, akik a mai napig hivatkozási alapként tekintenek a Gilmore-lányok történetére.

fejleckep.png

A 2000 és 2007 között futott és több mint 150 epizódot megélt sorozat sokak örömére a Netflix jóvoltából mától, azaz november 25-től közel tíz éves csend után új részekkel jelentkezik, méghozzá az évadok során megszeretett szereplőkkel egy különleges, négy részes tévéfilmsorozat formájában.

A Szívek szállodája a főszereplői közül szinte mindenkinek meghozta a várva várt kitörést és ismertséget, és most a visszatérés apropóján nézzünk kicsit végig a Gilmore-lányokat, családtagjaikat és barátaikat alakító színészek pályáján, azon hogy hol is tartanak a széria 2007-es záró epizódja óta. Mivel Magyarországon a Szívek szállodája nem lett volna ilyen sikeres Aprics László mesteri szinkronja és a színészek remekbe szabott hangjátéka nélkül, ezért nem is olyan kis kitérőként elolvashatjátok azt is, hogy főként sorozatszinkronok terén hol is állnak jelenleg az ismert karakterek magyar hangjai.

Lorelai Gilmore: Lauren Graham és Pápai Erika

papaierika.png

Lauren Graham már a Szívek szállodája előtt sem volt ismeretlen a tévénézők vagy éppen moziba járók számára, azonban a zömében egy évados munkái közel sem hoztak akkora népszerűséget, mint Lorelai Gilmore megformálása. A széria 2007-es fináléját követően évente forgatott egy-két filmet, de újabb nagy munkájához, az öt évig tartó Vásott szülőkhöz 2010-ig várnia kellett.

Pápai Erika nem a Szívek szállodájával kezdte szinkronos pályafutását, bár kétségtelen, hogy egyik legismertebb munkája ez a sorozat. A színésznőt idén a korábbi évekhez képest meglepően sok sorozat magyar szinkronjában hallhattuk, hiszen ő szólaltatta meg a Megtört szívek főszereplőjét, negyedik évada szinkronizálja Norma Batest - szintén Aprics Lászlónál - és idén többek között hallhattuk Vanessa Williams hangjaként A férjem védelmében magyar változatában is.

Rory Gilmore: Alexis Bledel és Bogdányi Titanilla

bogdanyititanilla.png

Alexis Bledel a Szívek szállodája indulásakor volt tizenkilenc éves, így talán nem meglepő módon, nem sok színészi munkája volt a számára is hatalmas ismertséget hozó széria előtt. Sorozatbeli édesanyjához hasonlóan, Bledel is a filmezés felé fordult a záró epizód után, bár 2012-ben és 2013-ban kis időre visszatért a tévézés világába, de sem a Mad Men - Reklámőrültekbeli figurája, sem az Us & Them című szitkom nem bizonyult hosszú életűnek.

Bogdányi Titanillát és hangját azt hiszem, nagyon keveseknek kell bemutatnom. A színésznő a Szívek szállodája előtt, alatt és után is rendületlenül dolgozik azon, hogy mosolyt csaljon, vagy éppen kissé okítsa a nézőket a "csillaghajú" Lisa Simpson magyar hangjaként. Titanilla elképesztően sok új sorozatban szinkronizál idén, és szinte mindenhol fő karaktert szólaltat meg. Quantico mellett hallhatjuk többek között a brazil különlegességben, A bizniszben, ahol a szinte végig mosolygó Lunának kölcsönzi a hangját, valamint ő vette át Rose-t a Downton Abbey-ben, akinek figurájára remekül ráérzett. Decembertől pedig ő magyarítja a sokak által várt Sötét árvák főszereplőnőjét, Tatiana Maslany-t.

Sookie St. James: Melissa McCarthy és Braun Rita

braunrita.png

Aki kapcsán egyértelműen meredeken fölfelé ívelő színészi pályáról beszélhetünk, az Melissa McCarthy. Azt hiszem, nem vita tárgya, hogy a Szívek szállodája csapatából ő az egyetlen, aki igencsak kamatoztatta a megszerzett ismertséget és olyan szintre emelte a humorára és testi adottságaira építő filmek és sorozatok tömkelegét, hogy ő lett napjaink egyik legfoglalkoztatottabb komikája. Vele kapcsolatban sokáig kérdéses volt, hogy visszatér-e a folytatásnak szánt négy tévéfilmre, de csak bejelentette - a rajongók nagy örömére - hogy Sookie tiszteletét teszi Stars Hollow-ban.

