5 török étel a sorozatokból, amik után összefut a nyál a szánkban

2018. április 25. - Jasinka Ádám

A török sorozatokban nem csak a tájban, a válogatottan szép épületekben és ruhákban gyönyörködhetünk, hanem egy-egy epizód igencsak meg is hozhatja az étvágyunkat. A készítők ugyanis a leggusztusosabb ételekkel töltik meg még a szegényesebb családok asztalait is a sorozatokban, és így nem csak a különféle zöldségeket és húsokat ismerjük meg, hanem a belőlük készíthető ételeket is, melyeket látva sokunknak fut össze a nyál a szájában. Ezekből válogattunk.

torok_etelek_cikk7.jpg

Simit

torok_etelek_cikk2.jpg

A simit az egyik legnépszerűbb török kenyérféle, köszönhetően annak - ahogy a fenti képen is látható -, hogy az utcán árulják. Isztambulban szinte mindenhol találhatóak árusok, akik mozgó kocsijukból, vagy egy egyszerű tálcáról árulják ezt a ropogós péksüteményt. A simit kör alakú, és szezámmaggal borítják, de nagyon sokféle változata, ízesítése létezik. Általában reggelire fogyasztják, magában, sajttal vagy lekvárral, mellé pedig teát vagy a török sós joghurtot, ayrant isznak.

Kokorec

torok_etelek_cikk4.jpg

A kokorec egyike a török gasztronómia specialitásainak. A gondosan megtisztított báránybelsőségeket egy nyársra feltekerik, a "rúd" belsejébe pedig bárányzsírt tesznek. A sütést követően a húst apróra vágják, és egy sütőlapon paprikával és paradicsommal összesütik, majorannával ízesítik és megpirított kenyérbe töltik. A kokorec elkészítési módja és ízesítése tájegységenként eltérő, sőt van egy isztambuli változata is, melyben vöröshagymát, fűszerköményt és chiliport is használnak. A kokorec a "törökök döner kebabja".

Ayran

torok_etelek_cikk6.jpg

Az ayran egy hagyományos török ital, egy enyhén sós és savanykás, frissítő joghurtital. Általában ebédre és vacsorára, kebab, különféle húsok vagy péksütemények mellé fogyasztják. Nyáron, a hőségben igazán frissítő az ayran, ugyanis nem csak hogy egészséges, de a kiizzadt sót is pótolhatjuk vele.

Lokum

torok_etelek_cikk1.jpg

A török piacokon nem csak a különféle fűszerek és zöldségfélék, hanem az édességek színkavalkádjában is gyönyörködhet az utazó. Az egyik kedvelt török édesség, mely már a világon is sok helyen beszerezhető, a lokum, vagy más néven szultánkenyér. Az állagra könnyű, zselészerű édesség keményítőből és cukorból készül, gyakran ízesítik citrommal, fahéjjal, mentával vagy rózsavízzel, mely szép rózsaszín színt ad neki. A lokumot általában kis kockákra vágva, porcukorral vagy kókuszreszelékkel szórják meg, hogy elkerüljék a darabok összeragadását.

Börek

torok_etelek_cikk5.jpg

A börek mondhatni egyfajta rétes, melynek alapját kétféle tészta, egy élesztővel és egy élesztő nélkül készült vékony tészta adja. Törökország nagy részén az általunk ismert rétestésztánál picit vastagabból, az úgynevezett yufkából készül. A böreket édes és sós töltelékkel is készítik, a legismertebb fajtái talán a húsos és fetás-spenótos változat. A böreket formázhatják szivar- vagy háromszögalakúra, a lapokat tehetik egymás tetejére, a töltelékkel felcsavart tésztát pedig kör alakban is elhelyezhetik egy sütőedényben. A sütési módja is többféle, hiszen lehet olajban és sütőben, kemencében is készíteni.

Tarts velünk a Facebookon is!

 

Fotók: istanbulfreewalkingtour.com, nowboat.com, taste.com.au, YouTube, demturkishcenter.com, banjalukatravel.com, dekorazon.com
Forrás: Nosalty, Wikipedia, Nlcafé, Mindmegette

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása