Szulejmán - Történelmi, kösztümos sorozat

2013. január 17. - Jasinka Ádám

 A Szulejmán című török televíziós sorozat az Oszmán Birodalom tizedik uralkodója, I. Szulejmán szultán uralkodásával, szerelmi életével kápráztatja el a nézőt. A monumentális jelző nem csak a sorozat játékidejére, hanem a sorozat grandiózus díszleteire, fényűzésére utal.

szulejman2.png

 A néhol számítógépes grafikával készült megoldások (tengeri kikötők) a televíziós költségvetéshez igazodva nem annyira jók, játékok grafikájához hasonlóak, de a sorozat élvezetéből nem von le a zöld háttérre vetített képi világ. Az épített díszletek, a ruhák és az ételek szépen fényképezettek, s a díszletek, ruhák is hasonló, vagy ugyan olyan stílusúak, mint az I. Szulejmán korabeliek.

szulejman4.png

 A sorozat eredeti címe, a Muhteşem Yüzyıl (Magnificent Century - Csodálatos század) utal egyrészt I. Szulejmán szultán jelzőjére, másrészt az Oszmán Birodalom uralkodása alatt elért gazdasági és katonai sikereire.

szulejman3.png

 A sorozat zenéje nem fukarkodik a hegedű dallamokban, s különböző csengős hangzásokban. A zene hasonlít a szintén török televíziós sorozat, az Ezel - Bosszú mindhalálig zenei kompozíciójára. A dialógus nélküli jelenetek alatt a zene segít a palotát, a környezetet még fényűzőbbnek mutatni.

 Az első két rész I. Szulejmán hatalomra kerüléséről és eltökélt katonai és birodalmi elképzeléseiől szól. Amellett pedig megismerkedünk a szultáni palotával, szokásaival, az ágyasok taníttatásával és a szultán szerelmi életével. A palotában van török fürdő, vannak drága kelmékkel díszített szobák, aranyozott bútorok, márvány oszlopos erkélyek. Az ételek gusztusosak, török ínyencségek, gyümölcsökből, mézből és húsokból.

 A magyar szinkron jól sikerült. I. Szulejmán-t az egyik különleges orgánummal rendelkező férfi szinkronszínész, Széles Tamás szinkronizálja. A többi szereplőt olyan szinkronszínészek szólaltatják meg, mint Kökényessi Ági, Kisfalvi Krisztina, Huszárik Kata vagy Viczián Ottó. A szinkron egyik legjobb eleme a fordítás, ami a korhoz illő archaikus kifejezéseket használ.

Értékelés: A számítógépes grafika az, ami lehetne jobb, jobban kivitelezett. Az épített díszletek, jelmezek jók, és a sorozat hangulatát a zenével együtt teremtik meg. A színészi játék nem tűnik annak, hogy bemagolták a szöveget és azt csak felmondják a kamera előtt. A rendezési megoldások között is vannak tetszőek. A rendező használja a legtöbb szobában elhelyezett tükröket. A sorozatban narrálás is hallható, amikor a színészek dialógus nélkül sétálnak a palotában, vagy a kertben hallhatunk a jelenetben narrálást, melyet az adott színész mond. A történet szappanoperás kicsit, de mindenképpen történelmi irányú.

7/10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása