A konyhafőnök - 1x01: A hobbiszakácsok főzőversenye

2014. szeptember 02. - Jasinka Ádám

 Az RTL Klub-nál úgy döntöttek, hogy indítanak egy olyan műsort, egy olyan formátumot, aminek Magyarországon nem igazán van hagyománya. A főzésre persze különféle variációkat láthatunk a magyar tévés világban, elég csak a kamerával farkasszemet néző és a pult mögött többnyire egyedül dolgozó receptajánlókra (Stahl konyhája, Ízes élet), a vicces párosokra (ReceptKlub), vagy éppen a kulturális és hagyományőrző vonalat is felmutató (Gasztroangyal) műsorokra gondolni. A versenyszerű főzésre viszont eddig csak egy változatot kaptunk, ám a Viasat3 készítette Mesterszakács nem lett az ország kedvenc műsora. Félreértés ne essék, nem a tévéadó miatt nem vált be ez a recept, egyszerűen csak nem volt vevő akkor a magyar nézőbázis egy ilyen realityre.

AK3.JPG

 A konyhafőnök azért is volt meglepő húzás az RTL Klub-tól, mivel egy olyan témát tálal országos lefedettségű adón, ami merőben eltér az eddig megszokott kínálattól, a scripted- és dokurealityk sorától. Ebből a szempontból mindenképpen dicséretes lépés, hiszen nem a sokak által szidott műfajból kap még egy szeletet a néző, hanem egy olyan valóságshowt lát (mert lényegében az, valóságshow), amiben nem profi énekeseket és vagy táncosokat keresnek a zsűritagok.

 Az első rész alapján A konyhafőnök egy tisztes iparosmunka, amiben van egy kis dráma, egy teáskanál feszültség, egy csipet humor és pár olyan hozzávaló, amire nem mindig szeret az ember ráharapni, mivel marja a nyelvünket.

AK4.JPG

 A verseny lényege, hogy adott harminc hobbiszakács, akik a tízmillió forintos fődíjat szeretnék megnyerni és ezért különféle főzéssel kapcsolatos feladatokat kell teljesíteniük. Az első adásban hat játékost ismertünk meg, akik közül a rész végére egy valakit már ki is ejtettek a zsűritagok, jobban mondva az illető saját magát ejtette ki, hiszen a párbajban bukta el a továbbjutás lehetőségét, de ennyire ne szaladjunk előre.

AK2.JPG

 A műsor zsűrijét három szakmájában elismert ember alkotja. Az egyikük és talán a legnagyobb meglepetés számomra Fördős Zé gasztroblogger volt, aki nem véletlenül áll a trió középső helyén. A stílusa laza és természetes, jókat mond és ő szerintem a legszimpatikusabb is. Az ételkritikus Vajda Pierre egyelőre fakó volt, persze mondott egy-két jó gondolatot és poént, de összességében tőle többet vártam, viszont egy rész alapján nem szabad érdemben kritizálni senkit sem, főleg, hogy napi realityről van szó. A zsűri harmadik tagja Bernáth József már érdekes kategória, a szigorú séf szerintem egy picit túl sokat játszik és nem tudom komolyan venni, pedig ha valaki nagyon ért a dologhoz, akkor az ő. A stílusa számomra taszítóvá teszi.

AK1.JPG

 Az első adásban két feladatot kaptak a versenyzők, az első az volt, hogy el kellett készíteni a saját kedvenc ételüket, azt ami az ő specialitásuk. A második körben pedig az előző feladat győztese dönthetett arról, hogy a többi játékosnak egy könnyű, egy közepes vagy egy nehéz fogást kelljen-e elkészítenie. A védettséget kapott versenyző lehet, hogy taktikázott, bár az első adásban nem hiszem, hogy így gondolkoznának, mindenesetre a legnehezebbet választotta, ami egy csokoládé szuflé volt, gyömbéres körtemártással. A játékosoknak - akik között volt olyan, aki nem is evett még ilyen édességet - a séf elkészített mintája alapján kellett dolgozniuk. A végeredmény persze felemásra sikeredett.

 Az adás végén az utolsó két versenyzőnek kellett párbajoznia, s az aktuális feladat az ízlelőbimbók párharca volt, öt-öt fűszert kellett felismerniük.

 A konyhafőnök első része egy korrekt főzős reality első epizódja volt, nem volt semmi különleges, de nem is volt rossz, vagy unalmas. A közepesnél is picit jobbra értékelem, mert mindig volt valami, ami érdekelt az adás adott részében, csak ha már reality, akkor egy picit több erre a műfajra jellemző vonást várnék. Tudom, sokan pont a bulváros témák miatt nem szeretik ezeket a műsorokat, nem is pont ezekre gondoltam, de egy-két dráma, vagy feszültség jót tenne A konyhafőnök ívének. De persze ezt is mértékkel, mert át lehet esni a ló másik oldalára is.

Fotó: RTL Klub Sajtóklub

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nick Leeson 2014.09.03. 05:49:18

Nekem csak az nem tetszik, hogy adott ételről nem mond minden zsűritag véleményt. Illetve biztosan mond, csak nem teszik bele a műsorba.
Ez így valahogy elég felemás...

Jasinka Ádám 2014.09.03. 05:54:49

@Nick Leeson: Az X-faktor is hasonlóan van szerkesztve, nem mindegyik zsűritag véleményét vágják bele a felvett adásokba. Az egyik ilyen riportban, ha jól emlékszem azzal indokoltak, hogy ha nem fogalmaz meg a zsűritag a többiektől eltérő véleményt és nem is ad az értékeléshez semmi pluszt, akkor ki lehet hagyni, hogy ne legyen ismétlés, ne mondják el négyen, vagy itt, ebben a műsorban hárman ugyanazt.

braue 2014.09.03. 05:58:47

Én kétszer öt percet néztem belőle. Nekem unalmas volt. Nagyon az.

Nick Leeson 2014.09.03. 06:08:46

@Jasinka Ádám: Elég sok ilyen énekelős vetélkedő lement már. Amikre én emlékszem, azokban erősen értékelt mindenki. Talán nem ugyan azt néztük...

Szerintem akkor is érdekes lenne, mert legalább látnánk, hogy a profik milyen szempontok alapján értékelnek egy ételt. Másrészt meg ha ketten is ugyan azt mondják, akkor legalább kiderül, hogy az vagy nagyon jó, vagy nagy rossz.

Mindegy én ezt nagyon hiányolom...

belagezabela 2014.09.03. 06:41:27

Hobbi szakácsok persze.
Ahogy azt egy másik blogban a kommentelők írták kik is vesznek részt a műsorban.
Erről az a Hofi pár mondata jut eszembe a posztolónak : "Te ha valami véleményed van előtte egyeztesd".

Semmit nem láttam eddig a műsorból, de nem is fogom erőltetni.

tonyk 2014.09.03. 07:52:04

Idegesítő, mesterkélt, modoros zsűri. Lassú, vontatott adás. Ál-amatőr versenyzők.
Ezt se fogom nézni pedig a másodikat végigszenvedtem.
süti beállítások módosítása