Wipeout – 6. évad ajánló

2013. május 13. - Flankerr

 2013 május 9.-én elindult a Wipeout (Itthon Lehetetlen küldetés néven fut(ott) a Viasaton) hatodik évada az ABC-n. Ez elsőre nem olyan óriási hír, pedig ez a rendkívül vicces, akadálypályás kieséses ügyességi vetélkedő születésekor komoly hendikeppel indult. Tudni kell, hogy a nyár az amerikai országos tévéadók szemében holtszezon. Nem véletlenül, egyszerűen az ottani nézők jóval kevesebbet ülnek a készülék előtt, így nem éri meg drága műsorokat eléjük tolni.

wipeout3.jpg

 A csatornák azért próbálkoznak becsülettel, és akad nyári siker (American Idol, Hell’s Kitchen), de ez a ritkább. Ezt az állóvizet kavarta fel a Wipeout, és nézettségileg komoly sikereket ért el, pedig az első évada még csak 7 részes volt. A második már 17 (ebből egy speciális Super Bowl tematikás), a harmadik 18, lefedve a teljes nyarat. Ez után durvult a helyzet, mert az ABC 8 részes téli, és 7 részes tavaszi különkiadással egészítette ki a 16 részes nyári etapot. Ezek tematikában, akadályokban, dizájnban is illeszkedtek az adott évszakhoz. Az ötödik évadban már csak a téli maradt meg 8, és a nyári, 16 résszel. 2012-2013-ban csak 1 karácsonyi különkiadás volt, cserébe a nyári etap már a májusi főszezonban elindult.

wipeout5.jpg

 Mi a titka a sikernek? Egyrészt az, hogy mindenki szeret mások bénázásán röhögni, vagy azon, hogy egy pályán változatos módon leüssék, fellökjék, sáros vízbe taszítsák a résztvevőket. A kieséses rendszer miatt módunk van szurkolni is nekik. Ehhez jön még a két műsorvezető, John Anderson (civilben sportriport, újságíró) és John Henson (színész, műsorvezető, humorista) folyamatos szövegelése, amiben pusztító szóviccekkel kommentálják a versenyzők tevékenységét, vicces becenevekkel látva el őket. A férfi nézőket az évadra újra visszatért Jill Wagner vonzza, aki a versenyzőket bíztatja, és készít velük mini interjúkat a pálya szélén.

wipeout8.jpg

 A műsor menete kezdetektől szinte változatlan: 24-en rohannak végig a többrészes selejtező akadálypályán, amiből 12 legjobb időt elérő jut tovább. Nem látunk mindenkit, szinte csak a továbbjutókat, de őket se minden akadálynál. A 12-ből régebben 8, ma már csak 6 jut tovább a harmadik körbe, onnan pedig 3 (régebben 4) a legkeményebb utolsó részbe, a Wipeout Zone-ba. Az eddigiekkel ellentétben éjszaka felvett selejtezőben újra időre megy a verseny, és a nyertes megkapja a fődíjat, ami 50.000 dollár.

wipeout9.jpg

 A sorozat egyik titka még a változatosság, rendszeresen rendeznek különkiadásokat: pároknak (családtagok, szerelmesek, vakrandin résztvevők), katonáknak, sporteseményeknek, szőkék versus fotelpatkányok, és így tovább. másrészt a pályák kialakítása, a kezdetektől állandó, legendás Big Ballstól eltekintve, folyamatosan változik, hülyébbnél idiótább kinézetű és elnevezésű akadályok kínozzák a résztvevőket. Így a nézők nem unnak rá a műsorra. Csak a speciálisan a játéknak kifejlesztett puha habszivacsra, ami mindent beborít, 200.000 dollárt költenek egy évadban.

 Azt hiszem, ennyi részlet bőven elég. A Wipeout egy rendkívül vicces, igazi agykikapcsolós szórakozás, és valljuk be, néha ilyen is kell. Idén 4 rész után 1 hónap szünet következik, és június végétől indul be a nagyüzem. kortalanul, mindenkinek ajánlott.

8/10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása