Nosztalgia: Rejtélyes igazságok

2013. május 22. - Jasinka Ádám

 A misztikus, rejtélyes sorozatokat igazán sosem kedveltem, valahogy a science fiction is csak elvétve jön be. A Rejtélyes igazságok viszont tetszik, kellően misztikus, rémisztő és érdekes. A formátuma is, az epizódonkénti négy-öt történet is bejött, meg persze az egésznek kísérteties hangulata van.

 Az igaz, hogy mai szemmel nem annyira ijesztőek a történetek, mint régen, viszont a hangulata nem kopott meg, s ugyan úgy élvezhető a sorozat. Annak, aki nem ismerné elmondom, hogy az alapötlet annyi, hogy minden adásban mutatnak a nézőknek pár legendát, történetet, szóbeszédet, amiket pár perces részekben eljátszatnak  színészekkel. A nézőket pedig ezen részek előtt főképp optikai illúziókkal hangolják rá az adott történetre.

 A nézőknek nem árulják el egyből, hogy a történetek közül melyik igaz, így van mód a képernyők előtt gondolkodni rajta. A műsor végén pedig megtudjuk, hogy tényleg igaz-e az, amiről azt hittük megtörtént. Ez a felállás nem egy nagy was ist das, de kellően szórakoztató és kicsit gondolkodtatja is a nézőt.

 A sorozatnak két műsorvezetője volt, az első évadban James Brolin, utána pedig Jonathan Frakes. Mind a ketten jók voltak, hozták a kötelezőt, igazán a hangulat nem annyira rajtuk múlt, mivel a díszlet és a történet adta ezt.

 A minőségen meglátszott, hogy jelentős írói kapacitás kellett a sorozathoz, mivel az első évad jól összerakott, hangulatos részei után még a második évad volt az, ami jól sikerült. A harmadik és negyedik évadban már voltak olyan részek, amik hasonlítottak korábbi részekhez, csak a nevek és a helyszín volt más. De ettől függetlenül mindig sikerült valamiféle kísérteties hangulatot teremteni a készítőknek. A természetfölötti történetek, vagy épp a bizarr részek jól szoktak sikerülni.

 A műfaj hasonlít a scripted reality-hez. Csak míg egy magyar gyártású műsorban egy rész egy eset a felállás, addig a Rejtélyes igazságok könnyedebb és nem annyira elhúzott. Ugyanis nem a történet és a dráma a fontos, hanem a nézők gondolkodtatása, valamint a rejtélyesség. A sorozat összességében nem rossz, de lehet, hogy a mai televíziós igényekhez kevés lenne.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása