A 2015-ös év tíz legjobb férfi szinkronhangja

2015. december 28. - Jasinka Ádám

toplistaferficikkfejlec.png

 A hölgyek mellett rangsorba szedtem az idén, a televíziós szinkronfelhozatalban szerintem legjobban teljesítő férfi színészeket is és azt kell, hogy mondjam, bizony itt sem volt egyszerű dolgom. A nőknél hárman kerültek be tavalyról az idei top 10-es listára, a férfiaknál azonban csak kettő színésznek, Varga Gábornak és a tavalyi első helyezettnek, Kőszegi Ákosnak sikerült újra nálam a legjobbak közé jutnia.

 Az "újoncok" között vannak a hölgyekhez hasonlóan a tavalyi listáról éppen hogy lecsúszók, de olyan színészeket is a legjobbak közé soroltam idén, akik szerintem korábban nem gyakoroltak rám valamiért akkora hatást, mint most. Ez persze nem azt jelenti, hogy ők tavaly, vagy az idén fel nem kerülő színészek rosszul szinkronizáltak volna, vagy a játékuk minősége romlott volna, egyszerűen most nem volt meg az a plusz, az a libabőrt kiváltó pillanat tőlük, amiért tavaly vitathatatlanul az élmezőnyt alkották nálam. Ez a lista is természetesen szubjektív, nyugodtan mondjátok el róla a véleményeteket és ha van kedvetek, akkor írjátok meg azt is, szerintetek mely színészek voltak idén a sorozatszinkronok legjobbjai.

10. Bede-Fazekas Szabolcs

toplistaferfi1.jpg

 Nem vagyok biztos benne, de az az érzésem, hogy Bede-Fazekas Szabolcsot a szinkron térképére Aprics László helyezte fel, vagy legalábbis vissza, hiszen a Bates Motel Romero seriffje után a rendező úr őrá osztotta a VIASAT-tal közösen a James Spader által játszott Reddingtont a Feketelistából, majd pedig szintén neki adta az NCIS: New Orleans sok sorozatot megjárt főszereplője, Scott Bakula által megformált Pride-ot is. Először furcsálltam ezeket a párosításokat, de miután egy vagy több részt is megnéztem a sorozatokból magyarul, kiderült az, hogy bármennyire is szokatlanok ezek a választások, mégis nagyon jól működnek és olyan különös ízt kölcsönöz Bede-Fazekas Szabolcs hangja a szinkronszerepeinek, hogy nem könnyen felejti el ezeket az ember, és nem, nem azért mert olyan rossz lenne.

Hol hallhattuk: Feketelista, NCIS: New Orleans

9. Molnár Levente

 Molnár Leventével kapcsolatban is az az érzésem mint Nemes Takách Katával; az évek során árnyalatokkal változott csak a hangszíne és pont úgy lett belőle érett, felnőtt karakter, hogy megmaradt valami fiatalos, valami játékosan kedves szín is a hangjában. Az idei szinkronos munkásságán végignézni persze teljesen nem lehet, de ha szemezgetünk belőle, akkor jól látszik, hogy a legkülönfélébb figurákat szólaltatta meg, akik vagy kinézetükkel, vagy viselkedésükkel térnek el az átlagostól. Az ilyen fazonok mellett persze komoly szereplőket is szinkronizál és szerintem kijelenthető, hogy minden jól áll neki (vagy mindenkinek jól áll a hangja?). Nem fogom eltitkolni azonban azt, hogy Cary Agos A férjem védelmében című sorozatból juttatta be a listára, hiszen Molnár Levente elképesztően zseniális ebben a néha pimasz, de az évadok során elég sokat komolyodó figurában. A többi szinkronjában is jó volt hallgatni, főként azért, mert szinte hiba nélkül dolgozik.

Hol halhattuk: A férjem védelmében, Z, mint zombi, Shameless - Szégyentelenek, Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot?, Dr. Csont

8. Fehér Tibor

 A nyáron nem lett volna kérdés, hogy ki kerül nálam a toplista első helyére, hiszen Fehér Tibor minden tekintetben ámulatba ejtett. Ritkán hallani egy ennyire fiatal és ennyire tehetséges színészt ilyen precízen, változatosan úgy szinkronizálni, hogy szinte kivétel nélkül minden figuráját meg tudja tölteni érzelemmel. Ugyanolyan élvezetes hallgatni őt egy komoly, drámai, némi torzítást igénylő szerepben, mint egy lazán, könnyedén hozott, bohémebb figurában. A legérdekesebb észrevételem idén az volt vele kapcsolatban, hogy adhatja a hangját latin, amerikai, angol, vagy bármilyen nemzetiségű színésznek, valahogy mindig sikerül olyan finomságokat beleszőnie a játékába, hogy végig hihető marad az illúzió, miszerint a képernyőn látható színész "magyarul beszél". A válasz pedig arra a szerintem ennyi dicséret után bennetek felmerülő kérdésre, miszerint ha ennyire jó, miért csak a nyolcadik, az, hogy mások egy picikével, de jobban el tudtak varázsolni az év második felében.

Hol hallhattuk: Gyilkosság, Keresem..., Azanyját!, Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot?, Da Vinci démonai, Alkonyattól pirkadatig

7. Vass Gábor

 Vass Gábor szerintem az egyik legerősebb hangú színész, aki általában a kemény, tekintélyt parancsoló szereplőknek kölcsönzi orgánumát, nem egyszer pedig olyan karaktereket szólaltat meg, akik nem épp a jó oldalon állnak. Idén azonban ezek mellett számomra két igazán meglepő dolgot mutatott. Az egyikre nem a tévében, hanem a mozivásznon került sor, ezért sem számít most bele a helyezésébe, mert ha nem csak a sorozatszinkronokban nyújtott teljesítményt venném alapul, akkor Vass Gábor a dobogón lenne, az közel bizonyos. A Kingsmanben ugyanis ő selypítette végig Samuel L. Jacksont valami elképesztően briliánsan. Azonban a mostani helyezésében elég markáns szerepe van A férjem védelmében Peter Florrick-jának is, mivel a színész ebben a karakterben olyan hangi játékot mutat, ami szerintem eltér a tőle eddig megszokottól. Amikor határozottnak, erős kezűnek kellett lenni, akkor nem volt apelláta és felsejlett valami a klasszikus Vass Gáborból, a többi pillanatban viszont olyan volt, mintha nem is őt hallottam volna. Képes volt annyira finoman hízelegni, kedveskedni, odabújni nem csak Aliciahoz, de a nézőkhöz is, hogy lenyűgözött a tehetsége, az hogy ennyi színt képes eljátszani egy figurán belül.

Hol hallhattuk: A férjem védelmében, Fekete vitorlák, A bura alatt

6. Czető Roland

 Czető Rolandtól ha most ki kellene emelnem egy sorozatot, amely nagyon is befolyásolta a toplistás helyezését, akkor a Modern családot mondanám, ugyanis hatodik évada tudja megkockáztatom, hibátlanul hozni Manny karakterét, pedig jól meg kell dolgoznia azért, hogy a korban hozzá annyira közel nem álló szereplő hangját levegye. A Modern család speciális helyzetben van idehaza, ugyanis három tévéadó három magyar szinkront is készíttetett hozzá és sok szereplő három magyar hangot is kapott. Manny az egyik ilyen és én nyugodt szívvel jelentem ki, hogy magasan a Czető Rolanddal hallható figura a legjobb, hiszen úgy maradt gyerek, fiatal, hogy a rá jellemző érettség, koravén vonások mind-mind felsejlenek benne. Az pedig, hogy ennyire rá kellett játszania a karakterre semennyire sem hallatszik, könnyed és rendkívül szórakoztató lett a játéka. Azonban a Modern család mellett még ki szeretném emelni a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot? című sorozatot és a Trónok harcát, ahol szintén emlékezetes alakítást hallhatunk Czető Rolandtól.

Hol hallhattuk: Trónok harca, Outlander - Az idegen, Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot?, Modern család, Az ifjú fáraó, Z, mint zombi

5. Varga Gábor

 Valamiért azt gondolom, hogy az egyik fő ismérve a jól szinkronizáló színésznek az, ha képes a hangja akár csak kis elváltoztatásával is elhitetni velem mint nézővel, hogy habár a hang megegyezik egy vagy több, máshol már látott színészével, karakterével, mégis én most egy teljesen új szereplőt hallok. Azaz ha megszólal, akkor nem valamelyik másik szinkronszerepe jut eszembe, hanem megteremt egy független - új sorozatról lévén szó - még sehol se látott, hallott figurát. Ez pedig Varga Gábornál hatványozottan megvan, sokszor ugyanis annyira el tudja különíteni egymástól a szerepeit, hogy néha teljesen belefeledkezem a játékába. Az igazán nagy dolog ezzel kapcsolatban pedig az, hogy ezt úgy éri el, hogy többnyire nem is akcentussal beszél, nem rak a hangjára plusz díszítést, hanem ösztönből dolgozik és ilyet tényleg nem sokat hallani. A Medvetesók zseniális, Az élet csajos oldala pedig finoman szólva is parádés.

Hol hallhattuk: Medvetesók, Mutassatok egy hőst!, Empire, Az élet csajos oldala, A hátrahagyottak, NCIS: New Orleans, Hűtlen vágyak

4. Király Attila

 Király Attila, de lehet ezzel a véleményemmel egyedül leszek, szerintem többnyire olyan karaktereknek kölcsönzi a hangját, akik az ő személyétől elég távol állnak, viszont pont ez a "távolság" teszi nagyon is különlegessé a szinkronjait. A hangjában megszámlálhatatlan réteg, árnyalat van, ezeket pedig meg is jeleníti legyen akár szemétláda, akár meggyötört, meg nem értett szereplő magyar hangja. A Gyilkosságban nem csak Peter Sarsgaard, hanem az őt szinkronizáló Király Attila is elképesztően játszott; a folyamatosan változó, hol megvetendő, hol sajnálandó figurát hallgatva egy másodpercre se jutott eszembe az, hogy ugyanaz az ember szinkronizálja a rendkívül bolond Jack Sparrow-t vagy az Empire néha meglepően önző főszereplőjét mint ezt a figurát. Az Empire-ben mellesleg fantasztikus, hogyan milyen jól összepasszol a hangja Bognár Gyöngyvérével és a kettejük élcelődése adja a sorozat sava-borsát.

Hol hallhattuk: Wayward Pines, Z, mint zombi, Empire, Gyilkosság, A bura alatt

3. Szatory Dávid

toplistaferfi2.jpg

 A legkedvesebb hangú férfi színészek egyike és beismerem, ez egy elég furán hangzó mondat, de ha olyan karaktert kap, ahol igazán ki tudja használni a szerintem személyében is meglevő pozitivitást és kedvességet, akkor egyszerűen nem lehet nem kedvelni azt, aki az ő hangján szólal meg. Nem csak tehetséges, de végtelenül szimpatikus és rendkívül alázatos is, ez pedig lejön a képernyőről és érezni, hogy beletett a szinkronszerepeibe valamit magából is. A vidámabb és nem egyszer szerényebb fazonok mellett szinkronizált már kissé megtört és kétszínű szereplőket is, ám legyenek bármilyenek, jók vagy gonoszak a figurái, mindig hiteles és őszinte lesz a játéka. Nem szeretnék túlzásokba esni, de mivel egy karakterrel sokkal könnyebben együtt tudok érezni, ha az ő hangján szólal meg, azt gondolom, hogy Szatory Dávid szinkron közben kicsit lecsupaszítja a lelkét. Színpadon még nem nagyon láttam élőben játszani, de a hangja nagyon impulzív tud lenni és én a rajongója vagyok.

Hol hallhattuk: Feketelista, Azanyját!, Empire, 12 majom

2. Kőszegi Ákos

toplistaferfika.JPG

 A kedvenc. Tudom, hogy ez nem kritika, de szerintem mindenkinek, aki a szinkronnal bárhogyan is foglalkozik, van egy kedvenc színésze, akinek a hangjáért oda és vissza van, akit meghallgat bármilyen filmben, sorozatban szinkronizáljon bárkit is. Nálam ez a színész Kőszegi Ákos. A tehetsége, profizmusa és szakmai alázata elvitathatatlan. Ezeken felül a legnagyobb pozitívum, amit meg tudok vele kapcsolatban fogalmazni, hogy a végletekig megbízható. Kőszegi Ákostól nem tudok csak egy kedvenc szinkronszerepet kiemelni még úgy sem, hogy ha csak az idei új munkáiból válogatok. Az évet a Fekete vitorlákkal kezdte, ahol egy rafinált és kemény kezű kalózt szinkronizált, de megmutatta lágyabb, finomabb oldalát Tóth Enikő partnereként a Cédrusliget második évadában, ismét a bűn nyomába eredt a mogorva arcú Jason Beghe magyar hangjaként és nem utolsó sorban besegített az alelnökből ideiglenes elnökké lett Németh Borbálának is egyszerűen remek játékot hozva minden szerepében. Kőszegi Ákos csak egy valamiért nem tudta a listámon megvédeni a címét, mégpedig az első helyezett miatt.

Hol hallhattuk: Fekete vitorlák, Az alelnök, Bűnös Chicago, Az Árnyak, Cédrusliget

1. Széles Tamás

toplistaferfi4.jpg

 Széles Tamás annyi sorozatban szinkronizált idén főszereplőként (!), hogy felsorolni is képtelenség lenne, vagy legalábbis nagyon karakterigényes. A Dr. Csont, a Szulejmán, a Trónok harca és a Modern család mind jól bejáratott márkák, amiknek az első évada nem idén került szinkronosan a magyar képernyőkre, Széles Tamás pedig főként nem is ezek miatt került a lista első helyére, bár kétségtelenül van közük a dobogójához. Az elsőségének legfőbb oka az, hogy egyszerűen elképesztően univerzális hangja van és szerintem nem csak korosztálya legjobbja, hanem az utóbbi idők hazai talán legfényesebb tehetsége. Nem idén robbant be a köztudatba és nem is az előző években lett ennyire jó, de én mostanában olyan alakításaival, olyan megdöbbentően jó szinkronos munkáival találkoztam, hogy nem volt kérdés a dobogó első foka. A Titkok és hazugságok saját igazáért küzdő és ártatlanságát bizonyítani akaró apafigurája keltette fel a figyelmemet Széles Tamással kapcsolatban arra, hogy sokkal több van benne, mint amit eddig hallottam. Így pedig Az alelnök Gary-je, ez a sokszor háttérbe lökött, saját magát Selina alá rendelő figura is sokkal nagyobb hatást gyakorolt rám magyar nyelven mint korábban, és csak bebiztosította Széles Tamás első helyét.

Hol hallhattuk: Dr. Csont, Az alelnök, Titkok és hazugságok, Szulejmán, Trónok harca, Modern család, Hősök: Újjászületés

A fejléchez használt kép forrása: HBO
A képek forrása: zetapress.hu, mediaklikk.hu, Paramount Channel, dubbingqualitygroup.wordpress.com

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása