A tévés szakácsok dominálják az idei karácsonyi könyvpiacot

2015. november 16. - Jasinka Ádám

 Azzal nem mondok szerintem nagy újdonságot, hogy karácsonykor, vagy az ünnepeket megelőző időszakban adják ki talán a legtöbb könyvet, a talán legnagyobb durranásokat, hogy ki-ki akár szeretteit, akár saját magát is meglephesse egy jó krimivel, vagy valamilyen tematikus írással. A karácsonyi könyvpiac egyik slágere szerintem idén is a gasztronómia lesz, már csak azért is, mert a most megjelent kötetek nagy része nem szimpla, "ismeretlen" emberek receptgyűjteménye.

 Borbás Marcsi, Fördős Zé, Bernáth József vagy Jamie Oliver, csak pár név azok közül, akik idén karácsonyra időzítették első vagy sokadik receptkönyvük megjelenését, és akiket elég sokan ismerhetnek köszönhetően a tévéműsoraiknak is. Érdekes módon, amíg nem volt annyira népszerű műfaj itthon a főzős műsor mint mostanában, addig a szakácskönyveket, receptgyűjteményeket nem övezte szerintem ekkora figyelem és bár kétségtelen, hogy szép számmal jelentek meg korábban is a legkülönfélébb tálalásban, mégis azoknak a könyvei kapják a legnagyobb figyelmet, akiket huzamosabb ideig látunk otthon a tévén keresztül, vagy olvassuk az írásaikat, élményeiket az interneten.

 A Gasztroangyal vagy éppen A konyhafőnök ismert arcai nagyon ügyesen használják ki a népszerűséget, elég csak a Gasztroangyal Fesztiválra, vagy a Street Kitchen című műsorra gondolni. Ez abszolút nem rossz dolog, a közönségtalálkozóknak, reklámtárgyaknak pont az az egyik funkciója, hogy a rajongók még közelebb érezzék magukhoz kedvenceiket. Ennek a folyamatnak és piaclefedésnek az újabb állomása pedig a receptkönyv. Ebben a cikkben megpróbáltam összegyűjteni, hogy melyik ismert magyar és külföldi sztárséf/sztárszakács/tévés személyiség ad ki idén télen (új) szakácskönyvet.

teveszakacs1.png

Borbás Marcsi: A sűrűje 2.

 A Gasztroangyal műsorvezetője tavaly év végén már egyszer csokorba szedte kedvenc receptjeit A sűrűje első részében, ami olyan jól sikerült, hogy nem csak díjat, hanem sok elismerést is kapott érte Borbás Marcsi. A nagy népszerűség miatt pedig nem is váratott sokáig magára a kötet második része, amelyben 256 oldalon keresztül szemezgethetünk a gondosan összeválogatott receptek közül.

Oldalszám: 256
Ár: 5 500 Ft

Váncsa István: Lakoma 2.

 Az idei szezon úgy látszik a folytatások szezonja is picit, hiszen Borbás Marcsi mellett Váncsa István is elkészítette nagy sikerű szakácskönyvének, a Lakomának a folytatását. A Lakoma második része az olasz konyha remekeit veszi sorra a szerzőtől már megszokott módon, szórakoztató, irodalmi, anekdotázó stílusban. Váncsa Istvánt én elsősorban nem a receptjeiről, hanem tévés szerepléseiről, azon belül is a Heti Hetesből ismerem, de ha írásban is ugyanolyan érdekes és szórakoztató, mint élőszóban, akkor ez a könyv nem lehet egy rossz vásár.

Oldalszám: 696
Ár: 4 990 Ft

teveszakacs2.png

Így főz Bernáth József stílusosan, lezseren - 35 recept A konyhafőnök séfjétől

 A konyhafőnök eleinte szigorú séfje könyvében a borító és a cím alapján pont azt a stílust hozza majd, amit tőle a képernyőn megszokhattunk. Bernáth József első szakácskönyvében a számára kedves recepteken keresztül azt igyekszik megmutatni és átadni az olvasóknak, hogy miként lehet egy alapételből három különböző nehézségű és tálalású fogást úgy elkészíteni, hogy az passzoljon és egy kissé formálja is a magyar ízlést, miközben a lehető leghatékonyabban használjuk fel a rendelkezésre álló alapanyagokat és a konyhában eltöltött időt.

Oldalszám: 200
Ár: 4 990 Ft

A Street Kitchen bemutatja: Fördős Zé a konyhában

 Fördős Zé talán a legszimpatikusabb tagja A konyhafőnök zsűrijének, aki nem csak Street Kitchen nevű műsorában, de a hasonló nevű blogon is ugyanazt a könnyed és laza hangulatot tudja megteremteni, amitől az embernek tényleg kedve támad befutni a konyhába és nekilátni főzni valamit. Az online felület, valamint a tévéműsor miatt rengeteg receptjét megismerhettük már, de az ígéretek szerint első szakácskönyvében olyan ételekről olvashatunk, amiket eddig sehol sem láthattunk még tőle. Azt pedig, hogy mennyire nincs kifogyóban Zé recepttára, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy sorozatot terveznek ebből a szakácskönyvből és már akár jövő tavasszal érkezhet is a következő kötet.

Oldalszám: 204
Ár: 4 990 Ft

Mautner Zsófi és Széll Tamás: Ízek nyomában

 A Lidl Konyha két alakja két különböző tévécsatornán visz/vitt saját műsort és már közel, ha nem több mint egy éve adnak tippeket és receptötleteket a vásárlóknak. A Lidl azonban továbblépett a szóróanyagként osztogatott receptfüzeteken és idén év végére kosárba gyűjtötték Mautner Zsófi és Széll Tamás receptjeit. Az Ízek nyomábant nem tudom, hogy könyvesboltban meg lehet-e majd vásárolni, de egyelőre kizárólag a Lidl üzletekben, öt matricát összegyűjtve lehet megszerezni. A jó hír az, hogy miután megvan az 5 matrica, a többi ehhez hasonló játéktól eltérően nem kell a végén pluszban ráfizetni.

Oldalszám: nincs adat
Ár: nincs adat

teveszakacs3.png

Jamie Oliver: Otthonos ízek - 100 klasszikus recept szeretteid örömére

 A legismertebb angol, de talán a legismertebb tévés szakács Jamie Oliver, aki nem csak abba vezetett már be minket, hogy hogyan lehet 15 perc alatt is fenséges ételeket készíteni, hanem adott már tippeket konyhakertünk megműveléséhez is a "szokványos" receptötletek mellett. Az új könyvében levő receptek többsége nem éppen szupergyors: hosszú nyári estékre, begubózós téli napokra, hétvégékre, nagy társasági és családi összejövetelekre, ünnepekre valók. A receptek a gyerekkori ízek világát idézik, a házi kosztot, a nosztalgikus örömöket.

Oldalszám: 408
Ár: 7 900 Ft

Andrew Zimmern: A bizarr valóság - Kulináris kalandozások szerte a világban

 A Bizarr ételek című tévéműsor házigazdája Andrew Zimmern világhírű séf és gasztronómiai szakíró, aki szó szerint körbeette már az egész világot. Zimmernt azonban nem csak a szokásostól eltérő, bizarr és néha gyomorforgató fogások érdeklik, hanem az ételek révén a helyi kultúrába és az ott élők mindennapjaiba is igyekszik belekóstolni. Zimmern azt állítja, hogy mindenki szeret jókat enni, és az étel tökéletesen alkalmas a kultúrák közti távolságok áthidalására, barátságok kialakítására, családias hangulat létrehozására akár egyetlen nap leforgása alatt is.

Oldalszám: 320
Ár: 3 150 Ft

A könyvleírásokhoz és adatokhoz használt forrás: Libri, Lidl Konyha
A képek forrása: bookline.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása