Minden, amit a Terápia befejező évadáról tudni érdemes

2017. június 01. - Jasinka Ádám

Nem egészen öt éve, 2012 októberében mutatta be az HBO az izraeli BeTipul magyar feldolgozását, a Terápiát. A Mácsai Pál főszereplésével készült sorozat olyan, bátran írhatjuk, hogy kiugróan magas minőséget képviselt az addig megszokotthoz képest, hogy nem csoda, hamar a közbeszéd tárgya lett mindaz, ami Dargay Andrással történt.

terapiaharmadikevad1.jpg

Míg manapság örömmel láthatjuk, hogy évente készülnek az új produkciók és hamar folytatódnak a kedvelt szériák, addig három-négy évvel ezelőtt, főként az HBO-nál, bizony sokat kellett várni a sorozatok újabb évadaira. A Társas játék 2011-es debütálását követően csak 2013-ban jött az újabb etap, míg a Terápiánál 2012 után 2014-ben kaptuk meg a második szezont. Most azonban ennél is többet kellett várnunk, ugyanis az Aranyélet megtörte a sormintát.

terapiaharmadikevad10.jpg

Az HBO-nál ugyanis úgy döntöttek, hogy nem tartanak hosszú szünetet, és szakítva az eddigi rendszerükkel, két egymást követő évben is ugyanazzal a sorozattal, jelen esetben a tévés újságírók nagy kedvencével, az Aranyélettel jelentkeztek. Emiatt pedig elcsúsztatták a Terápia harmadik, és egyben befejező évadának bemutatóját. A héten azonban kiderült, hogy már nem kell sokat várnunk, hiszen októberben lesz a premier.

A teljesen megújult szereplőgárdával érkező záró szezon talán minden korábbinál sötétebb lesz, és bár eddig is meghatározó pont volt az elmúlás, ilyen dózisban, és ilyen mélységben talán még nem zúdították rá a nézőkre ezt a témát. De a Terápiát nem is a habos-babos történetei miatt kedveljük. Az új évadban Mácsai Pál mellett többek között szerepel majd Vilmányi Benett, Schell Judit, Czintos József, Udvaros Dorottya és Balsai Móni is.

Dargay András (Mácsai Pál) élete sokat változott a második évad óta, hiszen ismét új lakásban, új barátnő oldalán, újfajta élethelyzetben igyekszik helytállni. Elvált szülőként próbálja újradefiniálni a kapcsolatát fiával, új esetekkel találkozik, melyek eddig nem tapasztalt mértékben teszik próbára szakértelmét, és közben szembe kell néznie az aggasztó fizikai tünetei mögött rejtőző lelki okokkal is.

terapiaharmadikevad6.jpg

A befejező évadban terapeutánk Zsoltnak (Vilmányi Benett) is igyekszik segíteni. A fiatal srác gyilkosság vádjával került előzetes letartóztatásba. Zsoltnak ez nem új: gyerekként az apja meggyilkolása miatt javító intézetbe csukták, most pedig a barátnője megölésével vádolják. A fiú bizalmatlan, agresszív, és nehezen nyílik meg. A beszélgetések során egyre inkább úgy tűnik, hogy olyasmiért bünteti magát, amit nem biztos, hogy ő követett el.

terapiaharmadikevad7.jpg

Krisztina (Schell Judit; Csak színház és más semmi, Életképek) elkeseredésében, fájós keze miatt keresi fel Andrást, amin a “hagyományos orvosok” nem tudtak segíteni. Férje (Hirtling István; Egynyári kaland, MAB) mellett él, két gyermekük kirepült a családi fészekből, és újra kettesben maradtak. A terápia során kiderül, hogy a nő erőszakos és manipulatív férjének a rabszolgája, aki mellett szinte teljesen elveszítette egyéniségét, és akitől szeretne elszakadni.

terapiaharmadikevad3.jpg

Mióta Sándort (Czintos József) fia (Telekes Péter) és menye (Borbély Alexandra; Hacktion: Újratöltve) magukhoz költöztették Erdélyből, egyre jobban magába fordult. A felesége halála óta nem tud túllépni a gyászon. Úgy véli, hogy neki nincs szüksége pszichológusra, mégis összebarátkoznak Andrással, aki beszélgetéseik során felismeri: Sándor egész életében elnyomott érzései akár veszélyessé is tehetik őt a környezetére.

terapiaharmadikevad5.jpg

Edit (Udvaros Dorottya; Társas játék, A mi kis falunk) színésznő, ám az utóbbi időben néha elfelejti szövegét a színpadon. Ennek a hátterében az áll, hogy húga, Angéla, mellrákban haldoklik. Edit féltékeny a húgára, amiért annyira jó viszonyba került az ő kamaszlányával, akivel neki viszont viharos a kapcsolata. Angéla viszont fel akarja adni a küzdelmet a betegséggel szemben. András igyekszik megmutatni Editnek, hogyan kerülhet közelebb a testvéréhez, mielőtt túl késő lesz.

terapiaharmadikevad9.jpg

Főhősünk, András csakis azért megy el Bárdos Adél (Balsai Móni; Társas játék, Válótársak) doktornőhöz, hogy altatót írasson fel magának. A nő azonban ragaszkodik hozzá, hogy előbb beszélgessenek. A doktornő András tökéletes ellentéte: mindig megtartja a szükséges távolságot, és ragaszkodik a szabályokhoz a terápia során. Ennek köszönhetően sikerül olyan mélyen megbúvó problémákkal szembesítenie a férfit, amelyeknek eddig a közelébe sem került.

terapiaharmadikevad8.jpg

A sorozat utolsó évadának rendezői között megtalálhatjuk Enyedi Ildikót (Testről és lélekről), Gigor Attilát (Nyomozó, Kút), Nagypál Orsit és Schwechtje Mihályt is. A 2016-ban forgatott szezon írócsapatát erősítette Tasnádi István, Gigor Attila, Jeli Viktória, Baráthy György és Székely Csaba. A Terápia zeneszerzője az Oscar-díjas rövidfilm, a Mindenki zenéjét is jegyző Balázs Ádám, aki a román HBO saját gyártású sorozatán, Az Árnyakon is dolgozott. A harmadik évad vezető operatőre Herbai Máté (Testről és lélekről, Utolsó idők), míg a kreatív producere a több Terápia adaptáción is dolgozó Wayne Henry volt.

A Terápia befejező évadában a korábbiaktól eltérően nem a pácienseken, hanem magán a terapeután, Mácsai Pál figuráján lesz a fókusz. Alámerülhetünk a gondolatai közé, és megismerhetjük, milyen ember is valójában Dargay András. A Terápia harmadik szezonja októberben debütál az HBO műsorán, az első két etap pedig visszanézhető az HBO GO-n és az HBO On Demanden.

Fotó: HBO/Sághy Tímea

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása