Backdoor pilot - Sorozatszinkron a befutás előtt

2015. december 09. - Jasinka Ádám

 A minap a Facebookon elbeszélgettünk páran a CSI: Cyber helyszínelők magyar változata kapcsán nem csak arról, hogy egy sok évadon át képernyőn levő sorozat mennyire határozhatja meg egy színész magyar hangját, hanem arról is, hogy egy mára ikonikussá, netán megkerülhetetlenné váló sorozat felvezető epizódjában, idegen kifejezéssel élve backdoor pilotjában az egyes szereplőkhöz milyen szinkronhangot választottak és ezeket a későbbiekben mennyire tartották meg. Mivel ez engem roppant mód elkezdett foglalkoztatni, utána is jártam, hogy a népszerű spinoff-ok (magyarul testvérsorozatok) felvezető részeiben a mára nagyon is ismertté váló karakterek kiknek a hangján kezdték magyar pályafutásukat.

 Gibbs, DiNozzo, Horatio. Három rendkívül ismert, népszerű és sokszor kifigurázott sorozatszereplő. Mihályi Győző, Damu Roland és Schmied Zoltán, Kőszegi Ákos. Három (illetve négy) színész, akiknek a hangja összeforrt ezekkel a figurákkal. Azonban azt nem hiszem, hogy gondoltátok volna, hogy ők egészen más szinkronhangot kaptak akkor, amikor beugrottak a JAG-be vagy a CSI: A helyszínelőkbe, hogy megismertessék az írók őket a közönséggel, kvázi megkönnyítve a később induló sorozat dolgát. A backdoor pilot ugyanis többnyire a testvérsorozat kiindulási pontja, az az epizód, amelyben bemutatkoznak azok a szereplők, akik később saját szériát kapnak majd. A legérdekesebb, hogy sem az NCIS, sem a CSI: Miami helyszínelők nem azzal a szinkronnal indult, amivel később befutott.

NCIS 1x00 (J.A.G. - Becsületbeli ügyek 8x21-22)

backdoorpilot1.jpg

 Az NCIS főbb szereplőit szerintem sokan ismerjük. Mark Harmon (Mihályi Győző), David McCallum (Szokolay Ottó), Sean Murray (Kapácsy Miklós), Michael Weatherly (Damu Roland és Schmied Zoltán), Rocky Caroll (Háda János) és Pauley Perrette (Böhm Anita). A mára már kiírt szereplők magyar hangjai között pedig megtaláljuk Kubik Annát és Pikali Gerdát is.

 A JAG ominózus részeiben azonban nem ezeket a hangpárosokat hallhatjuk. Mark Harmont például Csernák János szinkronizálta, a Szokolay Ottóval megszokott David McCallumot pedig az a Kapácsy Miklós, aki az NCIS-ben a McGee-t alakító Sean Murray magyar hangja lett. A folyton filmekből idéző és nőcsábásznak mondott Michael Weatherly karakterét pedig először Galbenisz Tomasz szinkrontolmácsolásában hallhattuk a képernyőn. A sokak kedvencét, a gót technikus Abby-t a backdoor pilotban pedig Solecki Janka szólaltatta meg magyarul.

CSI: Miami helyszínelők 1x00 (CSI: A helyszínelők 2x22)

backdoorpilot2.jpg

 Miami. Egysoros, drámaian előadott mondatok. Napszemüveg. Horatio Caine lett talán a CSI: előtt is sokat sorozatozó David Caruso legismertebb szerepe. A hazai népszerűségéért kétségtelenül sokat köszönhet annak a Kőszegi Ákosnak, aki tíz évadon keresztül magyarította a szűkszavú hadnagyot. Az azonban nagyon is meglepett, hogy a sorozat felvezető epizódjában, amire az anyasorozatban, a CSI: A helyszínelőkben került sor, a szinkronrendező teljesen más stílust, ízt szánt a karakternek, és nem a később Jack Bauert is a hangjára öltő színészt, hanem Rosta Sándort kérte fel David Caruso szinkronhangjának.

 A backdoor pilotban több, később állandó szereplő is feltűnik, közülük talán a két legismertebb az Emily Procter által játszott, számomra kimondhatatlan és leírhatatlan nevű Calleigh Duquesne és az Adam Rodriguez játszotta Eric Delko szintén új hangot és stílust kaptak a saját sorozatukra. A színésznőt ugyanis a felvezetésben Kiss Virág, a színészt pedig Papp Dániel szinkronizálja, nem pedig a több száz részen keresztül aztán hallott Zsigmond Tamara és Crespo Rodrigo.

CSI: New York-i helyszínelők 1x00 (CSI: Miami helyszínelők 2x23)

backdoorpilot3.jpg

 A spinoff spinoffja. A CSI: New York-i helyszínelők ugyanis nem az alap helyszínelős széria, hanem a Miamiban játszódó történet új fejezete. Ez persze igazából nem számít sokat, hiszen ugyanúgy a CSI: az alapja, csak a felvezetése nem Grissoméknál, hanem Horatioéknál történt. A New York-i helyszínelők kapcsán érdemes szerintem azt is megjegyezni - ami látszik is ebből a backdoor pilotból -, hogy eredetileg sokkal sötétebbre vették volna a készítők a figurát, amiről nem csak a témaválasztás árulkodik, hanem a színvilág is.

 A főszereplő párost, Gary Sinise-t és Melina Kanakaradest Csankó Zoltán és Ősi Ildikó szinkronizálja, és ha nem csal a fülem, akkor a színésznőnek már a felvezetésben is az volt a magyar hangja, akivel később, több évadon keresztül is hallhattuk. Gary Sinise ellenben sokkal keményebb, ércesebb volt Csernák János orgánumával, aki ha vállalja, vagy ha rá osztják ezt és az NCIS-t is, nem sok szabadideje lett volna. A sorozat egyik másik állandó szereplője, a Carmine Giovinazzo által játszott figura sem későbbi hangján, Zámbori Somán szólal meg, de hogy ki szinkronizálta az 1x00-ban, azt nem tudom megmondani. Aki ismeri a színész ebben az epizódban hallható magyar hangját, nyugodtan írja meg kommentben vagy e-mailben, előre is köszönöm.

NCIS: Los Angeles 1x00 (NCIS 6x22-23)

backdoorpilot4.jpg

 A spinoff spinoffja, ismét egy ilyen formáció, ugyanis az NCIS: Los Angeles annak az NCIS-nek a "testvére", aminek a J.A.G. az anyasorozata. Ez a két NCIS pedig olyan jól sikerült és annyira bejött a nézőknek, hogy nem csak az Amerikai Egyesült Államokban, de Magyarországon is a mai napig képernyőn vannak. A sorozat karaktereit dupla részben vezették fel az írók és ők is úgy jártak, mint az NCIS szereplői, azaz új hangot kaptak. Chris O'Donnellt ha jól hallottam Bor Zoltán helyett Moser Károly szinkronizálta, LL Cool J pedig nem Kálid Artúr, hanem ha újfent nem csak a fülem, akkor Koncz István hangján szólalt meg. A Barrett Foa által játszott Eric Beale sem a mára már megszokott Zámbori Soma, hanem Pálmai Szabolcs orgánumán adta a technikai tippeket a csapatnak és a többi, állandó szereplő is hangot váltott az NCIS: Los Angeles indulására.

NCIS: New Orleans 1x00 (NCIS 11x18-19)

backdoorpilot7.jpg

 Az NCIS-család harmadik állomása, amely a Los Angeleshez hasonlóan az NCIS spinoffja és ennek megfelelően ebben a sorozatban is vezették fel az új egység köré épülő szériát és mutatták be az új karaktereket. Az NCIS: New Orleans főszereplője, Gibbshez hasonlóan egy idősebb, ősz hajú, rengeteg tapasztalattal rendelkező, mondhatjuk hogy apa-figura, akit a rutinos, talán veterán tévésnek is nevezhető Scott Bakula alakít. A színésznek a backdoor pilotban Jakab Csaba, míg a sorozatban Bede-Fazekas Szabolcs a szinkronhangja. Lucas Black Csík Csaba Krisztián orgánumával mutatkozott be, majd aztán Varga Gáborra váltott, Zoe McLellan - aki a J.A.G.-ben már játszott és Böhm Anita volt a hangja - Bogdányi Titanilláról Tóth Ildikóra cserélt egy elég éleset a szinkronrendező, Aprics Lászlónak köszönhetően.

Gyilkos elmék - Alapos gyanú 1x00 (Gyilkos elmék 5x18)

backdoorpilot6.jpg

 A CBS jár élen a spinoffok gyártásában, elég csak megnézni, hogy ebben a listában ezzel együtt 7 olyan széria van, amely náluk van, vagy volt képernyőn. Azonban nem mindig nyúlnak olyan jól hozzá egy-egy sorozathoz és nem mindig sikerül eltalálni, hogy melyik közönsége lenne vevő egy újabb körre kedvenc műsorából. A Gyilkos elmék fénye ugyan mára már megkopott az Amerikai Egyesült Államokban és Magyarországon is, de egy időben roppant népszerű volt, nem is csoda, hogy megpróbálták ezt a sikert meglovagolni. (Érdekes módon idén-jövőre érkezik a Gyilkos elmékből egy új spinoff, aminek a főszereplője a CSI: New York-i helyszínelőkből is megismert Gary Sinise lesz.)

 A Gyilkos elmék - Alapos gyanú csak egy évadot és 13 részt lehetett a CBS képernyőjén a főszerepben Forest Whitakerrel, akinek nem csak a backdoor pilotban, de a sorozatban is Bognár Tamás volt a szinkronhangja. Azonban nem csak a főszereplő, hanem a többi, állandó karakter is annak a színésznek a hangján szól a felvezetésben, akién a későbbiekben is. Beau Garrett Kiss Virág, Matt Ryan Czvetkó Sándor, Michael Kelly pedig Fesztbaum Béla orgánumát kapta.

Csont nélkül 1x00 (Dr. Csont 6x19)

backdoorpilot8.jpg

 A Dr. Csont sem úszta meg spinoff nélkül, de ellentétben a CSI-okkal vagy az NCIS-ekkel és hasonlóan a Gyilkos elmék - Alapos gyanúhoz a Csont nélkül, vagy eredeti címén The Finder is csak egy 13 részes évaddal büszkélkedhet, ugyanis az alacsony nézettség miatt hamar elkaszálta a FOX. A sorozatot Magyarországon is bemutatták, ráadásul dupla résszel, a Dr. Csont jól bejáratott idősávjában, de a magyar közönség tetszését se nagyon nyerte el a Booth és Brennan nélküli széria. A Csont nélkül szinkronrendezőjének - aki lehet, hogy a Dr. Csont magyar változatáért is felel - mindenképpen a javára írható, hogy a 6x19-ben felvezetett karaktereknek a későbbi sorozatra is ugyanazokat a szinkronhangokat, Kolovratnik Krisztiánt és Vass Gábort választotta.

CSI: Cyber helyszínelők 1x00 (CSI: A helyszínelők 14x21)

backdoorpilot5.jpg

 A legújabb és egyetlen még képernyőn levő CSI-sorozat fura backdoor pilotot kapott, ugyanis a többi példával ellentétben a felvezető epizódban a teljes csapat helyett csak a főszereplő szerepelt, köszönhetően talán annak is, hogy a rész leforgatásakor még nem voltak kiválasztva az állandó karaktereket megformáló színészek. A főszereplőnőt és a cyber bűnözéssel foglalkozó egységet azonban felvezették, és mivel jó nézettséget hozott a rész, ez egyenes utat jelentett ahhoz, hogy A médium után Patricia Arquette ismét krimisorozatban szerepeljen. Azonban Nagy-Kálózy Eszter helyett Orosz Anna hangján hallhattuk az idén Oscar-díjat nyert színésznőt a backdoor pilotban, akinek viszont a sorozatban is ez a színésznő lett a szinkronhangja.

