Ezeket a tévéfilmeket támogatja az MTVA

2015. július 20. - Jasinka Ádám

 Az MTVA-nál egy ideje működik már a Mecenatúra program, ami röviden összefoglalva lehetőséget biztosít kezdő és tapasztalt filmeseknek, íróknak és producereknek egyaránt, hogy új vagy készülőfélben levő terveikhez támogatást kapjanak. Ez elsősorban anyagi természetű, de aki a különböző témacsoportokra bontott pályázati körökben nyertesként kerül ki, annak a filmjét biztosan be is mutatják.

mecenatura.jpg

 A Mecenatúra ilyen módon támogat többek között dokumentumfilmeket, rádiójátékokat és az én legnagyobb örömömre animációs sorozatokat, tévéfilmeket és ritkán, de pár részes tévésorozatokat is. A pályázatokon győztes produkciók általában két év alatt szoktak elkészülni, persze egy filmforgatás és az utómunkálatok ritkán kiszámíthatóak és főleg nem lehet általánosítani, de többnyire reális ez az időintervallum. A Mecenatúra kapcsán szerintem elvitathatatlan, hogy fontos szerepe van és nem érdemtelenül kapják a készítők a pénzeket, hiszen olyan alkotások készültek eddig mint a sokszoros díjnyertes A berni követ, vagy Köbli Norbert másik két filmje A vizsga és a Szabadság - Különjárat, hogy csak párat említsek.

 Az animációs sorozatokból ugyan még nem láthattuk mindet, de részeket már mutattak belőlük és én imádtam a Gyurmókat (Kapitány Frigyes), a Városi legendákat (Glaser Katalin) és az Egy komisz kölyök naplóját (Gyulai Líviusz). Ilyen humoros, ötletes és frappáns alkotásokból még több kellene, mert nem állnak messze minőségben és történetileg sem az egykori nagyoktól, melyeket olyan sokszor és olyan sokan emlegetünk. Az animációs sorozatok pályázata is mostanában zárult le és vannak közte ígéretes alkotások, de most nem ezekről, hanem a tévéfilmekről és esetleges sorozatokról lesz szó.

 A nemrég lezárult FEHÉRGYÖRGY2015 nevű pályázati kör nyertes produkciói közül sajnos egyik sem sorozatnak készül, ami nagy kár, viszont eddig nem sokszor csalódtam a tévéfilmekben, szóval én bizakodó vagyok. Az aktuális pályázatról május 19-én és 26-án döntött a Médiatanács, az eljárást pedig július 7-én zárták le és hat alkotásnak összesen közel 600 millió forint támogatást szavaztak meg. A FEHÉRGYÖRGY2015-re 33 pályázat érkezett be és a készítők filmjeikhez, sorozataikhoz összesen több mint 3 milliárd forint támogatást igényeltek.

Tranzit idő

Gyártó: KinoFilm Studio Filmkészítő és Szolgálató Kft.
Rendező: Szabó Réka (művésznevén Almási Réka)
Korábbi munkái: Team Building
Történet: Egy szívinfarktusnak hitt állapotban levő férfi néz szembe saját múltjával, hibáival.

Bemutató helye: Duna Televízió Zrt.

A teremtő háta mögött

Gyártó: Megafilm Kft.
Rendező: Vitézy László
Korábbi munkái: A Hortobágy legendája, Pillangó, A galamb papné
Történet: A rendező ismét egy Móricz Zsigmond művet filmesít meg, azonban ezúttal nem egyszerű adaptációról lesz szó. A készülő alkotásban ugyanis Vitézy László összeilleszti Móricz Zsigmond Barbárok című, szerintem zseniális novelláját Sinka István Fekete bojtár vallomásai című regényével.

Bemutató helye: Duna Televízió Zrt.

A Pajtás: a Párt hajója

Gyártó: Stratcomm Kft.
Rendező: Gárdos Péter
Korábbi munkái: Hajnali láz, Porcelánbaba, Éretlenek
Történet: A film 1954-ben játszódik, a Balatonnál és megtörtént eseményt dolgoz fel. A Rákosi Mátyásról elnevezett hajó balesetet szenvedett és rengeteg rajta utazó gyerek az életét vesztette, azonban az igazságot évtizedekig titkolták.

Bemutató helye: Duna Televízió Zrt.

Magyar Fátum - A király halála

Gyártó: Film-Art Kft.
Rendező: Pajer Róbert
Korábbi munkái: Fekete krónika, Álomlátók
Történet: A tervek szerint II. Lajos magyar király halálát dolgozza fel látványosan, hitelesen.

Bemutató helye: Duna Televízió Zrt.

Álom hava

Gyártó: Lümiere Kft.
Rendező: Bicskei Zoltán
Korábbi munkái: Adorjáni ima, A pásztor, Szikfilm
Történet: A rendező korábban már szerette volna elkészíteni Álom hava című nagyjátékfilmjét, de csupán részleteket sikerült felvenni belőle, ezért a rendező elállt a befejezéstől. Az Álom havához azonban új forgatókönyvet készítettek, melyből két részes tévéfilmet fognak forgatni. A történet 1680-ban játszódik szimbolikus szereplőkkel és bár hasonlítani fog a történelmi tematikája az eredetileg tervezett nagyjátékfilmhez, mégis egy teljesen új alkotás lesz, melyet 2016. második felére készítenek el. A forgatás helyszíne a Vajdaság lesz.

Bemutató helye: Duna Televízió Zrt.

Szürke senkik

Gyártó: Film Positive Productions Kft.
Rendező: Kovács István
Író: Köbli Norbert
Korábbi munkáik: A berni követ, Szabadság - Különjárat, A vizsga
Történet: A film az első világháború alatt játszódik középpontjában egy osztrák-magyar-román felderítőcsapat öngyilkos küldetésével.

Bemutató helye: Duna Televízió Zrt.

Forrás: MTVA Mecenatúra, mmonline.hu, Lümiere Kft.
A kép forrása: comment.blog.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása