Hacktion Újratöltve – a második évad

2013. június 22. - Jasinka Ádám

 Azt nem mondom, hogy felejthető, de kissé szedett-vedett évadot hagyhatunk a hátunk mögött. A készítők, volt hogy igencsak kényeztettek minket, ami általában a jó színészválasztásban, illetve a viszonylag érdekesebb történetben nyilvánult meg. Azonban a fonákját, az erőltetett, közhelyes dialógusokat és a banálisan felépített, már-már vázlatos cselekményeket is megmutatták a nézőknek.

vlcsnap-2013-06-19-17h16m32s219.png

 Továbbra is úgy gondolom, a széles amerikai piac ellenére, hogy kell magyar nyomozós sorozat és ugródeszkának, mind a színészek, mind az írók részéről a Hacktion Újratöltve nem rossz. Nincs segédkönyv, aminek az utasításait be lehetne tartani, így csak írói tanulmányokra és a látottakra hagyatkozhatnak a készítők, ami hellyel-közzel, de megy is nekik. Azonban e miatt sokszor futnak bele üresjáratokba, kidolgozatlan, lezáratlan történetszálakba és néha bizony sántító párbeszédekbe.

vlcsnap-2013-06-19-17h16m44s90.png

 A sorozat viszont fejlődik, az első évadhoz képest sokat változtattak. A Gubík Ági karaktere vezette nyomozó csoport bizony klisésebb ügyeket, de izgalmasabb szituációkat oldott meg. A szereplők annak ellenére, hogy egysíkúak voltak, valahogy kedvelhetőbbek is. Sok vizet nem zavartak és mondhatni, hozták a kötelezőt, se nem dobbantottak nagyot, se nem vétettek orbitális hibát. Mezei, epizodikus nyomozós szériát kaptunk. Azonban itt a második évad, amiről a továbbiakban spoileresebben írok.

vlcsnap-2013-06-19-17h16m57s212.png

 Az alap csapatból két szereplőt is kiírtak, illetve teljesen új munkamorállal megáldott csapatot alakítottak az írók. Nem csak a légkör furcsább, de az ügyek is a levegőben lógtak, és a megfelelő helyen sajnos senki sem csapta le őket, pedig potenciál a legtöbb epizódban volt dögivel. Csak vagy hamar lerendezték azt, ami érdekes volt, vagy elnyújtották azt, ami abszolút háttér információ, vagy sikerült összecsapni az amúgy korrektül felépített epizódot.

vlcsnap-2013-06-19-17h18m54s109.png

 Ez a hektikusság jellemzi a második évadot. Bizony, volt, amikor Anger Zsolt erőn felüli színészi játéka is kevés volt ahhoz, hogy a kreativitástól mentes részt értékelhetővé tegye. Azok a szereplők, akik az első évadból megmaradtak nem sokat változtak. Szondi Péter kevésbé vicces, ám ő az, aki nem csak, hogy a legszimpatikusabb, de a legösszetettebb szereplő is. A többiek, főleg Tamás beszürkült. Azzal, hogy a társát, Mayát kiírták, az ő szerepköre, az informatikus vonal a háttérbe került, a karakterét pedig nem tudták tovább árnyalni a szerelmi szál nélkül. Kornél az, aki mind Szondival, mind Petrával kiegészülve korrekt szereplő, beazonosítható viselkedéssel. A kriminálpszichológus, Petra érdekes. Az első évadhoz képest értelmesebb dolgokat mond, nem csak kliséket puffogtat, de azért még lehetne formázni az ő, nekem egysíkú és rideg karakterén. Az új főnök, Éva, felrázta a bandát. A lekezelő, pökhendi és kissé utálatos stílusával nem csak, hogy ellentéte elődjének, Grétának, de egy olyan karakter, akit nem csak a sorozatban, hanem a nézők sem kedvelnek annyira.

 Az évad érdekesen alakult. Az első részek érdektelenek voltak. Nem alapozták meg a hangulatot, nem keltették fel a nézők érdeklődését. Azonban sikerült begyújtani, a menet közben többször lefulladó motort. Ugyanis mind Az ember, akit leütöttek és a 30 sec korrekt és élvezetes részek voltak. A többi, mint az Angéla vagy a 12 óra ötletes történetűek, azonban a megvalósítás közel sem sikerült annyira jól. Az évadzáró, A nyomozó nyomában pedig azon részek egyike, ahol összecsapták a jól felépített epizódot.

vlcsnap-2013-06-19-17h19m09s9.png

 Az ügy, amit megkaptak egy rendőr haláláról szól. Azonban a főnök, Éva, az orvosszakértő véleménye után pikk-pakk le is zárja, a szerinte egyértelmű ügyet. A többiek, élén Szondival, máshogy gondolják. Kis kutakodás után olyan dolgokat találnak, ami egyértelművé teszi, bizony a rendőr halálát nem baleset okozta, és nem is lett öngyilkos. Szondiék bizonyítékot találnak, hogy pénzmosással is foglalkozó üzletembereknek a rendőrségnél is vannak befolyásos emberei, akik segítenek eltussolni ezt azt, ha kell. Az egyik ilyen korrupt rendőr, az elhunyt nyomozó főnöke, a másik a K.Ü.O. irányítója, Éva.

 A rész maga jól van felépítve, igaz sejthető, hogy a főnök is saras, de a szerepéből adódóan inkább tipikus, gőgős magatartásra gondol a néző, mintsem egyből arra, hogy megvették őt is. Az évadzáró vége csattanósra sikeredett. Nem kellett volna szerintem sokat dolgozni, csiszolni még, hogy tökéletes legyen, ugyanis hamar lezárták az érdekes részeket. Amikor Éva elmondta Szondinak, hogy bizony benne van a keze az eltussolásban, választási lehetőséget ajánl neki. A videót és az információt ő is elhallgatja és a Kornélról készült, zsarolásnak szánt videó nem kerül ki, vagy pedig mind főnökét, mind legjobb barátját beáldozza. A készítők hamar jelenetet váltanak és látjuk, ahogy Anger Zsolt karaktere a pubban ül. Itt arra lehet gondolni, hogy őt is megvették, de mikor színre lép az évad elején kiírt Gáspár Sándor és elmondja, hogy letartóztatták Bauer Évát, tudjuk, mit tett Szondi.

vlcsnap-2013-06-19-17h19m22s131.png

 Az utolsó részben volt az évad legjobb katartikus élménye. Nem mondom, hogy tökéletes, de ezt bizony jól összerakták. Izgalmas, csavaros történet, dráma, nem csak szerelmi szál és jó színészi játék. Az előző részekben is ilyesmi összefogott, megkomponált történeteket vártam.

Értékelés: A készítők nagy cliffhangert nem, de elvarratlan szálakat hagytak. Érdekes lehet mind Éva, mind Kornél sorsa is, ugyanis a róla készült videón kábítószerrel kereskedik, és ha a történetszálakat nem csapják össze, jó kis dráma felé viheti a történetet. Az évadot értékelve azt mondanám, hogy látszik a fejlődés, mind a színészek, mind az írók részéről, viszont a huszárvágásra történő változtatások nem csak írásilag, de nézői szempontból sem előnyösek. Azok az epizódok, amik tetszettek tényleg jók voltak, s sikerült a második évadban is remek vendégszereplőkkel forgatni. Az évad 5/10, míg az évadzáró kicsivel, de jobb.

7/10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása