The Following – 1x01 – Kevin Bacon sorozatozik

2013. február 28. - Jasinka Ádám

 A The Followingról, a történet ismertetése előtt annyit érdemes tudni, és ezzel már be is lehet azonosítani, hogy milyen témájú, hangulatú lesz a sorozat, hogy a készítő Kevin Williamson. A neve annyira nem ismerős az átlagos televízió nézőnek, a munkái viszont annál inkább, az ő ötlete ugyanis a Sikoly című film, a Dawson és a haverok valamint a Vámpírnaplók című sorozat is. A The Following pedig egy jó, nyomozós, thriller sorozat, aminek az első része tetszett.

vlcsnap-2013-02-28-11h38m48s195.png

 A történet ismertetése azért fontos, mert ez lesz a sorozat átívelő történetszála az epizódonkénti nyomozás mellett. Az alapötlete a sorozatnak az, hogy van egy egyetemi irodalomtanár, aki rajong Edgar Allen Poe műveiért és a romantikai korszakának sötét oldala miatt kezd gyilkolni egyetemista lányokat. A sorozat másik oldalán pedig ott van egy megtört, visszavonult FBI ügynök, aki régen elkapta az egyetemi tanárt, de mikor ő megszökött a börtönből újra nyomozni hívják. A sorozatgyilkos egyetemi oktató viszont nem egyedül dolgozik, hanem olyanokkal, akik rajonganak érte, és így a rendőrségnek ők, azaz a Follower-ek adják majd a részenkénti munkát. Az epizodikusságot tehát ők adják a sorozatnak.

vlcsnap-2013-02-28-11h34m59s207.png

 Az első rész nekem nagyon tetszett. Jól felépített, megírt, kellően borzongató, ijesztő és sötét epizód. Persze mivel országos csatornán, a FOX-on adják ezt a sorozatot véres jelenetek tömkelegét és horror-t nem adnak, de azért mégis ijesztő tudott lenni egy-két jelenet.

vlcsnap-2013-02-28-11h39m53s73.png

A főszereplő ex-FBI ügynök, Ryan Hardy, akit Kevin Bacon alakít, megtört, komor hangulatú ember. Egyfajta Jack Bauer, de mégsem annyira tökös és kemény, inkább Kurt Wallander szerűen komor. Az egyetemi tanárt James Purefoy alakítja, és ők ketten jó választásnak tűnnek a főszereplő karakterekre. A többi szereplő egyelőre a háttérben mozgott és nem ismertették meg őket az írók, de klisés, és erőltetett szereplők nincsenek az első részben.

 A nyomozást nem nevezném érdekesnek, inkább csak asszisztált a részben az alaptörténet megismertetésének. Tetszettek a visszapillantások és az egész összeesküvéses hangulata a történetnek.

 A rész végén pedig hozta azt, amit kell egy ilyen sorozatnál, még borzongatták a nézőt és a hirtelen, a csendben hangos lánccsörgés és egyéb hangok ijesztőek. Ezekkel próbálnak a nézőkre hatni, és megmondom, jól csinálják, többször is eljátszották ezt, a kutyánál és az egyetemista lányoknál is. A verekedős jelenetek jól meg vannak csinálva, a nézők is érzik, ahogy egy fadarabbal megütik Kevin Bacon karakterét. Az epizód cliffhangere pedig külön tetszett, ahogy kiderül, hogy a rendőrök ellenére is meg tudják szöktetni a sorozatgyilkos tanár gyerekét, aki ex-feleségével él, és kiderül, hogy a feleség barátnője és az egyik szomszédjában lakó pár is követője az oktatónak. Érdekes lesz, kiről derül ki még, hogy rajongója James Purefoy szereplőjének.

Értékelés: Nem csak a témája miatt tetszett, hanem azért is, mert jó az első rész felépítése, története és a cliffhanger-e. A színészek jók, és a sorozat egyelőre olyan Gyilkos elmék-re hasonlító történetű, a főszereplő mentalitását és a következő részre való átvezetést tekintve pedig 24-es.

8/10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása