Sorozatokra, tévéfilmekre és animációs sorozatokra költ az MTVA

2014. május 02. - Jasinka Ádám

 A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap sokszor ír ki pályázatokat, hogy lehetőséget adjon az ambiciózus rendezőknek, forgatókönyvíróknak arra, hogy megmutathassák, mit is tudnak. Persze sokan erre mondják, hogy pénzkidobás, s egyet is lehet az ilyen véleményekkel érteni, főleg akkor, amikor a nyertes és elkészült pályaműveket késő este, reklámozás nélkül adja le a köztévé. De én a jó oldalát nézem az egésznek, mivel lehet, hogy ezzel fellendítik a magyar sorozatgyártást, és mivel már a tévéfilmek között is olyan színvonalas alkotásokat találunk, mint A berni követ vagy a Szabadság - Különjárat, szerintem nem kérdés, hogy egy több részes történet is hasonló minőséget tudna képviselni.

abernikovet2.jpg

 A legutóbbi pályázati körök lezárása után kihirdette, még márciusban, az MTVA Támogatási alapja, hogy melyik produkciók kapnak pénzt, s minket ezek közül főként a tévéfilmek és a sorozatok érdekelnek. Az egyik nyertes pályázó Pajer Róbert volt, aki a Fekete krónika harmadik évadához, azaz újabb két epizód (A három csontváz, A velencei pékinas) elkészítéséhez kapott támogatást. Ez a sorozat egyébként egy regényadaptáció, ugyanis Ráth-Végh István azonos című, korabeli bűneseteket összegyűjtő műve szolgáltatja a történeteket alapját.

 A másik sorozat egy Vaszary Gábor-feldolgozás lesz. A Ketten Párizs ellen a szerző azonos című regénye alapján készül, melyben két barát a főszereplő, akik Bécs helyett Párizs felé veszik az irányt, ahol különös kalandok részesei lesznek. A három részes minisorozatot Papp Gábor Zsigmond készíti, aki a Magyar retró sorozat miatt lehet ismerős.

 A sorozatoknál maradva érdemes megemlíteni, hogy forgatják a Társak című epizodikus, rendőrös, humoros drámát, ami két járőrpáros mindennapjait mutatja be. Az írók között pedig ott találjuk azt a Goda Krisztinát, aki a Csak szex és más semmi, a Kaméleon és a Szabadság, szerelem című filmeket rendezte és az előbbi kettőnek a társforgatókönyvírója is volt. Valamint hat részes ifjúsági sorozatot készít Dyga Zsombor (Tesó, Couch Surf) a köztévére, aminek a forgatási helyszíne Balatonfüreden lesz. Habár nem tartozik szorosan a támogatásos témához, azért nem lehet kihagyni, hogy Rudolf Péter regényadaptációját, a Kossuthkiflit ne soroljam a készülő köztévés magyar sorozatok közé az Usztics Mátyásos Végzős kezdők mellett, aminek ugyan kész az első két része, mondhatnám a dupla pilot-ja, de az M1-nél még nem bólintottak rá a projektre.

 Tehát, ha megnézzük a listát azt látjuk, hogy a közmédiánál foglalkoznak a saját gyártásokkal, aminek én kifejezetten örülök, mivel a magyar sorozatokkal öröm foglalkozni. A tévéfilmek közül, aki a teljes listát szeretné megnézni az erre a linkre kattintson, érdemes, mert kisképernyős alkotás készül egy Tasnádi István és egy Rejtő Jenő műből is. Azonban nem csak élőszereplős műsoroknak tervez pénzt adni az MTVA, ugyanis kiírták a Dargay Attila-pályázatot, amire azoknak a jelentkezését várják, akik egyszer már nyertek támogatást legalább egy animációs epizód elkészítésére. Azért csak ők pályázhatnak, mivel egy már elkészült alkotásból szeretnének tizenhárom részes sorozatot fejleszteni, s megtalálni a klasszikus magyar rajzfilmsorozatok méltó utódját. Támogatandó ötlet.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

desmondwallace · http://desmondwallace.wordpress.com/ 2014.05.03. 11:50:18

A Társak érdekesnek tűnik. Ha így folytatják, akkor tényleg itt lesz a magyar sorozatkánaán.
süti beállítások módosítása