Programajánló a skandináv sorozatok szerelmeseinek

2018. február 06. - Jasinka Ádám

Az elmúlt években egyre több skandináv sorozat, film és regény lett Európa-szerte is ismert. Bár ez a gyűjtőfogalom több országot is magába foglal, zömében mégis a svéd alkotások azok, amik a leggyakrabban kerülnek idehaza is reflektorfény alá. Szerencsére azonban láthattunk már nem egy dán, norvég és izlandi produkciót, most pedig egy olyan rendezvényt ajánlhatunk, amin a finn filmművészetet ismerhetjük meg közelebbről.

finnfilmnapok0.jpg

Február 7. és 11. között rendezik meg a budapesti Toldi moziban immáron hetedik alkalommal a Finn Filmnapokat. Az eseményt a Finn Intézet (FinnAgora) szervezi és több hazai és nemzetközi díjban is részesült játékfilmet, valamint dokumentumfilmet is láthat majd a közönség. A vetítések mellett kerekasztal-beszélgetéseket is tartanak, melyeken magyar és finn filmesek mondják el a véleményüket olyan témákról mint például a női alkotói látásmód a filmvásznon vagy a forgatókönyvírás.

finnfilmnapok1.jpgJelenet az Altatódal című filmből

Az öt napon keresztül tartó vetítések alatt a közönség bepillantást nyerhet a finn kultúra és élet érdekes világába. Közelebb kerülhetnek a finn emberek mindennapjaihoz, megismerhetik gondolkodásmódjukat, humorukat. Az esemény nyitófilmje a február 7-én, szerdán 20 órától vetített Altatódal, mely Teemu Nikki feketekomédiája egy illegális vállalkozásról, aminek vezetője beteg - vagy csak megunt - háziállatok eutanáziájával foglalkozik.

finnfilmnapok4.jpgJelenet a Craigslist Allstars című filmből

A játékfilmek mellett életrajzi ihletésű drámát, valamint dokumentumfilmeket is műsorra tűznek. Az egyik ilyen Samira Elagoz filmje, a Craigslist Allstars, mely a párkeresés érdekes világába vezeti be a kíváncsi nézőket. A filmben a rendezőnő ugyanis egy nemzetközi apróhirdetéses oldalon keresztül veszi fel a kapcsolatot különböző férfiakkal, majd pedig kamerájával rögzíti az ismerkedés folyamatát. A másik doku Mia Halme alkotása, A házasságok fele, amely a válás témájával foglalkozik behatóbban.

A Finn Filmnapokon kilenc filmet vetítenek, mindet eredeti nyelven magyar vagy angol felirattal. A kerekasztal-beszélgetések pedig angolul zajlanak. További részleteket, és ismertetőket a filmekről ezen a linken találtok.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása