SorozatVízió: 2013 tíz legjobb férfi szinkronhangja

2014. január 04. - Jasinka Ádám

 A hölgyek után a férfiak se maradhatnak ki, hiszen nem egy olyan színészi alakítást hallottunk sorozatszinkronban, ami után bizony meg kell emelnünk a kalapunkat. A listában megpróbáltam rangsorolni azokat az általam is kedvelt színészeket, akik különlegeset és emlékezetes munkát végeztek, ki egy, ki több sorozatban. A szinkronos listák közül ezt volt talán a legnehezebb összeállítani, mivel nem egy olyan magyar változat volt, ahol a fél stáb beférne a legjobb tíz közé.

10. Varga Gábor (A szállító, Banshee)

 Az egyik univerzális magyar hang, akit nem véletlenül hallunk sok magyar változatban és főszerepben. A kedvenc hangjaim között ugyan nem szerepel előkelő helyen, de a tehetségét és a profizmusát nem vitatom, főleg, hogy ő is egyike azon színészeknek, akik úgy tudnak szinkronizálni, hogy nincs átfedés a karakterei között, s egyik szerepéről nem egy másik ugrik be.

9. Márton András (Boston Legal)

 A női szinkronlistában is voltak kakukktojások, olyan színészek, akik ritkábban szinkronizálnak, de mivel megtetszettek, be is kerültek a top tízbe. A Boston Legal a legjobb tavalyi szinkron lett szerintem, s ez többek között az olyan remek színészeknek is köszönhető, mint például Márton András. A karaktert nagyon eltalálták; sikerült úgy kimért és szigorú lenni, hogy közben, volt egy kis játékosság a figurában.

A lista a tovább mögött folytatódik.

8. Szilágyi Tibor (Jo, a profi)

 Ez a választás több szempontból is jó volt; először mert Szilágyi Tibor orgánuma nagyon is illik a főszereplőre – bár nem nevezném őt az állandó magyar hangjának –, másodsorban mert ritkán hallani sorozatban ilyen neves színészeket főszerepben. Persze mostanában egyre több szinkronrendező kér fel ismert és elismert színészeket, hogy kölcsönözzék hangjukat egy-egy karakterhez, akiket nem feltétlenül az ilyen munkáikból ismerünk.

7. Széles Tamás (Szulejmán, Downton Abbey)

 Varga Gábornál írtam azt, hogy az egyik univerzális magyar hang, s ezt nem hagyhatom ki Széles Tamás esetében sem, hiszen rendkívül jól és kihallhatatlan különbségekkel hoz rengeteg sorozatban fő-, vagy főbb szerepet. A listára a Szulejmán és a Downton Abbey miatt került fel, de említhetném még a Dr. Csont-ot vagy a Modern családot is, amikben szintén remekül játszik a hangjával.

6. Kőszegi Ákos (Gyilkos hajsza)

 A Gyilkos hajsza szinkronja kapta a legtöbb ívet, mert nem azt a hangot kapta egy-egy színész, mint korábbi filmjeiben, sorozataiban, de szerintem egyik választás se lett rossz, sőt a két főszereplőt nagyon is sikerült eltalálni. Kőszegi Ákosnak, ha mondhatjuk könnyű dolga volt a karakterrel, hiszen Ryan Hardy hasonlóan megtört, komor és a világ fájdalmát a vállán cipelő szereplő, mint Jack Bauer. Talán annyi különbség van kettejük között, hogy Jack igazi badass karakter, akit ha felbosszantanak kő kövön nem marad, míg Ryan zárkózottabb egyéniség. A szinkron a finom különbségeket jól hozta, Kőszegi Ákos meg a kedvenc magyar hangom.

5. Kerekes József (Gyilkos hajsza)

SVszf1.jpg

 A sorozat egyik legnagyobb netes felháborodását elérő választása, többek között azért, mert a komikus szerepekben brillírozó Kerekes József egy olyan figurát kapott, ami az eddigi szinkron munkáitól igencsak távol áll. De nekem pont emiatt tetszett annyira, no meg azért, mert a színész remek munkát végzett. Nem a vicceskedő, poénos szerepei jutottak eszembe, amikor a sorozatgyilkos szektavezér magyar hangja megszólalt, és a lágyabb hanghordozás miatt szerintem sokkal inkább volt gonosz a szereplő, mintha egy ridegebb hangú színész szinkronizálta volna.

4. Elek Ferenc (Boston Legal)

 A Munkaügyek című magyar sorozat egyik oszlopos tagja habár nem rutintalan szinkronos nem igen hallottam őt sorozatokban. A köztévés szitkomban is nagyon jól játszik, de amit a Boston Legal-ben csinált az megsüvegelendő. Olyan karaktert osztott rá Hornyák Mihály szinkronrendező, akinek furcsábbnál furcsább szokásai vannak, ugyanis hol csettintget a nyelvével, hol pukkantgat, hol pedig dalolászik, de ezek csak a szinkronnal, a képernyőn átadható szokásai. Elek Ferenc zseniálisan lekövette a szereplőt, s nem csak kedvelhetővé, de az egyik kedvencemmé tette ezt a karaktert.

3. Rosta Sándor (Archer, Downton Abbey)

 A legjobb tíz szinkronnál biztonsági választásnak neveztem Rosta Sándort az egyik főszereplőnek, amit véletlenül se negatív dolognak szántam. Az angol szitkom, Az én kis családom óta ő az egyik kedvenc férfi szinkronhangom, aki humoros szerepben is ugyanolyan jó, mint szigorú, és kimért figura megformálásában. A Downton Abbey-ben illik a hangja a régi rendhez és értékekhez ragaszkodó, hűvös, de családját mégis szerető lordhoz, az Archer-ben pedig az abszolút nem normális és hülye tudóshoz, akinek az egyszavas poénjai nagyon is ütnek.

2. Szersén Gyula (Boston Legal, A szállító)

 A második helyet a Boston Legal miatt kapta meg, s nem cifrázom, bitang jól megcsinálta a figurát. Remekül hozta a picit perverz, minden nőnek udvarló, gyerekes, de mégis érzelmes és piszok jó humorú, amúgy zseniális ügyvédet. Az összetett szerepet valami olyan alázattal és tehetséggel oldotta meg, hogy élmény volt hallgatni és nézni nem csak a színészek játékát, de a sorozatot is.

1. Czvetkó Sándor (Boston Legal, Glades – Tengerparti gyilkosságok)

SVszf2.jpg

 Az első helyezett a Boston Legal és a Glades után egyértelmű volt. Szinkronban ritkán hallok olyan fene jól eltalált párosításokat, mint amiket Czvetkó Sándor (a képen jobb oldalt) kapott e két sorozatban. Az ügyvédi szerepkör nem volt könnyű feladat, de amilyen szépen és ügyesen levette az eredeti színész jellegzetességeit, mozdulatait, azért már megkapta a dobogó első helyét. A bolondos, mosolygós és szertelen nyomozót is pazarul formálja meg, s a magyar változat hozzájárult ahhoz, hogy a kedvenc sorozataim közé lépjen a Glades.

A képek az Origo-ról és a Magyarszinkron.hu-ról származnak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyekmec 2014.01.05. 17:58:15

Kerekes hangjától sikítófrászt kapok
süti beállítások módosítása