Braun Rita a Szívek szállodája után a Mike & Molly-ba is McCarthy-val tartott, ahol szintén Aprics László rendezésében hat évadon keresztül szinkronizálta a közben világsztárrá váló amerikai színésznőt. Bár jó pár filmjében ő szinkronizálja, az utóbbi időben Melissa McCarthy-t többnyire Börcsök Enikő szólaltatja meg és talán ennek is köszönhető, hogy az adatbázisok alapján 2015 óta nem igen volt újabb filmes szinkronmunkája Braun Ritának, és sajnos új sorozatban sem lehet hallani a hangját, állandó szereplőként legalábbis nem igazán.

Luke Danes: Scott Patterson és László Zsolt

laszlozsolt.png

Scott Patterson Grahamhez hasonlóan filmezett már a Szívek szállodája előtt is, de igazán kiugró sikert sem Gilmore-ék előtt, sem utánuk nem tudott elérni. Ugyan játszott 2007-ben a Kakukktojás és 2010-ben Az esemény című sorozatokban, de zömében olyan (tévé)filmekben kapott szerepet, melyeket idehaza nem igazán mutattak be.

László Zsolt tavaly és idén többek között két olyan sorozat magyar változatán is dolgozott, ahol két egykori színészét szólaltathatta meg ismét. Az egyik ilyen a Crossing Lines - Határtalanul harmadik évada, ahol Goran Visnjic, a másik pedig A holnap legendái (valamint a Flash - A Villám), ahol A szökésből megismert Dominic Purcell magyar hangja volt. A szemfülesek észrevehették, hogy az itt felsorolt sorozatok szinkronrendezője az az Aprics László, aki a Szívek szállodáját is jegyzi. Hogy pedig tovább gyűrűzzön ez a spirál, László Zsolt egyik friss sorozatszinkronja, a Berlini küldetés szintén Aprics-rendezés.

Michel Gerard: Yanic Truesdale és Csőre Gábor

csoregabor.png

Yanic Truesdale-nek van talán a legkevesebb tévés, vagy éppen filmes munkája, bár 2007 óta szerepelt francia és kanadai sorozatokban is, nála hatványozottan igaz, hogy a Szívek szállodája révén lett csak igazán ismert és közkedvelt. Csőre Gábor idén év elején már szinkronizált egy egykori Szívek szállodája-színészt, csak az pont nem az akcentusos recepciós, hanem Jess Mariano, azaz Milo Ventimiglia volt. Bogdányi Titanillához hasonlóan Csőre Gábor is dolgozott A biznisz magyar szinkronján és ha jól emlékszem, pont kettejük karakterei találnak egymásra. Az újabb sorozatszinkronjai közül szerintem mindenképpen említést érdemel a The Night Manager, ahol a Wallander és a szuperhősös filmek után újfent ő szólaltatta meg Tom Hiddlestont, illetve nem hagyhatom ki a személyes kedvencemet, az Agatha Raisint sem.

Lane Kim: Keiko Agena és Vadász Bea

vadaszbea.png

Keiko Agena epizódszerepek és rövidfilmek után került a Szívek szállodája csapatába, viszont a hét évig tartó népszerűséget a sorozat fináléja után ő sem igazán tudta, vagy talán nem is akarta kamatoztatni. Kisebb filmes munkák és újfent epizódszerepek követték egymást, majd 2013-ban pár rész erejéig játszott a Shameless - Szégytelenek című sorozatban, illetve ugyanebben az évben egy oktatósorozat, a LearningTown egyik bábszereplőjének lett a hangja. Pár kisebb vígjátéksorozat mellett azonban nem igazán találták meg hosszabb ideig tartó munkák.

A biznisz témájából adódóan is sok hölgyet kívánt a szinkronba, nem meglepő tehát, hogy Bogdányi Titanilla mellett Vadász Bea hangját is hallhattuk ebben a brazil szériában. Szintén Titanillával közös munkája idén az Éld az életem! című telenovella, melyben Fernandat, az egyik főszereplőnőt szólaltatja meg. Említést érdemel az Apja, fia, unokája, ahol a színésznő az egykori gyereksztár, Josh Peck karakterének párját, Venassát szinkronizálta. Valamint a kissé hányatott sorsú Szerelemben, háborúban, ahol a főszereplő magyar hangja volt a színésznő.

Jess Mariano: Milo Ventimiglia és Seszták Szabolcs

sesztakszabolcs.png

Milo Ventimiglia csak a második és harmadik évadban volt a Szívek szállodája állandó szereplője, így talán oszlopos tagnak nem nevezhető, de hogy vastag ecsetvonás pályájának elején ez a széria, az biztos. Mielőtt azonban Rory szemet vetett volna a srácra, Milo túl volt már jó pár egy évados tévés munkán. A legnagyobb ismertséget azonban nem a Szívek szállodája, hanem a Hősök hozta meg számára. A négy évadon keresztül tartó természetfeletti történetet egy-két szezonos munkák követték, de idén úgy tűnik, hogy jó lóra tett, hiszen a This Is Us című drámáról a nézők és a kritikusok is ódákat zengenek.

Seszták Szabolcs és Milo Ventimiglia a Szívek szállodája után a Hősökben sem szakadt el egymástól, bár a Kiválasztva című szériában legutóbb nem vele, hanem Csőre Gáborral hallhattuk. Seszták Szabolcs idén többek között a Családom, darabokban című vígjátékban Tom Hanks fiát, Colin Hankst szinkronizálta, valamint hallhattuk, milyen parádés az Alkalmiban egy bátortalan és gátlásos angol fickó magyar hangjaként.

Kirk Gleason: Sean Gunn és Kolovratnik Krisztián

kolovratnikkrisztian.png

A mind hét évadban játsszó, és természetesen a folytatásra is visszatérő Sean Gunn azok sorát erősíti, akik számára a Szívek szállodája volt az egyetlen nagy sorozatos sikerük. Neki is voltak persze kisebb tévés, illetve filmes munkái, de pár részes szerepen, vagy egy évadnál tovább nem igen jutott egyik produkcióval sem. Legutóbb A Galaxis őrzőiben Kraglinként láthattuk és látjuk majd jövőre a második részben is.

Kolovratnik Krisztián hangját a Szívek szállodája után hallhattuk a Tudorok című elég jó történelmi sorozatban, ahol úgy összeismerkedett Jonathan Ryhs Meyers-szel, hogy követte őt akkor is, amikor Drakulát alakította egy rövid szériában. Illetve, bár csak egy évados, de említést érdemel a Dr. Csont testvérsorozata, a Csont nélkül, melyben Krisztián szólaltatta meg a főszereplőt. Idén ugyan új sorozatban nem igen hallhattuk, ellenben két filmben felfigyelhettünk az orgánumára. Az egyik a Guernica, a másik pedig a Rossz anyák volt. Ez utóbbiban a David Walton játszotta link férjet szinkronizálta. Kolovratnik Krisztiánt ha szinkronban a közeljövőben sokszor nem biztos, hogy halljuk majd, a mozivásznon hamarosan viszont láthatjuk, ugyanis ő alakítja a készülő Budapest Noir-moziban Gordon Zsigmondot.

Emily Gilmore: Kelly Bishop és Földi Teri

folditeri.png

Úgy látszik, a Szívek szállodája életkortól és pályán töltött évektől függetlenül szinte mindenkinek meghozta az ismertséget. Kelly Bishop pár egy évados sorozatban és több filmben (köztük a Dirty Dancingben) is játszott, mire bekerült a Gilmore-családba. A sorozatzáró rész után a többiekkel ellentétben ő azonban nem ment azonnal újabb munkákat forgatni. 2010-ben a Mercy angyalaiban tűnt fel ismét "hosszabb" időre, valamint játszott a 2012-es Bunheads című sorozatban is, de egyik produkció sem kapott folytatást. Földi Teri az ISzDb alapján 2010 óta nem igen szinkronizált filmekben, és sajnos újabb sorozatos munkáját se nagyon találni.

Richard Gilmore: Edward Herrmann és Bács Ferenc

bacsferenc.png

Richard Gilmore lesz az egyetlen főbb szereplő, aki nem tér vissza a Netflix által megrendelt négy tévéfilmre, ugyanis az őt alakító színész, Edward Herrmann 2014 decemberében sajnos elhunyt. A stábból egyébként Herrmann talán az egyetlen, akit a Szívek szállodája előtt is rengetegen ismertek köszönhetően számos filmes és sorozatos szerepének. Az egyik legjelentősebb munkájában ő alakította Franklin Delano Roosevelt elnököt, de ő játszotta többek között Richie Rich édesapját is. Gilmore-ék után pár kisebb sorozatos szerepe volt, közülük a leghosszabb A férjem védelmében Lionel Deerfield-je volt.

Bács Ferenc sok más mellett a Tövismadarak, a Halló, Halló vagy éppen A klinika című sorozat főszereplőinek kölcsönözte a hangját, de ismerhetjük őt A Gyűrű ura-filmekből is, hiszen eddig mindig ő szólaltatta meg a Gandalfot alakító Ian McKellent. Legutóbbi filmszinkronjai is ehhez a figurához kapcsolódnak, ugyanis A Hobbitok óta nem igen vállalt újabb munkákat, és sorozatban is inkább a régi időkben volt aktív, de azokat a szinkronokat nem igen fogjuk elfelejteni.

Paris Geller: Liza Weil és Simonyi Piroska

simonyipiroska.png

Liza Weil szintén epizódszerepekkel kezdte tévés pályafutását, és a pár résznyi Vészhelyzet után a Szívek szállodája hozta meg számára az átütő ismertséget. A sorozat vége után újfent csak kisebb munkákat vállalt, és vélhetően az vezetett mostani tévés szerepéhez, hogy 2009-ben, majd 2011-ben is beugrott egy-egy epizód erejéig Shonda Rhimes produkcióiba. A dráma nagyasszonya ezek után több részre is behozta őt a Botrányba, majd pedig 2014-től a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot? egyik alap figuráját, Bonnie-t bízta a színésznőre. Simonyi Piroska a Szívek szállodája előtt, alatt és még utána is jó pár évig szinkronizált, és talán még a mai napig is dolgozik, de újabb sorozatban, újabb nagyobb szerepben sajnos szinte alig hallani a hangját.

Dean Forester: Jared Padalecki és Simonyi Balázs

simonyibalazs.png

Aki szintén megtalálta a számítását a Szívek szállodája után az Jared Padalecki. Az amerikai színész utolsó Gilmore-ékkal töltött epizódja után 2005-ben a Viasztestek bemutatóját, valamint az Odaát című sorozat premierjét is ünnepelhette, és szerintem ő sem gondolta volna azt, hogy több mint 12 évig, azaz napjainkig töretlenül játssza majd Sam Winchester figuráját a sokak számára meghatározó misztikus produkcióban.

Simonyi Balázs és Jared Padalecki kapcsolata Aprics Lászlónak köszönhetően túlmutat a Szívek szállodáján. Bár Gilmore-ékkal csak pár évadot töltött, de természetfeletti lények társaságában az Odaát című sorozatban a mai napig hallhatjuk a hangját. Bogdányi Titanillához hasonlóan ő is rendületlenül dolgozott A Simpson családon a Szívek szállodája előtt, alatt és dolgozik rajta a mai napig. Filmben azonban 2014 óta nem igazán szinkronizált, és újabb sorozatos munkája nincs sok, de azért hallhattuk idén a Gyökerek feldolgozásában, és pár éve tett egy rövidke kiruccanást a Hazug csajok társaságába, de inkább a filmezés és a futás számára most az elsődleges.

Logan Huntzberger: Matt Czuchry és ifj. Morassi László

ifjmorrasilaszlo.png

Matt Czuchry az ötödik évadban csatlakozott a Szívek szállodájához, de állandó szereplő a hatodiktól lett, és maradt is egészen a zárásig, bár a fináléban nem láthattuk. Rory eddigi utolsó szerelme is visszatér a folytatásra, és talán Czuchry esetében lehet még nagy kiugrásról beszélni, hiszen Gilmore-ék után a jogi pályára lépve 2009-től hét évadon át volt egészen 2016 nyaráig A férjem védelmében oszlopos tagja. Érdekesség, de Carry Agosként a színész két magyar hanggal - Molnár Leventével és Szabó Mátéval - büszkélkedhet, ugyanis a Universal Channel mellett a TV2 is elkészítette saját szinkronját a szériához. Ifj. Morassi László a Szívek szállodájával nagyjából egy időben, vagy picivel utána dolgozott többek között a Lisa csak egy van című német produkción, de igazán új, főként idei sorozatokban nem igazán hallhattuk a hangját.

A fejléckép forrása: crossroadstoday.com

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása