The Mentalist – 6x08: Red John

2013. november 30. - Jasinka Ádám

 A sorozat rajongói igencsak várták ezt az epizódot, amiben a készítő ígérete szerint pont kerül a The Mentalist alapötletét elindító történetre. Megvallom, erre a sorozatra a jobb részek ellenére is csak limonádéként, egyszerű, de roppant élvezetes hangulatú szórakozásként gondoltam, és nem vártam tőle olyan drámát és olyan szinten felvezetett lezárást mint amilyet kaptunk. Élvezetes, izgalmas és érdekes volt az, ahogyan a készítők kibontották és elvarrták a hírhedt sorozatgyilkoshoz tartozó cselekménypatronokat.

vlcsnap-2013-11-26-22h10m56s166.png

 Hazudnék, ha azt mondanám elégedett vagyok Red John kilétével. Az az út, amit végigjárunk Jane-nel az ötödik évad végétől a hatodik szezon nyolcadik részéig sokkal jobban tetszett, sokkal jobban berántott, mint a nagy leleplezés. Nem hozta azt a katartikus pillanatot, azt a meghökkenést, amit vártam, de lehet, hogy annyira misztikus lett már maga a karakter, hogy senkivel se lettem volna elégedett. Az viszont pozitívum, hogy ennyire sose élveztem még a The Mentalist-et. A csalódottság talán annak szól, hogy nem sikerült olyan feszültséget teremteni és olyan szintű katarzist kiváltani belőlem mint a Strawberries and Cream-nél, amiben habár nem kaptunk választ Red John kilétére, úgy volt tökéletes a dupla szezonzáró, ahogy.

A tovább mögött spoileresen folytatom.

 A mentalista az egyik olyan sorozat, amit csak magyarul vagyok hajlandó nézni, többek között azért, mert zseniális a magyar színészek játéka, az, ahogy megszólaltatják a szereplőket és mert nem igazán tetszik eredeti nyelven. De mivel a 6x08 egy olyan spoiler-ről rántja le a leplet, amit megírnak az amerikai és a magyar sajtók is, ezért kénytelen voltam felirattal, angolul megtekinteni az epizódokat, nehogy belefussak a rejtély megoldásába. Az első pár résznél még furcsa volt az, hogy míg magyarul elkülönülnek a karakterek hangjai, addig eredetiben milyen sok embernek van hasonló hangszíne. De meglepetésemre a főszereplő, Simon Baker ugyanúgy tetszik a saját hangján mint Lux Ádámén, pedig anno az ausztrál színész miatt nem kacsintottam az eredeti hangsáv felé. (Az is érdekes például, hogy magyarul a figura sokkal bolondosabb, mosolygósabb, vidámabb és nem annyira feszült és sötét tónusú mint angolul.)

vlcsnap-2013-11-26-22h13m12s247.png

 Az ötödik évad végén hét nevet kaptunk, és az írók és a készítő Bruno Heller állította, hogy erről a listáról fog kikerülni Red John. Patrick Jane miután megtudta Lorelei-tól, hogy a feleségét és lányát meggyilkoló ember olyan valaki, akivel már kezet fogott el kezdte összegyűjteni azok nevét, akikkel valaha kezet fogott. Ez picit bizarr, de mivel Jane sose volt átlagos ember simán kinézem belőle, hogy fel tudta idézni azokat az embereket, akikkel kezet fogott a tetthelyeken. Mert végül is olyan embert keresett, akikkel a Red John-i gyilkosságoknál találkozott. A listán szerepelt; Bob Kirkland, Bret Stiles, Gale Bertram, Ray Haffner, Reede Smith, Thomas McAllister és Brett Partridge.

 Az az igazság, hogy a gyanúsítottak közül nem mindet ismertem, s csak az ügy kibogozása közben tudtam elgondolkodni azon, melyikük lehet Red John. A leggyanúsabb Bob Kirkland volt, aki mind megjelenésében, mind viselkedésében beillik a sorozatgyilkosok közé, de Partridge után ő is kikerült a gyanú árnyékából.

vlcsnap-2013-11-26-15h49m31s184.png

 Ray Haffner, Bret Stiles és Reede Smith volt az a hármas akikről nem tudtam elképzelni, hogy ők lennének a főkolomposok, s az írók meg is mutatták, hogy csak utóbbi az, aki közvetve, de kapcsolatban állt a tényleges Red John-nal. Ugyanis az FBI ügynök egy olyan szekta tagja, ahol olyan befolyásos bűnüldözők a tagok, akiknek van valami folt a múltjában.

 A Blake társaság tagja a listán szereplő Gale Bertram és Tom McAllister is. Előbbi volt az a szereplő, akit az írók besároztak és olyan mondatokat adtak a szájába, amiből a néző azt gondolhatta, hogy ő RJ. De az egész furcsa volt, mert hiába illett Bertram-ra a sorozatgyilkos mítosza, mégse volt az az érzésünk, hogy ő lenne Jane nemezise. A nyolcadik epizódban pedig megkaptuk azt a csavart, amiben leleplezték ki is valójában Red John. McAllister sheriff.

vlcsnap-2013-11-26-23h12m36s47.png

 A sheriff annyiban okozott csalódást, hogy nem ilyen figurának képzeltem azt az embert, akit hat évadon keresztül üldöz a mentalista. De az íróknak nehéz dolguk volt, mivel olyan szinten misztifikálták ezt a karaktert, hogy megfelelő szereplőt nehéz lett volna találni rá. Az egész ügy lezárása, és a nyolcadik rész habár nem tetszett a legjobban azért az utolsó jelenetek és maga a Red John-történetszál kidolgozása volt annyira feszült és izgalmas, hogy ne legyen rossz szájíze a nézőknek.

Értékelés: A The Mentalist-et úgy néztem, hogy érdekelt ugyan Red John kiléte, de a karakterek, az interakciók jók annyira, hogy sima epizodikus nyomozós sorozatként is tetsszen. Az íróknak viszont így változtatniuk kell a történeten, hiszen Jane azzal, hogy megbosszulta azt, ami a családjával történt nem csinálhatja ugyanazt, amit eddig, s gondolom a szereplő viselkedésében is lesznek változások, esetleg szerelmi szálat is kap a sorozat. Az ötödik évad vége és a hatodik eleje 8/10, de a lezárás picit közepesebbre sikeredett.

7/10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása