Csillag Születik - 4. évad - évadkritika és összegzés

2012. június 03. - Jasinka Ádám

 Véget ért a Csillag Születik negyedik szezonja. A 2012-es évad március 17-től június 2-ig tartott. Ez a leghosszabb Csillag Születik, mivel az első évad 8, a második 11, a harmadik 10 és a negyedik 12 részes volt. Azonban csak a második legjobb évad volt, a bitang válogatók ellenére. Most azonban részletesen nézzük meg a dolgokat. 

 A zsűrit eddig összesen 11 ember alkotta a négy évadon keresztül. A leghosszab ideje ítész Hernádi Judit, aki a második szezon óta (2009) állandó tagja a műsornak. Ha már állandó tagoknál tartunk a képernyőn, mert a háttérben dolgozó emberekről nincs információ, ezért csak a képernyőn levőkről tudok kozekvenciákat levonni. Miszerint Ördög Nóra az, aki immár 2007 óta alkotja a stabil műsorvezető szerepét. Két évadot Stohl Andrással húzott le (és még mindig ő lenne a partnere ha tudjuk mi nem történik meg), egy évet Nagy Sándorral és eme legutóbbi szériát Liluval vitte végig. Az új zsűri remekül működött, a válogatókon a legjobbak voltak, és már csak szimplán értük megérte nézni a műsort. Osztották szorozták a jelentkezőket, s párszor egymást is. Az élő műsorokban is jók voltak, ám itt már nem a zsűriközpontúság volt a lényeg, ezért is tűntek halványabbnak, mint a selejtezőkön. Mindenesetre megérte Puzsér Róbertet megszerezni, egy jelenség, sokszor azt mondja, amit a "nép" gondol, az igazat. Ám a műsor vége felé, mikor piadesztálra emelte a Quantum XXL-t, az nekem már sok volt, persze lehet kedvence, de egy sportkommentátor se úgy közvetíti a műsort, hogy elfogult egy-egy versenyző, játékos iránt, méltatja, és a többieket leszólja. Függetlennek kell maradni és otthon, Barátok Közt kell hangot adnia véleményének. Ezért nem volt a döntőben szimpatikus Puzsér. A többieket kedvelem, Pokorny Liát, a Társas Játék óta nagyon és számomra itt is szerethető maradt. Hernádi Judit is a kedvenceim egyik, mint itteni zsűritag, mint Heti Hét. Hajós András pedig megérdemel ezek után főleg egy saját műsort, mivel az RTL Klub-on ilyen tekintetben üresedés van, lett. Show volt ugyan (Legyen Ön is Milliomos), de klasszikus, régi Fábry-s műsor nincs, és Hajós a Heti Hetesben (Alföldi - Hajós páros, zseniális eszemetek) és itt is megmutatta, hogy rögtönözni is baromi jól képes, megérné rá építeni egy önálló estet (Showder Klubban is szerepelt, jó volt).

 A válogató rész volt a műsor fénypontja, sziporkázott a zsűri, a szerkesztők, a castingos, a vágó, mindenki. Összeszedett, vágott, illesztett műsor volt. Csak dicsérni lehet ezt a szakaszt. Puzsér beszólásaiból konkrét közel 30-40 darabos képsorozat készült Azt Adom-on és a Demotiváló rendszeres posztja lett a válogatók alatt. Egyik ilyen emlékezetes jelenet, amikor kikészítették, talán úgy igazán először Puzsér Róbertet.

 A válogatók és A válogató után elérkeztek az élő műsorok. Puzsér nem vette vissza magát, sőt, néha életigazságokat fogalmazott meg, pontozótáblájá 4-8 között ingadozott, míg a többiek nem restelték kihasználni a 6-10-es skálát. Lia maradt az a kedves, mindenkit szeretek színésznő, bár többször érte kritika, hogy nem illik a másik három ítész mellé, nem hiszem, hogy megvédésre van szüksége, de én kiállok mellette. Üde színfoltja volt a műsornak, kedvelhető személyiség. Hajós András és Hernádi Judit hozták ugyanazt, amit a válogatókon megmutattak. A művésznőt azonban már ismerhettük az előző két szériából, azaz megtudja szeretni a versenyzőket, és könnyen magával tudja ragadni a show hangulata, megkönnyezni egy-egy produkciót, bár idén élő adásban erre nem volt példa.

 A versenyzők közül említést érdemelnek a következők; éneket tekintve a győztes Mészáros János Elek előadásait én szerettem, az én ízlésemnek megfelelt, és megkedveltem, a magyar dalokat, amiket hozott (Hazám, Hazám) és a populárisabb operákat. A döntőbeli sztárvendéges produkciója Tabáni Istvánnal is megér egy említést, mivel jól összehozták a Queen dalt. Szirota Jennifer másodszor jelent meg RTL Klub tehetségkutatóban, az X-faktor első évadában nem jutott be az élő adásokba, itt viszont a döntőig menetelt, viszont nem tudott győzni. Mindenképpen fejlődött, a Kovács Kati - Adj már Uram esőt című dalának feldolgozása volt tőle a kedvenc dalom. Összességében azonban nem tudott engem meggyőzni, jó hangja van, csinos, viszont nem tudott rám hatást gyakorolni, a hangja nem váltott ki belőlem érzelmeket, csak a Kovács Katinál. A Quantum XXL pedig nemes egyszerűséggel zseniális. Akkor, amikor ténylegesen táncoltak, nem pedig a show vitte el a produkciót volt a legjobb szerintem. A döntőben a Face Team-mel közös fellépésük eszméletlen hangulatott teremtett. Számukra a győzelem másodlagos lett volna, mivel így is, a szimpla műsorban szerepléssel megnyerték az ismerettséget, népszerűséget. Juhász Marcell volt még érdekes jelenség, a válogatón megkedveltem, és nem népdal-népdal előadásokkal is egyik kedvencem volt.

 A műsor összességében jó volt. Az előző évadnál jobb, nem feltétlenül versenyzőket tekintve, hanem a megújulások miatt. A döntő tényleg feltette az íre a pontot. Hangulatfelelős volt a Mészáros János Elek - Tabáni István duó, a Quantum XXL - Face Team páros és Geszti Péter és a Gringo Sztár, akik alkalmi tinilány közönséget verbuváltak és mozgattak meg egyszerre egy közepes, de nagyon fülbemászó dallal. Ezzel búcsúznék el az évadtól.

 Értékelés: Mindent leírtam, azt hiszem, amit gondoltam a műsorról. Rosszat csak annyit tudnék felhozni, hoyg lehetett volna ütősebb a felhozatal az élő műsorra, hiányoltam például Kárpule Ferencet (hegedűs) és Proc Ivanna-t (ukrán énekesnő). Őket még behozhatták volna, nem mondom, hogy mások helyére, de nem tudom miért erőltetik már harmadik éva a rap-et, és idén a humort. Utóbbira ott van a Showder Klub zseniális emberekkel. A válogatól 9/10-esek voltak, az élő műsorom azonban kissé csalódást okoztak, bár csak az elején, de ahogy fogyatkoztak, úgy emelkedett számomra a műsor, a döntő pedig jól össze volt rakva. Jó műsor volt, remélem jövőre ugyanezzel a felállással, újra lesz Csillag Születik, immár 5. évfolyammal.

8/10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása