Under The Dome – 1x05: Baráti tűz

2013. július 25. - Jasinka Ádám

 A nézettség remek, és úgy látszik, a közönség nem foglalkozik a sorozat néha igencsak klisés jeleneteivel, már-már a kasza meglengetésére sarkalló párbeszédekkel. A harmadik és negyedik rész eddig minőségileg az alja a sorozatnak, olyannyira nem sikerült rendes epizódot összehozni, hogy az összes sablont felhasználták, amit az ilyen poszt-apokaliptikus, thrilleres sorozatban ki szoktak játszani. Ami nem is lenne baj, óhatatlanul belefutnak a készítők már máshol látott megoldásokba, de itt semmi pluszt nem kaptunk a vázlatos felépítés mellé.

vlcsnap-2013-07-25-11h40m07s179.png

 A negyedik rész jobb, mint a harmadik, de közel se izgalmasak és látványosak annyira, mint az első két epizód. Így két sima, két fordított után nem is tudom, hogy milyen hangulatú részt, milyen történetet vártam. De sikerült meglepniük. Na, nem azt mondom, hogy nem húztak elő tankönyvi megoldásokat, de korrektül összerakták a dolgokat, illetve izgulni is lehetett valamiért. Itt sikerült megalapozni a feszültséget, nem úgy, mint az előző részekben.

vlcsnap-2013-07-25-12h51m14s89.png

 A színészek ugyanazon a skálán mozognak, amin az első részektől. Vannak persze változások, amit a bura hoz elő az emberekből, de jellemfejlődésről, úgy igazán nem beszélnék. A hangulatingadozás ebben a részben magának a központi eseménynek köszönhető. A felépítés pedig epizodikus, van átívelő történetszál és ki is dolgozzák őket, de a sorozat jellege olyan, mint egy nyomozós szériának, egy epizód egy eset. Persze a történet követhetőségének szempontjából ez jó megoldás, és mindenképpen nézőbarát is.

 Az ötödik rész egészen tetszett, kapkodtak megint, de legalább nem vitték túlzásba, hogy minden kulcsszereplő jeleneteit külön beledolgozzák a részbe. Értem ezalatt azt, hogy az eddigi részekben jelenetről jelenetre haladtunk és mindig egy karakter, vagy kis csoport volt a középpontban, és közöttük ugráltunk. A mostani részben is benne voltak az egyéni akciók, de átvezetést is kaptunk közéjük, valamint nem akartak nagyot ugrani az átívelésekben. Emiatt emészthetőbb lett az epizód.

vlcsnap-2013-07-25-12h51m57s13.png

 A klisé viszont előkerült megint, gondolok itt spoiler nélkül Irakra, amit a legtöbb amerikai sorozatban kijátszanak. A többi sablonos megoldás nem volt annyira erőltetett, sikerült megoldaniuk, hogy a kötelező körök, amiket a szereplők interakcióban el kell sütni ne legyenek annyira feltűnőek. Ez mindenképpen jó, mivel kezdik lendületessé tenni az epizódokat. Van egyfajta séma, amit követnek, de szerintem emiatt is nézett ennyire. Meg persze jó, borzongatós a hangulata, a zene is illik ehhez a világhoz és bár a karakterek zöme nincs mélyítve, vannak akikkel lehet azonosulni.

vlcsnap-2013-07-25-12h52m48s23.png

 A katonai vonal miatt gondolkodtam kicsit, és nekem az az ötletem, hogy az egész bura csak kísérlet. Ha így van, akkor hasonlít a szintén Stephen King-es A köd-höz, aminek azért jobban megfogott hangulata van.

Értékelés: A látvány okés, és a történet is haladt előre. Megtudtunk pár dolgot a buráról, illetve a városlakókról, akik nincsenek kihasználva rendesen. A pánikot hiányoltam ebből a részből főleg – de nem lövöm el, miért -, meg ha szőrszálhasogató akarok lenni, akkor azt is mondhatnám, hogy lehetett volna még fokozni a hatást, bár az hatásvadász lett volna, akkor meg azt rónám fel. Aki kaszálta az nézzen bele ebbe a részbe, mert szerintem rendben van.

7/10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása