Rectify – 1x01

2013. május 02. - Jasinka Ádám

 Elvárások nélkül álltam neki ennek a sorozatnak, amit főképp azzal reklámoztak, hogy a Breaking Bad című sorozat producere is dolgozik rajta. Érdekes, hogy a készítőt, a sorozat kitalálóját nem is nagyon reklámozták. Én arra következtettem ebből, hogy nem lehet annyira nagy durranás a Rectify, ha az egyik producerrel és annak egyik munkájával reklámozzák.

vlcsnap-2013-05-02-09h58m40s105.png

 Nagyjából be is jött az elképzelésem, hogy ez bizony se nem világmegváltó se nem közepes sorozat. Az alaptörténet sem árulkodik sok izgalomról, ugyanis egy tizenkilenc éve börtönben levő férfi kiszabadulásáról, szól, akit már többször is halálra ítéltek egy fiatal lány meggyilkolásáért, de sosem hajtották végre. Mikor kiengedik a börtönből nem csak a közvélemény, de a család hangulata is felemás lesz. Örülnek is, hogy újra látják, viszont azzal, hogy visszaköltözik, bele kell szokniuk az új helyzetbe, új életbe.

vlcsnap-2013-05-02-09h55m50s195.png

 A történet nagyon lassan araszol előre. Elmondják nagyjából a helyzetet, szokásos felállásokat kapunk. A tizenkilenc év alatt szinte minden megváltozott. A férfi testvérei megházasodtak, az édesanyja újra férjhez ment, satöbbi. A város átalakult, új boltok nyíltak és a technika is fejlődött. Ezekre mind rácsodálkozik, s emiatt esetlen és zárkózott. Nem mondom, hogy rossz, talán az egyetlen érdekes dolog a sorozatban a főszereplő karaktere.

vlcsnap-2013-05-02-09h55m59s37.png

 A nővérét tudnám még kiemelni, aki színészileg és kidolgozottságot tekintve is rendben van. A többiek nagyon nem mutattak újat, vagy hoztak valami mást, mint az átlag szereplők. Ismerős sorozatosok vannak, így a színészekre nem lehet panasz, inkább a szerepük az, ami nem annyira érdekes, nem lehet velük azonosulni, főképp, hogy a játékidejük alatt a történetet alapozták meg, nem magukat adták el.

 A problémám viszont igazán magával a történet vezetéssel van. Lassan, komótosan telik el az első rész, ami nálam azzal járt, hogy el-el néztem máshova, s azon kaptam magam, hogy a televíziót nézem, miközben a sorozat tovább ment. Egyszerűen nem is törekedtek arra, hogy a nézők, vagyis az én érdeklődésemet fenn tartsák. Unalmasan és vontatottan van megszerkesztve az egész rész. Mert a történet és a börtönből kikerült férfi világa nem lenne rossz, de ezeket fele ennyi játékidő alatt is le lehetett volna rendezni.

 Azért viszont jár a piros pont, hogy jól átadták milyen érzés lehet a börtönbe kerülni, ott bezárva lenni, felépíteni napi rutint, egy kis világot. Ez a világ pedig mennyire ellentétes azzal, ami akkor fogadja, mikor kiszabadul, mennyire máshogy kell viselkedni, mennyire nyüzsgő már egy családi ebéd is. Lehet az egész rész emiatt is volt lassabb, mert maga a főszereplő is egy vontatottabb, nem annyira pezsgő életet élt a börtönben és visszatérve a hétköznapokba nem tudja elhagyni azt, amit több éven keresztül megszokott.

 Értékelés: Érdekes, maga a börtönös vonal és a visszapillantások azok, amik tetszettek. A nyomozás, mert igazából ez egy lány meggyilkolása után nyomozó sorozat, nem annyira érdekes. A bűntény és a lány meggyilkolása, valamint a férfi kiszabadulása utáni változások a városka életében szintén jók lehetnek, csak nem sikerült ezeket a jelenetek felpörgetni, izgalmassá tenni a főszereplő miatt lelassult történetben.

6/10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása