Kossuthkifli címmel készít sorozatot Rudolf Péter

2013. július 06. - Jasinka Ádám

 A magyar sorozatgyártás legaktívabb résztvevője kétségkívül a közszolgálati adó egyes csatornája. Tekintsünk el a kereskedelmi csatornák doku- és egyéb sorozataitól, az amatőr szereplőktől, mivel ezek nem tekinthetők klasszikus értelemben sorozatnak. Hogy értsétek mire gondolok, az etalon azért az amerikai vagy a brit megoldás, miszerint egy évadban van 3-5 darab órás/másfél órás epizód, vagy durván húsz negyven perces rész. Nem elhanyagolható az sem, hogy egy színész jobb élményt tud nyújtani.

 Az m1 pedig élen jár a sorozatgyártásban. Én is megszóltam őket, hogy szinte nincs néznivaló műsoruk, de ezen a téren dicsérnem kell őket. A megújuláskor berendelt sorozatok közül (Hacktion, Marslakók, Átok, Munkaügyek, Szájhősök) három az, ami kapott újabb évados berendelést, és kettő az ami jelenleg is fut. És ezek közül az egyik - igaz átalakítva - egy nyomozós sorozat, a Hacktion Újratöltve, ami nem rossz, illetve a másik, szerintünk Magyarország legjobb szituációs komédiája, a Munkaügyek - IrReality Show.

 A csatorna pedig berendelt két sorozatot, az egyik Pajer Róbert rendezésével készülő Fekete krónika, aminek első három részét 2004-ben készítették el, és ehhez csinálnak két újabb epizódot. A másik sorozat Rudolf Péter rendezésében készül, s a színész írja a forgatókönyvet is. Ez pedig egy regényadaptáció lesz, nem is akármilyen regényé.

 Fehér Béla műve, a Kossuthkifli a szabadságharc idején játszódik, ám a története egészen a napóleoni háborúkig nyúlik vissza. A témáját tekintve ál-politikai kalandregény, aminek a stílusára azt mondják, hogy Jókai-paródia, illetve remek nyelvi leleményeket alkalmaz az író. A nyelvezete archaikus, vannak benne vulgáris kifejezések, tájnyelvi fordulatok és német szavak, ezek elegye miatt pedig szinte a helyszínen érezheti magát az olvasó - írja a Könyves.BlogA Kossuthkifliben tehát egy népmesei elemekkel dúsított kalandregény fonódik össze egy precíz és alapos történelmi regénnyel, amely mindeközben sajátos nyelvezettel megírt igen aprólékos korrajz is.

 A sorozat szereplői között olyan színészeket találunk, mint Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter, Trokán Nóra, Kőszegi Ákos, Haumann Péter, Reviczky Gábor és Kálloy Molnár Péter. A történet remekül hangzik és a színszek is ígéretesek, főleg, hogy Jack Bauer és Horatio Caine szinkronhangját ritkán látják a nézők a televízióban. A könyv borítóját megnézhetitek a tovább mögött.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

desmondwallace · http://desmondwallace.wordpress.com/ 2013.07.06. 15:26:49

Erre kíváncsi leszek. Nem hallottam még a regényről, de így már beszerzem.

Csono 2013.07.07. 15:45:34

Kb. az évtized regénye.
süti beállítások módosítása