A nyarat megelőző tévés szezonban nem csak az országosan elérhető tévéadók és a nagyobb kábelcsatornák, hanem a kisebb, tematikus adók is változtatnak a kínálatukon és bemutatnak jó néhány újdonságot. A TV Paprikáról sajnos eddig nagyon kevés szó esett itt a blogon, pedig néhanapján én is rendszeres nézőjük vagyok, és egy-egy kapcsolgatás közben bizony le tudok ragadni Martha Stewart vagy Justine előtt. A hazai gasztrocsatorna tavaszi műsoraival már a korábbi mellőzés miatt is szeretnék foglalkozni, és mivel áprilisban elhoznak a hazai közönségnek jó pár újdonságot, így érdemes is írni róluk.
A két legfontosabb tavaszi újdonság a két új tematikus műsorsáv lesz. Az Utazás a gasztronómiába hétköznap esténként, tíz órától várja a főzés szerelmeseit, akik a helyi ételeken túl az adott ország konyhájának hátterét, kultúráját, sőt természeti szépségeit, varázslatos tájait is megismerhetik a műsorokon keresztül. Az új blokkban először Sarah Graham világsikerű műsora, a Szafarikonyha és a K-Food-ot, azaz a koreai konyhát bemutató Gizzi Erskine és a koreai konyha kerülnek adásba. Előbbit váltja majd március 15-től A két éhes angol, április 12-től pedig az angol páros helyére Rick Stein érkezik Velencétől Isztambulig című műsorával.
A másik tematikus blokk a sütemények imádóinak érzékszerveit szolgálja majd ki hétvégenként. A délután három órától látható kínálat első premierje a március 5-én debütált Sütiakadémia, melynek műsorvezetője az Angliában élő francia mestercukrász, Eric Lanlard. A cukrász helyét március 20-tól Rachel Allen Minden, ami édes című műsora veszi át, amelyben praktikus tanácsok, egyszerűen elkészíthető és finom édességek várják a tévézőket. Szintén március 20-án mutatkozik be Martha Stewart Sütivilága, amely a legalapvetőbb cukrászkészségeket tanítja lépésről lépésre, a klasszikus recepteket pedig új ízekkel gazdagítja.
A két tematikus műsorsáv mellett napközben sem hagyja újdonság nélkül nézőit a TV Paprika. Raymond Blanc a királyi botanikus kertben március 12-én, 10:30-kor, a Yorkshire ízei pedig március 13-án, 16:00-kor debütál majd. Áprilisban este kilenc órától Rachel Khoo-sorozatait láthatják majd a nézők; Rachel április 6-tól először Európa izgalmas városaiba kalauzolja el a kíváncsi tévézőket, április 20-tól pedig Ausztrália világhírű ínyenc városának, Melbourne kulináris sokszínűségét és rejtett kincseit fedezi fel.
Az ausztrál vonalat viszi Bill Granger ausztrál séf is, aki legújabb műsorában most nem saját hazájában, hanem londoni konyhájában főz majd, és megmutat néhány egyszerű trükköt, hogyan készíthetünk minden felhajtás nélkül nagyszerű ételeket. Az április 6-án bemutatkozó műsor címe Bill londoni konyhája lesz és hétköznap esténként fél tízkor lesz majd látható. Bill mellett lesz még egy nagy visszatérő a TV Paprikán, ugyanis április 16-tól 11:00-tól fog jelentkezni Nigella legújabb sorozata, az Egyszerűen Nigella. A műsorból megtudhatjuk majd, hogyan és mit főzzünk, hogy még jobbak legyünk és hogy még több energiánk legyen a mindennapokban.
Az áprilisi újdonságok sorát a Nemesi lakomák zárja, amely történelmi utazásra hívja a nézőit, hogy az ételek csodája és a főzés jelentette dicsőség révén ünnepeljük a múltat. A műsor házigazdája Írország három legjobb szakácsa, Catherine Fulvio, Derry Clarke és Paul Flynn lesznek, akik minden héten más vidéki ír házba érkeznek és annak történetét felhasználva újraalkotnak egy pomás vacsorát. A Nemesi lakomák premierje április 16-án, 16:00-kor lesz.
Forrás: TV Paprika Sajtóklub
A képek forrása: TV Paprika Sajtóklub, standard.co.uk