Bűnös Chicago (Lángoló Chicago 1. évad)

backdoorpilot9.JPG

 A CBS mellett az NBC sem rest a sikersorozatokból spinoffot gyártatni és láthatóan van is közönsége a Dick Wolf felügyelete mellett készülő Chicago-szériáknak (naná, hiszen baromi jók!). A Bűnös Chicago backdoor pilotja, felvezetése azonban eltér a többi testvérsorozattól, ugyanis a rendőr karaktereket nem egy vagy két konkrét epizódban, hanem az anyasorozat, a Lángoló Chicago első évadában folyamatosan vendégszerepeltetve mutatták be őket. Ez furán hangozhat és nem is vagytok rossz nyomon, ugyanis eredetileg nem hiszem, hogy ezekkel a szereplőkkel már egy spinoffot terveztek volna, egyszerűen csak behoztak a tűzoltók mellé rendőröket is, akik viszont olyan népszerűek lettek, hogy láttak az írók bennük elég fantáziát egy saját sorozathoz. Azóta pedig elkészült a harmadik, orvosos spinoff is, amelynek főbb szereplőit már láthattuk mind a Lángoló Chicagoban, mind a Bűnös Chicagoban vendégszerepelni.

 A karakterek szétszórtsága miatt nem igazán tudom, hogy mindenki azon a hangján szól-e a saját sorozatában, amin bemutatkozott, de az Antonio Dawsont alakító Jon Sedat biztosan minden részben Mészáros Béla szinkronizálta, ahogyan Jason Beghe is Kőszegi Ákossal kezdte szerintem ebben a sorozatban a rendőri pályafutását. A többiekről sajnos nem igazán tudok nyilatkozni, de ismerve, látva és hallva, hogy miket csinálnak a sorozat szinkronrendezői (vagy rendezője, ha egy van), akkor az első szerepléstől kezdve ugyanazok lehetnek a hangok, hiszen nagyon is dicsérendő módon a sorozatok közti karakterugrálásokat is lekövetik és ha csak egy mondata van egy tűzoltónak a rendőrök sorozatában, akkor is a megismert hangján szólal meg a figura.

 A fenti példákból azt a következtetést is levonhatjátok, hogy a stúdiók, a szinkronrendezők és a tévéadók produkciós vezetői nem igazán foglalkoznak az egyszer már használt párosokkal és nem következetesek. Ez azonban nem feltétlenül van így. A backdoor pilotok szinkronhangjainak kiosztásakor ugyanis nem mindig lehet tudni, hogy a spinoff melyik adóra érkezik, hiába vannak előszerződések, semmi sincs kőbe vésve. Azt sem lehet tudni, hogy a most kiválasztott színész egy hónap vagy akár fél év múlva rá fog-e érni, hogy 20+ részt szinkronizáljon és még nem beszéltünk arról, hogy a stúdió és az ezzel együtt járó rendezőváltás is bonyolítja a dolgokat.

 Nem kötelező ugyanis egyik rendezőnek sem a másik döntéseit, választásait - pláne egy új sorozat esetében - figyelembe venni, előfordulhatnak olyan megrendelői kérések, amelyek nem egyeznek a korábban már máshol hallott párosításokkal. Ezért is szoktam én sokkal rugalmasabban viszonyulni egyes hangcserékhez, hiszen egy új karakter, egy új stílus megkívánhat egy a korábbitól jelentősen eltérő hangot. A sorozaton belül viszont, ha csak nem muszáj, ne cserélgessék a karakterek hangját.

A képek forrása: Sorozat+ Sajtóklub, AXN, rtlklub.hu, PRO4 Sajtószoba

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása