Touch - Kiefer Sutherland új sorozatban

2013. január 22. - Jasinka Ádám

 A Touch nem idei új sorozat, és nem is a rendes sorozat szezonban mutatták be. A FOX 2012 év elején adta a Kiefer Sutherland főszereplésével készült sorozatot, amit a Hősök alkotója, Tim Kring jegyez. A sorozatban minden összefügg mindennel, az egyes szereplők sorsai mind mind összefonódnak és a részek végén az epizód szereplői valamilyen közös ponton találkoznak.

vlcsnap-2013-01-22-13h57m53s19.png

 A sorozat alapötlete, amit meg is magyaráznak az első rész elején egy kínai mondás. "Létezik egy ősi kínai legenda a végzet vörös fonaláról. Eszerint az istenek egy vörös fonállal összekötötték mindazon emberek bokáját, akiknek az a sorsa, hogy keresztezzék egymás életét. Ez a fonal ugyan megnyúlhat, vagy összegabalyodhat, de sosem szakad el."

vlcsnap-2013-01-22-13h58m01s84.png

 A főszereplő tehát a 24-ből ismert Kiefer Sutherland, akit a Touch-ban Martin Bohm-nak hívnak és egy autista gyermek édesapja. Feleségét, a 2001-es terrortámadás során, amikor repülőgépek csapódtak a Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba, elvesztette. Martin elvesztette az állását, azóta egymást váltják a munkahelyei, fia pedig iskoláit váltja gyakran.

vlcsnap-2013-01-22-14h09m24s24.png

 A fiú, Jake Bohm autista és tizenegy évesen még nem beszélt. Matematikai tudása viszont, képzés nélkül, lenyűgöző.

 Az első részben látjuk, hogy Jake, a héten harmadszor mászott fel a telefontorony tetejére, minden nap pontosan ugyanabban az időpontban, 3:18-kor. Martin a munkahelyén van, a JFK repülőtéren dolgozik, és a talált tárgyakat vette magához, a talált mobilokat, amiket a fiának visz, mikor az egyik talált telefon megcsörren. A tulajdonosa hívja, és kéri Martin-t, hogy jutassa el neki, mivel fontos dolog van a telefonon. Martin-t pedig pont hívják a saját telefonján, a tűzoltóság az, és szólnak neki, hogy Jake ismét felmászott a telefontoronyra. A talált telefont egy poggyászra rakja, és elindul a fiáért. A telefont pedig elvitte a futószalag.

 Martin odaér a fiához, akit a telefontorony tetejéről a talált telefonokkal csábít le. A tűzoltók szólnak Martin-nak, hogy értesítik a családvédelmi szolgálatot, akik fel is keresik Martin-t. Martin hazafele tart Jake-kel, amikor megállnak tankolni, Jake pedig a benzinkútnál parkoló iskolabuszhoz megy. Martin megpróbálja visszaültetni az autóba, és egy narancsos üdítőért cserébe Jake vissza is száll. A benzinkúti üzletben Martin és Jake előtt egy férfi játsza meg a számait a lottón. A szelvényt azonban Jake elveszi és bezárja magát az autóba. Miután a füzetébe leírta a számokat adja csak vissza.

 A hölgy, aki a szolgálattól érkezett közli Martin-nal, hogy a fiát két hétre el kell vinnie, és megvizsgálják. Ha nem egyezik bele a vizsgálatba, akkor elveszik tőle a gyerekét. Martin előveszi Jake füzeteit és odaadja a hölgynek, hogy nézze meg, Jake a számok által kommunikál vele. A hölgy persze csak magyarázkodásnak fogja fel az egészet.

 Jake és Martin megérkeznek a családsegítő szolgálathoz, Jake-t pedig a hölgy elkíséri a játszóházba. Martin a munkahelyén keresgélni kezd az interneten. Talál egy címet, ahol tudhatnak valamit a némaság és a telefonok közötti kapcsolatról, egy intézetet, aminek a címében szerepel a 318-as szám. Martin elmegy az intézethez, ahol találkozik egy férfival, aki olyan dolgokat tud Jake-ről, amiket csak azok tudhatnak, akik ismerik. A férfi elmondja a kínai legendát Martin-nak és azt, hogy a fia látja ezeket a fonalakat.

 Martin otthon keresgélni kezd Jake füzeteiben és az interneten. Egy telefonszámot talál, amiről kideríti, hogy egy pályaudvarhoz tartozik. Jake a játszóházban popcornt eszik, a tálat kiborítja a földre és számokba rendezi őket. A hölgy, aki Martin-éknál járt, és kérte, Jake-t hozzák el a szolgálathoz a fiúval van és segít neki összeszámolni a popcorn darabokat. A fiú azonban egy telefonszám számait rendezte össze, ami pedig a Jake-re vigyázó hölgy édesanyjának telefonszáma.

 A telefon, ami megcsörrent a talált tárgyak között pedig Írországban, Japánban és Kuvaitban is járt. Mindegyik országban valamit felvettek a telefonra, amit a következő országban megnéztek. A tulajdonosa pedig nem tudja elérni a telefont. Japánban két lány nézi a telefont, amire Írországban egy férfi felvette munkatársnőjét, miközben egy bárban énekelt. A japán lányoknak pedig tetszik a hölgy hangja. A lányok az egyik óriáskivetítőre, ami az utcán van kivetítik a telefon tartalmát.

 Martin-hoz eljött a hölgy a szolgálattól, ugyanis Jake az aznapi dátumat kijelölte a naptárban 03.18-át. Martin rájött, hogy a telefonszám egy nyilvános fülke telefonszáma a pályaudvaron és oda kell menniük 3:18 előtt. Martin a pályaudvaron hívja a telefonszámot és megtalálja a fülkét, ahol az a férfi telefonál, akivel a benzinkúton találkoztak és Jake az ő lottószelvényével ült az autóba, amivel a férfi megnyerte a főnyereményt.

 Martin meghallgatja az üzenetrögzítőt, amin egy tűzoltó beszél, az aki megpróbálta megmenteni a feleségét. A rögzítőre mondja azt is, hogy a terrortámadás dátumával, az emelet számával játszik a lottón, és megnyerte a főnyereményt. Martin észreveszi, hogy a férfi mondata közben egy másik férfi is beszél. Az a férfi pedig Martin, azaz saját maga. Ekkör jön rá, hogy a férfi, akivel a pályaudvaron találkozott ez a férfi. Martin otthon a híradót nézi, amikor meglátja a férfit a pályaudvarról. Egy iskolabusz előtt áll, amiből kimentette a gyerekeket. Az iskolabusz száma 318-as volt, és azért volt jó helyen és segíthetett, mert lekéste a vonatot, Martin miatt.

 A talált telefon terroistákhoz kerül és egy gyerekre szerelik a bombát. Azért arra a gyerekre, mert a családjának szeretett volna segíteni és megpróbálták ellopni az egyik étterem sütőjét. A terroristák adnak a családjának új sütőt, ha ő felrobbantja a bombát, a bombát pedig azzal a telefonnal robbantják fel, amit Martin a talált tárgyak között talált és a tulajdonosával is beszélt. A telefon megcsörren, és a fiú felveszi, testén a bombával. A tulajdonosa hívta a telefonos céget Japánból, hogy szeretné ha visszakapná a telefonját, ugyanis a lányáról vannak benne fényképek, a telefonos társaság ügyintézője az a hölgy, akiről éneklés közben felvétel készült a telefonnal. A hölgy hívja a telefont és a fiúval beszél, aki elondja nekin a bombát. A hölgy megkéri a fiút, hogy ne robbantsa fel a bombát, és segít neki sütőt szerezni, ugyanis a telefon tulajdonosa konyhai berendezéseket árusít. A Japánban üzleti úton levő férfi, amíg beszél az ügyintézővel meglátja az egyik kirakatban tükröződni a lánya fotóját, ugyanis a japán lányok kivetétítették a telefon tartalmát a kijelzőkre.

 Martin Jake-hez indul a szolgálathoz, amikor a hölgy jön hozzá, hogy Jake eltűnt. A fiú a telefontorony tetején ül az esőben. Martin és a hölgy a torony tetejére mennek, ahol Martin elmondja Jake-nek, hogy tudja, így kommunikál, és tudja látja a vörös fonalat és segít neki. Jake pedig egy új telefonszámot ad Martin-nak, amit követni lehet.

 A színészek jók, Kiefer Sutherland-et érdekes egy Jack Bauer ellentéteként jellemezhető karakter szerepében látni. A történet tetszik és az ötlete is a sorozatnak. Jól oldották meg, hogy a különböző embereket összehozták és a történetvezetéssel sem volt gond az első részben.

Értékelés: Jó a sorozat, nem izgalmas annyira, mint a 24, de a történetek jók. Epizódikus szerkezete van a sorozatnak, a sorozat szála, ami minden részben benne lesz szerintem az lesz, hogy Martin és Jake kapcsolata alakulni fog, Jake ki is mondja első szavait talán az évadban.

7/10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása