A 2016-os év tíz legjobb férfi szinkronhangja

2016. december 22. - Jasinka Ádám

toplista_szinesz_fejlec.png

A hölgyeknél is kiemeltem, de itt sem maradhat szó nélkül, hogy amit idén a sorozatszinkronok mezőnyében hallottunk, az párját ritkítja. Elképesztő hangjátékot nyújtott mindenki, és jó pár olyan meglepetés is született, amelyet hallva nem is kérdés, a színészeket ki kell mozdítani a komfortzónájukból. Ugyanis vannak olyan tehetségesek, hogy a tőlük elsőre nagyon távol álló figurákat is úgy eljátsszák, hogy egy percig ne kételkedjek abban, hogy az arc és a hang egy és ugyanazon személyé. A hölgyek toplistája után tehát következzen az uraké. A 2016-os év tíz legjobb férfi szinkronhangját a TOVÁBB-ra kattintva tudjátok elolvasni.

10. Törköly Levente (hangminta)

toplista_szinesz_4.jpg

Törköly Levente nagyon kellemes orgánumára idén év elején, a Megtört szívekben figyeltem fel, ugyanis remekül állt neki a kimért, bár néha kimondottan szórakoztató ügyvéd figura. Az igazán bámulatos játékot azonban év végén, a Westworldben nyújtotta, ahol mesteri érzékkel fogta meg külföldi kollégájának gesztusait és adta át hangban az érzéseit. A kicsit mackós, végig pozitív és jóságos férfihez nagyon illett Törköly Levente hangja és már az első résztől kezdve teljesen rásimult Bernard alakjára. Remélem, hogy jövőre még több összetett, főként drámai sorozatszereplőnek a hangjaként hallhatjuk majd, mert idén többszörösen is bebizonyította, hogy megérdemli a bizalmat és a főszerepeket.

Ahol hallhattuk: Westworld, Megtört szívek, A fekete özvegy, Veronica, a rabszolgák megmentője, Ash vs. Evil Dead

9. Hirtling István (hangminta)

Hirtling István okozta számomra a férfi színészek közül az idei legnagyobb meglepetést, ugyanis nem gondoltam volna róla, hogy ennyire jól szólaltatja meg a bolondos figurákat. A kis kutyafülűben fantasztikusan játszott, és emlékszem, az első részben több ízben is vissza kellett néznem bizonyos jeleneteket, mert nem hittem el, hogy őt hallom, annyira elváltoztatta a hangját. Tette mindezt pedig azért, mert egy olyan karaktert szinkronizált, akinek külön életet élt az arca, a szemöldöke, a keze és a lába, minden mozdulata paródiába hajlott. Hirtling István remekül oldotta meg ezt az extrém feladatot, olyan hangokat adott ki néha és olyan játékot nyújtott, amilyenhez hasonlót én még sokat szeretnék tőle hallani.

Ahol hallhattuk: A család, A kis kutyafülű, Válás, Alkalmi

8. Csankó Zoltán (hangminta)

Nem kérdés, a színész legütősebb szinkronszerepe idén Negan a The Walking Deadből. Először féltem attól, hogyan fog majd működni a legtöbbször jó és kedves hangú Csankó Zoltán egy ilyen őrült figurán, de pozitívan csalódtam. A színész ugyanis tökéletes és hiteles volt ebben a szadista szerepben, és már csak azért is remekül passzolt külföldi kollégájához, mert annak táncoló, imbolygó mozgására, arcán végig jelen levő széles vigyorára az övéhez hasonló, kedves hang kívánkozik. Már hallhattuk jó pár alkalommal, hogy bizony a legnagyobb őrület és a legjobb gonosz a finom és kedves emberekből jön elő, és ez most is így történt. Szerencsére viszont Csankó Zoltán idén nem csak vadult, és nagyon jó szinkronjátékot hozott végig az esztendőben.

Ahol hallhattuk: Farkasbőrben, Angie Tribeca, Texas felemelkedése, The Night Manager, Mammon, Gyilkos elmék - Túl minden határon

7. Kulka János (hangminta)

A Kegyetlen táncnak hiába egy balett-táncos lány a főszereplője, Kulka János és figurája a végleteket is eljátszva mindenkit maga mögé utasított. Az egyik pillanatban bájos és kedves volt, a másikban viszont kitört belőle minden addig rejtett indulat, és nem csak a többi szereplő, de mi nézők is hátrébb léptünk egyet - biztos, ami biztos. Mindkét véglet elképesztően jól állt Kulka Jánosnak, de igazán akkor hatott és működött elementáris erővel, amikor mérges volt, ordíthatott és káromkodhatott. Fura a közönséges nyelvezet, mert nem szép, de mégis sokszor ez hat természetesnek, és a kimunkált, korrekt beszéd pedig idegennek. Kulka János ebben a szériában szenzációsan játszott, reméljük hogy a szinkronba is hamarosan visszatérhet.

Ahol hallhattuk: Kegyetlen tánc, The Night Manager

6. Kautzky Armand (hangminta)

Kautzky Armand újfent bebizonyította, hogy nem csak a komolyabb, Bond-karakterekben érzi otthonosan magát. Ugyan humoros produkciókban kevesebbet hallani, de talán pont ennek volt köszönhető, hogy különösen szórakoztatónak találtam magyarul Ash figuráját. Végig munkált benne egyfajta kettősség, az elegancia és az egyszerű, vulgáris humor keveréke. Kautzky Armand remekül ráérzett a szereplőre, rajta volt minden gesztusán és arcának minden rezdülésén, és tudta tartani a lépést a hirtelen váltásokkal is. Ha nem tudnám, hogy milyen jó hangulatban készült a szinkron, akkor is érezném, hiszen hallani a színészek hangján. Ahogyan Kulka Jánosnál is írtam, Armand kapcsán is be kell ismernem azt, hogy van akinek nagyon jól áll a káromkodás, főleg ha azt ilyen színesen teszi.

Ahol hallhattuk: Ash vs. Evil Dead, Texas felemelkedése, Kártyavár, Elveszett levelek

5. Czető Roland (hangminta)

Czető Roland idei új szinkronjainak száma valami brutális. Ugyan nem mindben volt főszereplő, de ha csak állandó figurát is vitt, akkor is elképesztően megterhelőnek hat ez a lista, melyen elég szép számmal találunk igen színes karaktereket. A személyes kedvencem az Agatha Raisin, ahol egy végtelenül jó lelkű ázsiai nyomozót szinkronizált, és Roland hangja szerintem az ehhez hasonló kedves, szerethető figurákon működik a legjobban. A keményebb, netán sötétebb szereplők is jól szólnak vele (naná, The Divide!), de nem véletlen, hogy évre évre megtalálják az igazságot kereső, hős alakok. Ilyen volt idén például a Graceland - Ügynökjátszma is, ahol szerintem egy olyan színészt szinkronizálhatott, akire egy az egyben az ő hangja kívánkozott. Ennek megfelelően parádés is lett a végeredmény.

Ahol hallhattuk: Graceland - Ügynökjátszma, American Crime Story - Az O.J. Simpson-ügy, Szeretned kell!, Félelem, Flash - A Villám, Agatha Raisin, Gyilkosság Reykjavíkban, Mennyei kötelék, Különvélemény, A császárság kincse, 11.22.63, Háború és béke, A falka, Maria, Tíz kicsi katona, Preacher, Tyrant - A vér kötelez, A biznisz, A halál kardja, Volt egyszer két Németország

4. Kárpáti Levente (hangminta)

Amikor megtudtam, hogy ki lesz Lucifer magyar hangja, akkor bizony én is beleestem az életkorszámolás csapdájába, pedig egy hangnál sok esetben nem számít, hogy birtokosa milyen idős is valójában. A Lucifer pedig ékes bizonyítéka annak, hogy egy jó rendezővel és egy jó színésszel bármit meg lehet csinálni. Kárpáti Levente frenetikusan bánt a hangjával, az egész évadban tartott mosolygós, kissé dallamos beszédét pedig öröm volt hallgatni. A végeredményről pedig elmondható, hogy Levente semennyire sem öregítette a figurát és úgy ráilleszkedett, hogy most mikor az angol színészre gondolok, Levente hangja szól a fülemben. Ez a kettős, bár inkább jó mint rossz karakter nagyon jól állt neki és fürdőzött benne.

Ahol hallhattuk: Éjjel-nappal szülők, Lucifer, A szultána, A fény hercegnője, A biznisz

3. Epres Attila (hangminta)

toplista_szinesz_3.jpg

Epres Attilát a Kártyavárban igazán komoly kihívás elé állították, hiszen a jelenkor legjobbnak tartott drámasorozatában, az egyik legjobb színészt, Kevin Spaceyt kell szinkronizálnia, akit talán még egy "sima" filmben sem egyszerű feladat lekövetni. Epres Attila azonban megint megmutatta, hogy nincs megugorhatatlan feladat számára. Amilyen zseniális Spacey, olyan lenyűgöző lett az ő szinkronjátéka is. Ami pedig a legfontosabb, hogy nem fut az amerikai kollégája után, hanem beszállt mellé a limuzinba. Ugyanez a helyzet Ed Harrisnél is, akivel bár már megszokhattuk, mégis újra és újra rácsodálkozom arra, hogy milyen jók ők együtt, és hogy milyen zseniálisan képes idomulni a folyton változó Harrishez. Az egysíkúság Epres Attilával kapcsolatban szóba sem jöhet.

Ahol hallhattuk: Westworld, Préda, Kártyavár

2. Szatory Dávid (hangminta)

toplista_szinesz_2.jpg

A Mr. Robot érkezéséig ha Szatory Dávid hangjára gondoltam, akkor az idei sorozatszinkronjai közül szinte mindig Alex ugrott be az Alkalmiból. Ez volt ugyanis az a szerep, amiben minden korábbinál tökéletesebben magára talált, megmutathatta benne több oldalát is és elkezdett kimozdulni a mindig jófiú szerepkörből. Szó se róla, nagyon jól állnak Dávidnak a másokat segítő figurák és imádom is bennük, csak picit egyhangúvá teszik a szinkronmunkái sorát. A Mr. Robotban viszont végre megkaptuk a karakterváltást, egy nem tipikusan gonosz, de erősen negatív színezetű figurával, akinek a külseje az első pillanatban eggyé is vált Szatory Dávid hangjával. Megteremtve ezzel egy olyan szereplőt, akiről elhiszed, hogy magához édesgetne csak azért, hogy utána teljesen kihasználjon.

Ahol hallhattuk: Alkalmi, Flash - A Villám, Outcast, Különvélemény, Bizonytalan, A szultána, A család, Mr. Robot

1. Kőszegi Ákos (hangminta)

toplista_szinesz_1.jpg

Kőszegi Ákos emberfeletti teljesítményt nyújtott idén is. Bármennyi munkával is bízták meg, képes volt sorban egymás után több sorozatban is úgy játszani a hangjával, hogy nem tudtam hova kapjak, kit kérjek meg, hogy csípjen belém. A Volt egyszer két Németország volt a csúcs és Ákos szinkronjátékát ebben a német sorozatban csakis ámulattal és csodálattal lehetett hallgatni, brillírozott. A Megtört szívekben lassan egy éve megszakítás nélkül hozza ugyanolyan minőségben a főszereplő karakterét, a Gothamben pedig a szokásosnál is keményebb és mélyebb színekben mutatja meg, hogy nincs olyan figura vagy szituáció, amit ne tudna rögtön a lehető legmagasabb szinten, hitelesen eljátszani.

Ahol hallhattuk: Gotham, Megtört szívek, Volt egyszer két Németország, American Crime Story - Az O.J. Simpson-ügy, Hap és Leonard, Tíz kicsi katona, A császárság kincse, Az alvilág királynője, A holnap legendái, Outcast

A képek forrása: jegy.hu, activestudio.hu, nemzetiszinhaz.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2016.12.22. 21:35:12

Állítólag a legnagyobb fogadóirodák Kőszegi Ákos győzelmét 1.11-s oddsal adták :)

Jasinka Ádám 2016.12.22. 22:30:25

@Flankerr: Nee... ennyire kiszámítható volt? :)
süti beállítások módosítása