Homeland - Igényes sorozat

2012. december 29. - Jasinka Ádám

 A Homeland az egyik legnépszerűbb kábeles sorozat az Amerikai Egyesült Államokban. Két évadot adott eddig a Showtime, én viszont most néztem meg az első részét. Az sorozatos blogokon, híroldalakon a Homeland, The Killing, Louie azok a sorozatok, amiket a cikkírók dícsérnek. Ezek közül egyiket sem követem, és részt sem láttam még belőlük. Most viszont megnéztem a Homeland és a Louie első részét, és tetszenek.

homeland3.png

 A Homeland-et az amerikai egyesült államokbeli kábecsatorna, a Showtime vetíti. A sorozat érdekessége az, hogy egy izraeli sorozatot dolgoznak át, ahogy tették ezt az Amerika Egyesült Államokban az In Treatment vagy a Maradj Talpon esetében. Ezek a sorozatok eredetije izraeli sorozat, műsor. Kábelcsatorneként nem csak a Showtime készít így sorozatokat, az AMC a dán Forbrydelsen című sorozatot rendelte be The Killing címen és két évadot le is adtak belőle.

homeland.png

 A Homeland egy olyan sorozat, mint a 24. Az Amerikai Egyesült Államok hírközlési hatóságai, illetve katonai szervezetei megpróbálják megakadályozni a terrorista akciókat. A Homeland és 24 kapcsolata nem csak a témában való hasonlóságban merül ki, hiszen Kiefer Sutherland sorozatának egyik producere Howard Gordon a Homeland producere is.

homeland2.png

 A sorozat első részében megismerjük a főszereplőket, Claire Danse karaktere a sorozatban is Claire egy Irakban is szolgált nőt alakít. Az ő mentora, Saul, mondhatjuk így, a Gyilkos elmékből ismert, Mandy Patinkin. Az fogságból kiszabadult katonát, Brody őrmestert Damian Lewis alakítja.

 Az első részben Bagdadban látjuk Claire-t, aki megpróbál bejutni az egyik börtönbe, hogy beszélhessen egy fogollyal, aki tudhat valamit a készülő támadásról. Az egyik őr segítségével beszélhet vele, viszont a többi őr érkezése miatt csak annyit tud a fogoly mondani, hogy "Egy amerikai hadifogoly átállt.".

 Claire a munkahelyén, az eligazításon hallja, hogy a katonák kiszabadítottak egy amerikai hadifoglyot, Brody őrmestert. Claire gyanút fog, sejti, hogy nem véletlen az, hogy nyolc évig tartották fogva az őrmestert. Saul-lal beszél, és megpróbálja kideríteni, hogy Bordy valóban azért szabadult ki, hogy a terrorista szervezetnek információkat szivárogtasson ki.

 Claire bekameráztatja és mikrofonoztatja Brody-ék házát és saját lakásából figyeli a telefonhívásokat, követteti Bordy-t. Bordy őrmester felesége megismerkedett Mike-kal, aki az őrmester barátja és szerelmes lett a nőbe. El szerették volna mondani Bordy gyerekeinek, hogy édesanyjuk beleszeretett valakibe, de Brody-t kiszabadították a katonák.

 A rész végén van egy apró csavar, amit nem írok le. A története a sorozatnak jó, nem epizódikus, jól rendezett sorozat. A színészek jók, Mandy Patinkin szakállasan érdekesen néz ki, játéka jó.

Értékelés: Egy rész alapján a sorozatot nem értékelem. Az első rész jó volt. Olyan történeti csavar nem volt benne, mint amit vártam, volt benne, csak valahogy nem éreztem annyira jónak a történetet. A 24-hez hasonlítva nekem gyengébb sorozatnak tűnik. A rendezéssel és a díszletekkel nincs probléma, a színészek is jók. Az ilyen sorozatoknak, amikben szerepel a Közel-Kelet mindig van valami pikáns íze, amibe érdemes belekóstolni.

7/10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása