Premierekben gazdag lesz a tavasz az RTL kábeltévéin

2015. február 18. - Jasinka Ádám

 Az RTL Klub kábelcsatornákból álló portfóliója kétségkívül a legnézettebb a magyar tévés piacon, ami nem csak a számuknak köszönhető, hanem annak is, hogy a két legnézettebb kábeltévé tartozik közéjük. Ez a kettő a Cool TV és a Film+, amiknek a kínálata annyira jellegzetes, hogy az ember nem igazán tudja összekeverni más tévécsatornákkal. A műsorfelhozatal minőségétől és színvonalától eltekintve szerintem nagyon jól építették fel ezt a két tévéadót és ez a nézettségükben is meglátszik. A legfőbb probléma viszont az velük, hogy nem igazán lehet őket elmozdítani, azaz mind a kettő hosszabb távon is beragadt a saját szerepébe. Ez persze nem rossz dolog, ha van rá közönség, akkor miért ne legyen így?

anagyizvalasztokep.jpg

 A helyzet az, hogy emiatt a fix, megbonthatatlan kínálat miatt nem sok újdonságot láthatunk ezeken az adókon. A premierek a kisebb tévékre szorulnak, amik magukra nagyon nehezen tudják felhívni a figyelmet, többek között azért, mert a berögzült tévénézési szokások miatt egy új műsor, a magában hordozott csalódás-faktor miatt is hátrányból indul a biztos szórakozást nyújtó, akár ismétlés ellenében is. Nem azt mondom, hogy mindenki így gondolkodik, de sokszor hiába reklámoznak a tévécsatornák egy-egy új sorozatot vagy műsort, ha vele egy időben egy olyan sorozat van adásban, amit az emberek nagy része megszokásból néz. A Cool TV főként ezt használja ki és tegyük félre most azt a kérdést, hogy ez mennyire jó dolog, mivel tény és való, hogy sokan kíváncsiak egy-egy nyomozós sorozat vagy vicces film sokadik ismétlésére is és nem hiszem, hogy ezt a szórakoztatási formát be kellene tiltani vagy meg kellene szüntetni csak azért, mert nem a televíziózás krémjét jelenti.

 Az RTL kábeltévéi közül ezért sem a Cool TV-n vagy a Film+-on kell keresni első sorban a premiereket, bár kétségtelen, hogy ezeken is sok újdonságot lehet találni. Az egyik ilyen újdonság lesz például a CSI: Miami helyszínelők tizedik és egyben befejező évada, ami március másodikán kezd és heti két epizód lesz belőle adásban, egy hétfőnként, egy péntekenként. A Viasat3 már leadta ezeket a részeket, szóval csatornapremierről van szó, viszont érdekes, hogy a Cool TV így beelőzi az RTL Klub-ot, mivel ott jelenleg a kilencedik szezont adják. Ez jelentheti azt is, hogy az RTL Klub már nem számol a főadón ezzel a sorozattal. A Való Világ hetedik évadának végeztével tavaszi műsorrendre vált az RTLII és vele együtt még egyszer frissül az RTL+ is, így ezeken lesznek az érdemi változások.

 Az RTLII-n a délután három premier telenovellával kezdődik, ugyanis érkezik A smaragd szív - Az örökös, majd utána Lucia - A sors üldözöttje és a Rosario - A múlt fogságában. Az első két sorozat március másodikán debütál, a harmadik viszont rögtön dupla részekkel lesz adásban február huszonharmadikától, azonban ez a két részes napi vetítés csak a többi telenovella premierjéig tart. A délután másik újdonsága a The Taste című amerikai főzős műsor lesz, ami A nagy ízválasztó címet kapta és minden hétköznap délután lesz képernyőn március másodikától. A főzős tehetségkutató zsűrijében ismert tévés szakácsok, séfek ülnek, többek között Nigella Lawson és Anthony Bourdain. A főműsoridőben viszont nem sok változás lesz és a Való Világ fináléja után sem a sorozatok kerülnek a középpontba, ugyanis a reality helyén az 1 perc és nyersz! lesz, amivel kapcsolatban egyelőre nem tudni, hogy ismétlést vagy új részeket láthatnak-e majd a nézők.

 Az RTL+-on sem viszik túlzásba a dolgot, viszont bemutatnak csatornapremierként egy sorozatot, a Tequila és Bonetti legújabb kalandjait, amit minden hétköznap délután láthatnak majd a tévézők. Az RTL+ az arculatváltása után szerintem elég felemás a képet ad, mivel vannak ugyan premierek a műsorán, de ezek nagy része nem friss darab, elég csak a 2000-es évek elején készült két, angol főzős műsorra (Delia konyhája, Francia idill), az Alfra, az Egy rém rendes családra, a Benny Hill-show-ra és Columbora gondolni. Az egyik premier, heti sorozata volt a tévécsatornának a Vámpírnaplók, de sajnos a negyedik évad után nem érkezik az ötödik, hanem újra leadják a harmadik etapot. Az RTL kábelcsatornái tehát frissített tartalommal jelentkeznek tavasszal, de továbbra sem kerülnek adásba a régen várt sorozatok új évadai.

A kép forrása: RTL2 Sajtóklub

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ördög Zoltán · http://testveriseg.wordpress.com 2015.02.18. 17:25:54

Mikor reggel megláttam az rtl2-n az 1 percet, rögtön tudni véltem, hogy az ősszel le nem adott széria jön. Ezek után a Konyhafőnököt is ugyanoda várom! (rtl2 hétköznap 22 óra. Hacsak Baló György meg nem bukik addig, és 21.30-ra előrejönnek.)
És számítok egy SZombat Esti Lázra is szintén az rtl2-n, valamikor áprilistól.

Aztán lehet hogy semmiben sem lesz igazam. :)

Jasinka Ádám 2015.02.18. 19:53:23

@Ördög Zoltán: A konyhafőnök szerintem nem az RTLII-n lesz, sőt, az RTL Klub-ról vétek lenne levenni. Az 1 perc és nyersz! ha tényleg új részekkel lesz adásban, akkor az azt jelenti, hogy van valami az RTL tarsolyában, ami kitúrta ezt a vetélkedőt.

Ördög Zoltán · http://testveriseg.wordpress.com 2015.02.18. 20:42:29

@Jasinka Ádám: Szerintem ha tavaszra hétköznapi napi főműsoridős durranásra készülnének a Konyhafőnök és az 1 perc kivételével, akkor már tudnánk róla. Én esetleg egy szombat esti showt nézek ki csak belőlük. Ám nem gondolom hogy lenne ötletük az X-en és a SZEL-en túl... Az X ősszel lesz a főadón. A SZEL viszont megbukna ugyanott. Az csak a kérdés, hogy az RTL2-re benyomják-e. Én megkockáztatok egy igent.
1. Poénból, mert erre senki sem tippel. :)
2. Az RTL2-re is kell valami a vv7 után. Állítólag sok pénzt kérnek érte. A vv7 nélkül jelenleg az rt2 egy másfél százalékos csatorna...

Részben a 2. pont magyarázhatja az 1perc és a Konyhafőnök költözését. És még hogy nincs hely a főadón.

Én a 22 órában jobban kételkedtem mint a kistesóban. De ha a műsorújságban rtl2 és 22 óra van...

Most pedig meglesem nálad a nézettségi adatokat. :)

Jasinka Ádám 2015.02.19. 10:37:11

@Ördög Zoltán: Az RTL Klub-on lesz A konyhafőnök, nem mondom biztosra, mert láttunk és olvastunk már meghökkentőbb dolgokat is ennél, de semmi nem indokolja, hogy a brutálisan nézett első évad után az RTLII-re fokozzák le. Az RTL Klub főműsoridejének gyenge pontja az Éjjel-nappal Budapest, viszont hosszú távon hozza az árát, sőt, olcsó és sokan nézik, ezért sem kerül át a gyengébb számok ellenére sem más idősávba vagy kábelre. A konyhafőnök az RTL egyik legerősebb márkája lett, talán a legerősebb, ha azt nézzük, hogy az X-faktor fénye megkopott, a napi saját gyártásokat pedig nem számoljuk, akkor igenis erős értéke van, de lehet, ha sokat adnák, félévente egy évad, akkor a nézők megunnák.

Ördög Zoltán · http://testveriseg.wordpress.com 2015.02.19. 14:03:08

Oké. Emlékszem rá, hogy te egy Híradó - Fókusz - Konyhafőnök - ÉNB - BK sormintát vársz.

Ha csak ősszel lesz, tényleg marad a főadón. Ez esetben viszont a BK után lesz.
süti beállítások módosítása