Munkaügyek - IrReality Show - folytatódott a harmadik évad

2014. március 15. - Jasinka Ádám

 A köztévé szerintem legjobb saját gyártású sorozata szünetet tartott, ami például az Amerikai Egyesült Államokban nem lenne olyan nagy meglepetés, hiszen nem egy sorozat bekkeli ki az ünnepi időszakokat, s tart a vetítésben kis szünetet. Mindenesetre furcsa volt, hogy az M1-nél így döntöttek, de talán az időzítés miatt is, de nagyon is profilba vágó epizódokkal tértek vissza a Munkaügyi, Munkavédelmi- és Űrbiztonsági Hivatal dolgozói.

Munkaugyek4.png

 A harmadik évados premier csalódást keltett és kellett hét epizód ahhoz, hogy vagy én érezzek rá az új, kevésbé bürokratikus, kevésbé munkaügyes humorra, vagy az írók bizony kifogytak az olyan zseniális ötletekből, amikből zsák számra kaptunk a második szezonban és az évad közepére tartogatták a nagyobb durranásokat. A nyolcadik-kilencedik rész minőségbeli fordulatot hozott és ha nem is olyan szinten mint az első két évadban, de szórakoztat a Munkaügyek, ami a szünet utáni két epizódjával is hozott olyan poénokat, amikért anno megkedveltem.

A tovább mögött folytatom a kedvcsinálót.

 A 3x13-as rész felemás volt, a fő csapásirányt adó humor jól működik ebben a sorozatban, az ilyen füllentéses, mismásolós, kavarós részeket nagyon bírom, de az első évadban ezt tökélyre fejlesztették, s az új főnököt felvezető epizódokat nem tudták überelni ebben a stílusban. Noha voltak igencsak vicces jelenetek, de továbbra is az a probléma, hogy nem sikerül megismételni azt a lehengerlő poénáradatot, amit a második évadban csináltak, s sok az üresjárat egy-egy epizódban, s néha azt érzem, hogy egyes karakterek feleslegesek a történetben, pedig az első két évadban mindegyikőjüknek meg volt a saját szerepe.

Munkaugyek1.png

 Az epizód azért is érdekes volt, mert a Munkaügyeket sokszor megszóljuk azért, hogy elrugaszkodnak az irodától, az irodai poénoktól, s olyan dolgokat csinálnak a szereplők, ami azt mutatja, hogy mennyire kifogytak a készítők a köztisztviselői és bürokratikus paródiákból, poénokból. A szünet utáni első részben viszont pont egy tipikus, munkahelyhez kapcsolódó témát vettek elő, a családi támogatást, a kérdőívkitöltést, az apró hazugságokat csak azért, hogy több pénzt kapjon az embert. Ez nagyon is tetszett, de a megvalósítás sajnos közepes lett, de hangsúlyozom, habár nem ez a Munkaügyek igazi szintje, jobb volt nézni ezt az epizódot, mint a szezon első felében levő részeket. A másik dolog, ami említést érdemel ezzel az epizóddal kapcsolatban az a vendégszereplő Vida Péter, aki igencsak illett a társaságba, sőt, jobban mint némelyik alap karakter.

Munkaugyek2.png

 A 3x14-es epizód viszont nagyon tetszett, s nem tudom, mennyire volt szándékos egy ilyen témájú rész, de remek volt nézni A Hónap Dolgozója díjért folytatott választási kampányt. Az írók tökéletesen leképezték a választási rendszerhez tartozó kampánymegoldásokat, trükköket, furfangos megoldásokat, korrupciós terveket. Az egész epizód nagyon jól volt felépítve, a kampány először nem sok vizet zavart, mindenki saját magát reklámozta plakátokon, majd mikor nem jött be, akkor ajándékokat osztogattak. De mivel ez sem volt elég ösztönző erő arra, hogy a kollégák szavazatát begyűjtse az ember, akkor jött a lejáratás, az egymás pocskondiázása, majd megvesztegetés és a lefizetés. Zseniálisan ráéreztek az egész lényegére és arra, hogy tényleg milyen dolgokat csinálnak a pártok a választások előtt, s az irodára vetítve körülbelül ugyanazokat az eszközöket használták. Persze ezek mellé poénokat is kaptunk és nem is egy fricskát a görbe tükör mellé. A kedvencem ebben a részben Elvira volt, aki nagyon ráérzett a harmadik szezonban arra, hogy hogyan lehet az első rész óta fantasztikusan megformált karakteren úgy tovább dolgozni, hogy ne legyen egysíkú, de ne is hazudtolja meg önmagát, de a többi színész játékát ugyanígy dicsérhetném.

Munkaugyek3.png

 A Munkaügyek a hibái ellenére is az egyik kedvenc sorozatom, s azért voltam kicsit csalódott az évad elején, mert nagy volt a kontraszt a remek második etap és a humor irányát kereső harmadik szezon első pár epizódja között. A köztévé szitkomját viszont továbbra is bátran ajánlom, mert van olyan jó, mint a legtöbb amerikai sorozat, noha a humora az első évadban inkább szólt egy bizonyos rétegnek.

6/10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása