Műsorrend-változás és saját gyártások a TV2 csatornáin

2014. február 12. - Jasinka Ádám

 A TV2-nél, miután megvették a német cégtől a csatornát, várható volt, hogy a megbízott programigazgatót le fogják cserélni, és így kapta meg ezt a pozíciót, a csatornánál 2004 óta dolgozó György Bence, aki egyszersmind a TV2 hírigazgatója is lett. A korábban heti és napilapoknál, az RTL Klub Híradójában riporterként, szerkesztőként és az Origo-nál is dolgozó György Bence felel a TV2-csoport portfóliójának műsoraiért, a saját gyártásokért és a vásárolt tartalmakért is.

 A feladata komplex és izgalmas, mivel úgy kell megcsinálna négy csatorna műsorrendjét, hogy figyelembe kell venni a konkurencia műsorait, azokhoz igazítani a saját tartalmakat, import sorozatokat, filmeket, hogy maximalizálva legyen a nézőszám, illetve, hogy a TV2 holdudvarába tartozó adók ne egymástól vegyék el a nézőket.

 A csatorna új programigazgatója pedig nem aprózza el a dolgot és olyan műsorstruktúrát hozott össze, amitől egyrészt égnek áll a hajunk, másrészt van miből szemezgetni a cikkíróknak, bloggereknek. A legérdekesebb talán a főadónak, a TV2-nek műsorszerkezete, ami felrúgja az eddig megszokott tévéműsor-felépítéseket, a különböző műfajú sorozatok sorrendjét és a nézők megszokott időpontjait.

 A hétköznapi délutáni műsorrendben igazán meglepőt nem találunk, ha csak azt nem vesszük annak, hogy a főműsoridőből lefokozott Aktív után dupla részes Walker, a texasi kopót adnak, ami után Hal a tortán és Családi titkok ismétlés következik. Ezzel a lépéssel a csatorna kiütötte a saját gyártású műsorait a Tények felvezetéséből, hogy egy telenovellát, a Maricruz-t tegye az igen előkelő műsorsávba. A telenovellák szépen hoznak a csatornának, elég csak a Seherezádéra vagy az Eva Lunára gondolnunk, úgyhogy ez a lépés be is jöhet a TV2-nek.

12:00: Tények
12:25: Aktív
13:00: Walker, a texasi kopó
14:00: Walker, a texasi kopó
15:00: Hal a tortán
16:00: Családi titkok
17:00: Maricruz

 Az érdekes dolgok műsorszerkesztés szempontjából a főműsoridőben vannak. Azon, hogy a Tények másfél órás nem lepődünk meg, ez egy olyan lépés, amit a nézettség érdekében lépett meg a csatorna, s mivel profitorientált vállalkozás, kvázi a nézettségtől tesz függővé mindent. A meglepetés viszont az, hogy a nem túl sikeres Az élet show-ja tizenöt perccel hosszabb műsoridőt kapott. Ez vagy azt jelenti, hogy több reklám lesz, de a játékidő nem változik, vagy maga a műsor lesz tényleg hosszabb. Az biztos, hogy a civiles realityhez új szereplőként csatlakozott a VV4-ből ismert Baukó Éva, aki igencsak szórakoztató egyénisége volt a realitynek.

18:00: Tények
19:30: Az élet show-ja
20:45: Édes élet
21:55: Jóban rosszban

 Az Édes élet a spinoff miatt csak háromnegyed kilenckor kezdődik és körülbelül tíz órakor fejeződik be az aktuális epizód, ami azt jelenti, hogy a saját gyártású szappanopera, a Jóban rosszban késő estére kerül. A sorozatjunkie-k szemszögéből viszont a furcsaság az lesz, hogy a premier, import sorozatok csak háromnegyed tizenegykor kerülnek képernyőre, ami nem nézőbarát műsorsáv.

 A TV2 hétvégi műsorszerkezetében annyi változás lesz, hogy képernyőre kerül egy új, saját gyártású riportmagazin, Az élet újra, ami a Napló különkiadása lesz. A műsor egyfajta közszolgálati magazin lesz, amiben epizódonként három embert mutatnak be, akik nem tudnak egyről a kettőre lépni. A riportmagazinban három tanácsadó; Ábri Judit (munkavállalásban), Soós Viktória (szerelmi kérdésekben), Hajnal Géza (pénzügyi kérdésekben) segít a műsorban szereplőknek, ezzel tanácsot adva a tévénézőknek is. Akinek ismerős ez a felállás az nem téved nagyot, hiszen hasonló missziója van az RTLII-n vetített, szintén saját gyártású Gazdálkodj, okosan!-nak és az RTL Klub-on képernyőn levő Házon kívülnek. Az élet újra vasárnap öt órakor kerül képernyőre (a Magánnyomozók ismétlésének műsorsávjában), ezzel pedig nem titkok az a célja a TV2-nek, hogy A nagy duett című show műsorhoz felvezető három műsor tematikában hasonló legyen, azaz annak, aki odakapcsol hasonló stílusú szórakozást nyújtsanak. Az ötletet nem nevezhetjük botorságnak, mivel a hétvégi Tények és a Napló igen nézett műsorok.

 A SuperTV2 sem marad saját gyártás nélkül, hiszen a hétfői Kasza! és a keddi Pimaszúr ottalszik mellé Hajós András és Majka is kap saját műsort. A két zenész-műsorvezető nem ismeretlen a TV2 nézőinek, hiszen a Sztárban sztár című műsorban ítészkednek, de egyikőjüknek sem ez az első TV2-s munkája.

 Hajós András a TV2-s Magánszám után újra saját műsort kap a csatornánál, most viszont külföldi licenc alapján. Az Endemol tulajdonában levő Schultz in the Box alapötlete annyi, hogy a műsorvezetőt bezárják egy faládába, majd valahol az országban kirakják, neki pedig az új, ismeretlen környezetben kell vicces feladatokat végrehajtania. A Hajós a dobozban a spontanitás miatt jutalomjáték lehet Hajós Andrásnak, akinek a szerdai műsornapot adta az új programigazgató.

 Majka az Ezek megőrültek! után ismét műsort vezet, ezúttal viszont egyedül, de egy érdekes, Mester Tamás ötletet alapján fejlesztett formátumot. A műsor lényege a kérdezz-felelek játék, aminek keretében ismert magyar embereket faggatnak olyan témákban, amiket eddig nem kérdeztek meg a másiktól. A válaszokat aztán az asztaltársaság tagjai megvitatják, hogy szerintük igazak-e vagy sem. A NaNee! a pénteki műsornapot kapta.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása