Suits – 1x01

2013. április 05. - Jasinka Ádám

 Mindig mondjuk, hogy Dunát lehetne rekeszteni a krimi vagy nyomozós sorozatokkal, de ez nincs másképpen az ügyvédes témájú szériák esetében sem. Ezt a témát sok oldalról lehet megközelíteni, előtérbe kerülhet az inkább dráma és a katarzis kiváltására hegyezett történetvezetés, mint a The Good Wife-nál, de lehet jól szórakozni tárgyalásokon és egy ügyvédi iroda mindennapjain, mint a Boston Legal-ben. A Suits pedig e két sorozat között helyezkedik el az első rész alapján.

vlcsnap-2013-04-05-10h52m25s251.png

  • Ó, persze, Kilmer.
  • Clooney.
  • Keaton.

 Örülök annak, hogy komoly tárgyalások és unalmas jelenetek nem voltak a több, mint egy órás pilot-ban és a kliséket is nagyszerűen oldották meg a készítők, mivel nem szorultak rá a szó szoros értelemben arra, hogy már más sorozatokban látott köröket újra eljátsszák. A szereplők megismertetése sem volt nyögvenyelős, sőt szájbarágós sem, egyszerűen olyan jól vannak megírva a karakterek és jók annyira a színészek, hogy az első rész történetét nem kimondottan az alaphelyzet megadására kellett „elfecsérelni”.

vlcsnap-2013-04-05-10h54m13s71.png

 A színészek közül kettőt emelnék ki, az egyikük a főszereplőt, a csetlő-botló, ám nagyon okos és lehet a színész miatt is, de kedvelhető szereplőt játszó Patrick J. Adams-t és az ügyvédi iroda egyik névadóját alakító Gina Torres-t, aki a 24 című sorozatból lehet ismerős a nézőknek. Úgy látszik ez a sorozat az én vesszőparipám...

vlcsnap-2013-04-05-10h58m54s6.png

 Az alaptörténet nem egy világmegváltó ötlet, viszont jól csinálták meg, így nem tűnt klisésnek és unalmasnak az epizód első része. A züllött, apró munkákból megélő főszereplő, Mike, akiről kiderül, hogy nem könnyű az élete és az iskolából is kirúgták okos és rendkívül érti a törvényeket, doktorija is van, úgy hogy nem járt iskolába. A másik főszereplő, Harvey egy jól menő ügyvédi iroda egyik legtehetségesebb ügyvédje és ennek megfelelően beképzelt is. Az ő sorsuk összekapcsolódik és így kezd el, beteljesítve álmát Mike ügyvédként dolgozik annál a cégnél, ahol Harvey is.

 Először azt mondtam, hogy remélem nem lesz drámázás a sorozatban, legyen inkább jópofa, haverkodós, vicces és laza, majdnem olyan Boston Legal-szerű, de azt kell, hogy mondjam, jó hogy van dráma is a történetben, mivel az első résszel elérték az írók azt, ami másik sorozatoknál részek vagy évadok után szokott, megkedveltem valamelyik szereplőt.

 Az ügyvédes jellege is telitalálat nálam, nem száraz, tényközpontú, szakszavas a párbeszédek zöme, hanem érthető módon foglalkoznak csak a jogi témával és így is fenn tudják tartani nem csak a néző érdeklődését, de azt is, hogy ez egy jogi sorozat.

 A főszereplők pedig jól vannak eltalálva, a szerepük kiegészíti egymást, az egyik oldalról nagydumás, önmagával foglalkozó sztár ügyvéd, a másikjuk pedig egy kicsit bátortalanabb, szerényebb, ám hasonló kaliberű tudású ügyvéd. A mellékszereplők sem klisés mondatokat kaptak, hanem el tudtuk helyezni őket a szereplők életében. A főszereplők pedig jól működnek együtt.

Értékelés: Laza, vicces és ha kell komoly és drámai sorozat a Suits. Meglepődtem, hogy tetszik, mert igazán nem kötött le egyik ajánlója sem. A minőségére sem lehet panasz, mivel a díszletektől a színészekig minden jó volt, mondhatnám, hogy az egyik legjobb sorozatkezdő epizód volt, amit mostanában néztem. A legjobb erénye pedig az, hogy nem untam a pilot-ot.

8/10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása