A szinkron, amitől nem bosszúsak, hanem szerelmesek leszünk

Bosszú vagy szerelem (Cesur ve Güzel) szinkronkritika

2017. október 15. - műsorvízió

Októbertől egy újabb, ráadásul egészen kivételesen szép, mutatós török sorozat került a hazai tévés palettára. A Bosszú vagy szerelem azonban nem csak látványsorozat, és a részről részre egyre inkább szövevényessé, drámaibbá váló történetnek a magyar szinkron ad igazi mélységet és erőt. Arina Karenina írása.

cesur_szinkronkritika_1.jpg

Makranczi Zalán immáron harmadszor kölcsönzi a hangját Kivanc Tatlitugnak, akit lassan mással már el sem tudnánk képzelni. Az első részek alapján ebben a sorozatban nem várhatunk tőle olyan mély, drámai alakítást, mint a Kuzey Güneyben, sokkal inkább a Tiltott szerelem vicces és könnyed karakterére emlékeztet Cesur figurája. Mindenesetre Zalán játéka a megszokott magas színvonalat hozza.

cesur_szinkronkritika_2.png

Tuba Büyüküstün a harmadik szinkronhangját kapta meg, a Bosszú vagy szerelemben Sipos Eszter Anna alakítja. Mindhárom sorozata a TV2 Csoport csatornáihoz köthető, ezért érdekes kérdés, hogy miért nem találtak számára állandóan hangpárt. Talán az lehet az oka, hogy a színésznő egy igazi átváltozó művész, minden szerepében teljesen más külsővel láthatjuk. Ebben a sorozatban tökéletes illik hozzá a magyar színésznő finom, lágy hangszíne, amiben Sühan vagánysága is megvan jócskán.

cesur_szinkronkritika_3.png

Tuba bátyjának, Korhannak, Dózsa Zoltán (balra) kölcsönzi a hangját, aki egyszerűen zseniálisan hozza a kicsit ügyefogyott, ám a családjáért bármire hajlandó férfi karakterét. Nagyon széles érzelmi skálát kell megjelenítenie, amivel egy percig sincs gondja, élvezet minden jelenetben hallgatni, amiben szerepel.

cesur_szinkronkritika_5.png

Takátsy Pétert (jobbra) nem sűrűn halljuk sorozatokban, sajnos, hiszen nagyon kellemes meglepetés. Bülent személyében a sorozat elején egy kedves, érzelmes férfit ismerhetünk meg, ám ahogy Sühan és Cesur egyre közelebb kerülnek egymáshoz, úgy lesz a férfi egyre elszántabb. Igyekszik a szerelmét megvédeni, sokszor nem a legtisztább eszközöket is bevetve. Takátsy remekül érzékelteti a karakter lelkében lejátszódó változásokat.

Farkasinszky Edit egy újabb színt mutat meg magából Adalet szerepében. A karakter személyisége részről részre egyre árnyaltabb, ahogy megismerjük Tahsinnal való szerelmének részleteit, Edit lubickol a szerepben.

cesur_szinkronkritika_4.png

Kovács Nórát minden sorozatban öröm hallani, főleg az általa olyan nagyon szeretett és ismert török címek egyikében. Mihriban kettős karakteréhez jól passzol, mivel remekül oldja meg az éles váltásokat a Tahsinnal folytatott szócsaták és érzékenyebb, szomorúbb jelenetek között.

cesur_szinkronkritika_7.png

A sorozat legerősebb figurája egyértelműen Tahsin, akit hangban Borbiczki Ferenc alakít. A férfi a múltban lopással és hazugságokkal, sőt gyilkosságok árán szerezte a vagyonát, melyet minden eszközzel, a legtöbbször tisztességtelen úton igyekszik megtartani. Borbiczki nagyon sokszor muszáj, hogy indulatosan játsszon, sőt nem ritkán kiabálnia is kell, tehát nincs könnyű dolga. Az első részek után kijelenthető, hogy a legviccesebb mondatok is neki jutnak, remek minden jelenet, amiben szerepel.

Szóljunk a magyar szövegről és a rendezésről is pár szót. Szász Andrea és Erős Ágnes szövegei eltérnek a török sorozatok esetében megszokottól, ugyanis itt már az első részekben sincs semmi finomkodás. Több élesebb mondat is elhangzik, melyek segítségével sokkal árnyaltabbá válik a szereplők jelleme, hiszen nem a trágárság a lényeg, inkább a figyelemfelkeltés és a mondandó aláhúzása. A karmester, Bartucz Attila, számára nem ismeretlen a török sorozatok világa, hiszen tavaly augusztusban Az éjszaka királynőjének felvételeit is ő vezényelte. Hozza a tőle megszokott színvonalat, a nézők számára az ő neve már garancia a minőségre.

A Bosszú vagy szerelem kiemelkedő cím a magyar piacon felbukkanó török sorozatok között is, hiszen a képi világa, a helyszínek, a jelmezek és a karakterek is mind-mind kivételesen lenyűgözőek, és ezt a színvonalat csak tovább emeli a szinkron minősége.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása