The Middle – a 4. évad

2013. június 03. - Flankerr

szsz.PNG

 A nálunk két csatornán (HBO Comedy, M1), két néven (A Semmi Közepén, Családom és egyéb emberfajták), és két szinkronnal (agyrém, ezt már én teszem hozzá) is sugárzott The Middle népszerűsége hazánkban nem túl nagy. Valahogy mindig megbújt a vele egy időben induló, azonos adón és napon sugárzott Modern Family árnyékában. Bevallom, még én, a nagy sorozatfüggő is a számos vígjátékom közül pont ezt „jegeltem” másfél évig. Pedig a Heck család kalandjai megérdemlik a nagyobb figyelmet.

themiddle1.jpg

 Formailag egykamerás, aláröhögés nélküli szitkom. Egy 3 gyerekes család történetét meséli el hétről hétre, akik a semmi közepén (erre utal az eredeti cím is), Indiana állam egy poros kisvárosában élnek. Nem túl bonyolultan, és kifejezetten szegényes körülmények között: a történetszálak fontos része az, hogy szinte hétről hétre léteznek, és noha nem éheznek, évtizedes, folyton elromló dolgok veszik körül őket, ami a fogyasztói a paradicsomnak tekintett USA-ban a „kudarc” biztos jele. Ez persze nem csoda, hisz Mike, az apuka (Neil Flynn a Scrubs-ból) egy kis bányában bérszámfejtő, az anyuka pedig eladó egy autókereskedésben, ami a sorozat 2009-es indulásának megfelelően kong az ürességtől.

themiddle7.jpg

 A 3 gyerekből a gimnazista Axl a legsablonosabb: „lázadó”, lusta középiskolás, aki szerint mindenki ellene van, pedig nem. Ő akar a legmenőbb srác lenni, és nincs is messze tőle. Emiatt kerüli is húgát Sue-t, aki nagyon lelkes, kitűnő tanuló, sose hiányzott még az iskolából, és mindenbe belekap, mindenre jelentkezik. De szinte sehová se jut be, mert kissé esetlen, cserébe nagyon jószívű és kedves, ám naiv.

 A legnagyobb arc viszont az alsós Brick. Szó szerint falja a könyveket, műveltebb és okosabb, mint a többiek együtt. Ám az élet más területein (barátkozás, társadalmi szabályok, kommunikáció) erős hiányosságai vannak. Bónuszként a mondatai utolsó szavait gyakran maga elé suttogva megismétli. Viszont rettenet vicces, és az őt játszó Atticus Shaffer valami fenomenálisan hozza a figurát. A családtagok közti interakciók is jók, ami kell is, mert sok jelent játszódik a lerobbant családi házban. A következő két bekezdés a 4. évadot nem ismerők számára spoileres lesz.

themiddle5.jpg

 Komoly változások zajlottak le ebben a szezonban. Brick egyre csak nő, már felsős lesz. Az igen nehezen jogsit szerző, a birkózócsapat pompon-lányaként Sue már másodéves középiskolás, ami a vele egy suliba járó, és elballagásakor bálkirálynak megválasztott Axl-t rosszul érinti. Őt isteni csodaként sportösztöndíjjal felveszik egy főiskolára, miközben elkapja a szerelem nevű hullámvasút, ráadásul amerikai focistához méltóan vakoldalról..:) Két legjobb barátját sokat látjuk, ami jó döntés volt az írók részéről. Az apuka, Mike életét inkább a saját rokonsága, főleg az apja és a testvére keseríti meg, pedig ő inkább a háttérben húzná meg magát.

themiddle3.jpg

 A valódi családfő szerepét betöltő, egyben a történéseket folyamatosan narráló Frankie élete viszont gyökerestől felfordul. Miután évek óta ő a legrosszabb értékesítő, kirúgják az autókereskedésből. Némi útkeresés után beiratkozik egy továbbképzésre, ahol fogorvosi asszisztens lesz belőle, és az évad végére fel is veszik. A főnöke hatalmas arc, így ebben a szálban bőven van potenciál. Kiemelnék még pár jó mellékszereplőt. Brick kapott egy új tanárt (Ted a Scrubs-ből), és egy erősen kattant iskolapszichiátert, akivel ütős jelenetei voltak. A régóta vissza-visszatérő gitáros hittérítő, Timtom atya is jó perceket adott nekünk. Az évadzáró a műfaj sok évtizedes hagyományaihoz híven jóval érzelmesebb volt az átlagnál, de már a Frankie-Axl jelenetekért bőven megérte.

A The Middle családközpontú tematikájával jól párosul a Modern Family-vel, mégis megőrizte sajátos hangulatát. Kicsit egyszerűbb humor ez, ám nem prosztó, és az eltalált karakterek viszik a hátukon a sorozatot. Az 4. évadra bátran adok 7/10-et, és ajánlom mindenkinek, aki a mainstream-től kicsit eltérő, de nem túl extrém, befogadható humorra vágyik.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása