A híd - újabb skandináv krimi magyarul

2012. augusztus 22. - Jasinka Ádám

 Kétség sem fér ahhoz, hogy nagyon megugrott a skandináv krimikre az igény, ami többek között a Tetovált lánynak köszönhető. Egyre több svéd és dán regényt dolgoznak fel sorozatnak és egyre több jut el belőle Európába és az Egyesült Államokba. És mivel a jó sorozatokat nem árt saját kézbe venni, születnek ezért feldolgozások is, közel akkora, hanem nagyobb sikerrel, mint az eredetiek. Például a Wallander című BBC-s sorozat a svéd sorozat feldolgozása, ami ugye egy regényadaptáció. Az angol sorozat nagyon jó és hitelesen adja vissza azt a hangulatot, érzést, ami a svéd krimiket körbeveszi. A híd pedig egy 2011-es tíz részes sorozat, ami annyira sikeres, hogy egyszerre készül az angol, amerikai és a francia feldolgozás belőle. Mindenesetre itthon egyelőre az eredeti svéd-dán sorozatot nézhetjük meg magyarul a Viasat jóvoltából a ViasatPlay-en.

ahid.PNG

 A sorozat története az, hogy a Svédországot és Dániát összekötő hídon találnak egy női holttestet. A testet pontosan a híd közepére helyezték el, azaz a két ország határára. A helyszínre érkezik egy dán nyomozó, Martin Rohde (Kim Bodina) és egy svéd, Saga Norén (Sofia Helin). Kettejük kapcsolata közel sem zökkenőmentes. A svéd nyomozó hölgy hűvös, távolságtartó, kissé beképzelt és az együttérzés jeleit nem sokszor mutatja ki. Érdeklődni ritkán szokott és érzehető, hogy nem szimpatizál a dánokkal. A dán nyomozó vele szemben mosolygós és szerethetőbb. Családos ember. Kicsit olyan a figura, mint amilyen a Keneth Branagh által hozott Wallander. Borostás, családszerető, nem él fényűzően, a technikához nem ért annyira, csak úgy, hogy a szükséges dolgokban boldoguljon. Ez a két ellentétes karakter találkozik ebben a sorozatban, ami epizódikus nyomozós thriller.

ahid2.PNG

 Nagy szerencsénk, hogy magyarul elhozta nekünk ezt a Viasat. Annyi újdonságot vetettek csak be, hogy nem a televízióban adják, hanem a ViasatPlay-en, ahol filmeket, sorozatokat és saját gyártású műsorkat is meg lehet nézni. Ingyenes és jó minőségű videó.

 A sorozat első része nagyon jó. Az első másodpercek alatt érezni azt, hogy hol járuk, és mire lehet számítani. Felismerhető a skandináv szürkeség, letisztultság és tisztaság. Az utcák, folyosók és irodák mind minimalisták és tiszták. Szögletes épületek és tervezett városokat látunk az átvezető képekben. Annak ellenére, hogy nappa van mégsem kék az ég és élénkek a színek. Az ég fehér és szürke, a környezet pedig tompa és halvány.

ahid3.PNG

 Az pedig csak hozzátesz a sorozat ridegségéhez, hogy a svéd nyomozónő pont olyan rideg és kimért, mint a város, ahol él. Nincs családja, a munkája a mindene és nem nagyon zavartatja, ha egy emberekkel teli irodában kell felsőt váltania. Őt az olyan dolgok, mint hogy megláthatják mások nem zavarja.

 A tíz részes széria első részében a nyomozás annyit haladt előre, hogy kiderítették, a hídon talált áldozat, akinek a testét ketté vágták, két különböző ember. A lábakat lefagyasztották. Mint kiderült a lábak a dán hídrészen voltak, és egy eltűnt dán hölgyé, a felső test pedig, ami a svéd részen volt, egy magas rangú és ismert svéd hölgyé. A nyomozást Svédország és Dánia közösen vezeti, a nyomozónő legnagyobb bánatára, ugyanis nem kedveli a dán nyomozót, akivel első találkozásukkor már akadt egy kis gondja. A hidat ugyanis lezárták, egy mentőnek pedig át kellett mennie rajta, de ezt a nyomozónő megtagadta, a dán viszont átengedte. Emiatt írásban panaszt emelt a svéd kolléga. Ebből is látszik, hogy a munkáját úgy végzi, hogy a lehető legkevesebb emberi érzést mutasson ki. A rész vége felé megtalálták azt az autót, amivel a hídra vitték az áldozatokat.

ahid4.PNG

 Egy másik szál is belekerült a sorozatba, ami egyelőre még nem bontakozott ki. Vagyis lehet, hogy igen. Jobban kellett volna figyelnem. Az elején az az autó előtt állt egy férfi, amivel a hídra vitték a hölgyeket. Ez a férfi az első részben segít egy anyának, hogy elmeneküljön férje elől, aki nem csak őt, de a gyerekeket is meg szokta ütni. Az, hogy a férfi és a nő, milyen kapcsolatban vannak és honnan ismerik egymást nem derült ki nekem. Mindenesetre gyanús. Mivel nem zárható ki, hogy a férfi a gyilkos.

 Érdemes belepillantani a közel egy órás részbe. Jó színészek, jól megírt karakterek és utánozhatatlan skandináv hűvösség. Aki szereti a svéd vagy bármilyen a Skandináv-félszigetről származó krimiket annak érdemes belenéznie.

Értékelés: Az élvezhetőséghez hozzárjárul az, hogy a színészek remek munkát végeznek. A kamerabeállítások jók, a nyomozás pedig nem a csúcstechnika segítségével zajlik. A sorozat több szálon fut és mindegyik, eddig kettő volt, érthető és követhető. Abból, hogy nekem nem esett le egy-két dolog nem általánosíthatunk, ugyanis több részletben néztem meg az első részt. A pontot a már látott svéd történetekhez hasonlítottam, és mivel az elején járunk a dolgoknak nem szeretném túlértékelni a sorozatot.

7/10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása