Magánnyomozók - A TV2 legjobb saját gyártású sorozata

2014. május 01. - Jasinka Ádám

 A véleményemet, miszerint a TV2 legokosabb húzása volt a krimi dokureality, nem rejtettem véka alá. Igaz ugyan, hogy az első részekben hozták az erre a műfajra jellemző sablon elemeket, a túlságosan is buta és leegyszerűsített beállítású jeleneteket valamint a kihagyhatatlan kézi kamerát, ami miatt úgy remegett és mozgott a kép, hogy a néző szabályosan leszédült a padlóra tévézés közben.

 De meglepetésre sikerült levetkőzni ezeket a kvázi gyermekbetegségeket és olyan ötletes ügyekkel telepakolni a részeket, hogy bizony rajongója lettem ennek a TV2-s produkciónak. A Magánnyomozók talán amiatt is tetszik jobban, mint a többi, műfajon belüli sorozat (A gyanú árnyékában, Családi titkok, Segítség, bajban vagyok!, Veled is megtörténhet), mert nem érezni rajta azt, hogy a készítők keresik a helyes utat és próbálják saját magukat is megerőszakolni, azért, hogy minél lehengerlőbb részeket csináljanak. Tanulópénznek ott volt a csatornának a másik két saját dokureality, amiken úgy látszik egy elég korrekt és színvonalas munkára képes brigád edződött, mivel a Magánnyomozók szerintem a mostani magyar tévés felhozatal egyik legélvezetesebb darabja.

M1_1.png

 Nem akarom körbenyalogatni sem a TV2-t, sem a sorozatot, de tény és való, hogy ötletes és nincs izzadtságszaga. Az pedig csak a hab a tortán (igen, ide írhattam volna egy szóviccet is), hogy szakmájukat tanult színészek játsszák az állandó, valamint néha a vendégszerepeket is. De tényleg a csúcs, mondhatnám, hogy a marcipánfigura az egész tetején, hogy ismert szinkronosok is szerepet kapnak ebben a műsorban. Jó, lehet van olyan, akinek a könyökén jön ki, hogy mindig a szinkronnal foglalkozom, de szerintem felüdülés képernyőn látni azokat, akiknek a legtöbbször csak a hangját halljuk. Főleg, ha olyan valamiben látjuk őket, ami nem kritikán aluli, hanem bizony színvonalas.

M2_1.png

 A sorozat főszereplői pedig jól lettek megrajzolva. Mivel vannak állandó, jobban mondva visszatérő szereplők, ezért érdemes őket is megnézni, mivel dokurealitynél ilyet még nem láttam. Vagyis hazudok, mert az Éjjel-nappal Budapest is ilyesmi, de az szerializált, nem pedig epizodikus sorozat. A Magánnyomozóknál, a többi bűnesetes gyártáshoz képest kapunk egy állandó szereplőt, Darkó Gábort (Buch Tibor) az Inkognito iroda vezetőjét, s visszatérő szereplőként az ő munkatársait, akik váltásban kapják a különféle megbízásokat. Az egyikőjük pedig egy veterán TV2-s képernyős Csizmadia Gergely, aki a Teában és egy randiműsorban is szerepelt már a csatornánál.

M3_1.png

 A legutóbbi epizód, ami miatt írok a sorozatról, nem csak azért érdemel említést, mert jó volt (és humoros), hanem mert két igencsak népszerű és foglalkoztatott szinkronos is szerepelt benne. Andresz Kati és Seszták Szabolcs nagyon jó voltak, s talán az ő játékuk miatt, meg nem mondtam volna, hogy egy heti sorozat büdzséjéhez képest alacsonyabb költségvetésű produkciót nézek, ami ráadásul kereskedelmi csatornán kerül képernyőre. De ne felejtsük el az egyik első epizódban vendégszereplő Bessenyei Emmát sem, ha már szinkronosokról beszélünk.

 A Magánnyomozók tehát nem csak a TV2-nél az egyik legjobb, hanem a műfajában is. Persze vannak kevésbé érdekes részek és amatőr szereplők, de egy napi vetítésű sorozatnak, ami ráadásul nem egyszer tud pazar epizódokat ez megbocsájtható. Nem mondom, hogy még ilyet a TV2 képernyőjére, mert meg lehet telni az ilyen műsoroktól is, de ha a minőséget tudják tartani, akkor nem igazán lehet panaszunk a csatornára.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elefánthajcsár 2014.06.08. 09:45:03

Erről a weboldalról tudtam meg, hogy ez az amúgy kitűnő tévésorozat tulajdonképpen csak játékfilm-sorozat, és a főszereplők sem valóságos magándetektívek, hanem színészek.
De mindettől függetlenül szívből gratulálok valamennyiüknek a kiváló alakításért, szinte egy csapásra lettek a kedvenceim!
További sok sikert!

KapitányG 2015.03.04. 19:51:55

Beleakadtam ma a FEM3 csatornán a sorozat "A teszt" című darabjába. Hogy magáról a történetről, illetve a befejezéséről mi a véleményem, az most lényegtelen, viszont azt gondolom, hogy egy "korrekt és színvonalas munkára képes brigád"-nak nem lenne szabad olyan tévedéseket, pontatlanságokat hagynia a filmben, mint amilyenek itt előfordulnak. Például:
1. A magánnyomozó-irodát megbízó fiatal bróker, Áron, akinek éppen inog a barátnőjéhez, Julihoz fűződő kapcsolata, azt mondja: "Örültem, hogy ANNA ilyen hamar megbocsátott." No most Anna a nyomozó-iroda munkatársa... (2. rész kb.12. perc)
2. Anna, miután kiszedte a kukából és átvizsgálta a Juli által kidobott szemetet , arról elmélkedik, hogy milyen sokat meg lehet tudni az emberekről abból, hogy milyen szemetet hagynak maguk után, nem is csodálja, hogy a régészek mennyire örülnek, ha találnak egy LATRINÁT vagy egy szemétdombot (a szemétdomb nem biztos, nem emlékszem pontosan, előfordulhat, szeméttárolót vagy szemétgyűjtőt mondott.)
Vajon az emésztőgödör tartalma mit árul el a régészeknek?

Jasinka Ádám 2015.03.05. 21:22:23

@KapitányG: Nem mondom, hogy tökéletes műsorról van szó. A név eltévesztésére szerintem pont emlékszem, ezekre az apró bakikra is oda kell figyelni, bár nem tudom, hogy egy eleve hibás koncepció vagy egy ilyen helyszíni baki számít-e durvábbnak.

KapitányG 2015.03.06. 07:56:58

@Jasinka Ádám: Nyilván az a nagyobb baj, ha hibás a koncepció, ám ha egy műsor igazán érdekes, igazán leköti az ember figyelmét, ha egy dokureality igazán hiteles, akkor valószínűleg fel sem figyel az ilyen bakikra.
De lehet, hogy nincs igazam :)

Színes Géza 2017.03.31. 09:29:17

Szórakoztató és a Youtube-on is sok rész fent van.
süti beállítások módosítása