Melyik sorozat folytatását várod a legjobban?

2015. október 30. - Jasinka Ádám

 A múltkor kiírtam Facebookra pár mondatot és gondoltam, ezt tovább lehetne fűzni egy cikkben is, hiszen sokszor elég méltánytalanul bánnak a tévéadók egyes sorozataikkal, saját gyártásaikkal és azok nézőivel. Sokszor előfordul, hogy egy-egy széria a leadott első vagy második évad után egyszerűen eltűnik, felszívódik és jó esetben pár év múlva, rossz esetben soha nem tér már vissza a magyar képernyőkre.

szavazaselo.png

 Ez persze nem azért van, mert a tévéadók tulajdonosai és a programigazgatók szándékosan ki akarnának szúrni a nézőkkel, hanem hogy ha valamit nem néznek a tévézők, vagy csak nagyon kevesen, akkor egyszerűen azt nem éri meg adni. Emiatt fordult elő az, hogy az RTL Klub nem is olyan rég a Taxit évad közben, a Szerelemben, háborúban című török sorozatot pedig a dupla premier után vette le a képernyőről. De nem véletlenül került ki a TV2 főműsoridejéből hétvége délutánra a korábban már a SuperTV2-n is adott Kuzey Güney sem. A nézettség, bármennyire is nem tetszik, a legnagyobb befolyásoló erővel bír a televíziós piacokon. Nem nézik elegen? Bukjuk vele a műsorsávot? Nem adjuk.

 Az évadok utáni eltüntetés vagy akár már a szezon közbeni szünet nem csak nálunk jellemző, de zömében, mi magyar tévézők az itthoni lépésekkel, döntésekkel szembesülünk először. Az önmagában sem jó, ha egy sorozatot, amiből tudható, hogy több évad is készült, nem vetítenek tovább nálunk, de az még a késő estére vagy hajnalra száműzésnél is rosszabb, ha egy tévéadó kisajátítja a vetítési jogokat vagy másnak eszébe sem jut megvenni az adott produkciót, mert ilyenkor tényleg el van gáncsolva szegény magyar néző.

 Az egész mizériát nálam azonban nem tudja semmi sem überelni akkor, ha egyrészt belengetik, bejelentik egy adott sorozat vagy műsor folytatását, majd mély hallgatásba burkolóznak, vagy éppenséggel tudjuk azt, hogy elkészült hozzá a magyar szinkron, azaz látszólag tényleg semmi akadálya nem lenne a folytatásnak. Ez az, ami a legjobban idegesít; kész a magyar változat, de valami jogi vita vagy csak egyszerűen programigazgatói döntés miatt nem kerül adásba akár évekig egy-egy sorozat újabb vagy a teljes évada. Akkor már inkább ne csináltassanak hozzá szinkront, passzolják el a jogokat és ne üljenek rajta vagy zárják az ajtó mögé azokat a sorozatokat, amiket nem kevés pénzért vettek meg. Tudom, nem ilyen egyszerű, de értelmét nem látom annak, hogy megveszik és után ott porosodik a szinkronnal együtt a polcon.

 Kíváncsi vagyok, Ti melyik sorozat folytatását várjátok már nagyon régóta magyarul. A szavazásba nem tudtam mindent beleírni, ezért nyugodtan szóljatok hozzá, had csodálkozzunk rá, mik tűntek el a süllyesztőben.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása