Csősz Boglárka: Talán sikerül ezzel a műsorral kicsit felpiszkálni a nézőket

2017. szeptember 20. - Jasinka Ádám

Pár hete tartotta meg szezonnyitó sajtótájékoztatóját a Sony, aminek keretében bemutatták az újonnan induló műsoraikat, köztük a talán legnagyobb dobásnak számító Feleségek luxuskivitelben című realityt.

Az eseményen megjelentek a műsor szereplői is, nekünk pedig volt szerencsénk beszélgetni egyikükkel, a rendkívül energikus és mosolygós Csősz Boglárkával. A színésznő több éve Törökországban él, számos produkcióban és török színházban is játszott már. Munkáiról, a török kultúráról és a VIASAT3 új műsoráról is kérdeztük.

csoszboglarka6.jpg

Említetted, hogy játszol török sorozatokban és filmekben is. Láthattunk esetleg már olyan produkcióban, amit itthon is bemutattak?

Sajnos Magyarországon egyiket sem vetítették – még! Mielőtt elkezdtem filmezni, játszhattam török színházban és ez nagyon jó tapasztalat volt, ugyanis törökül kell beszélnem a kamera előtt. A forgatókönyvekben az irodalmi nyelvet használják, egy történelmi, kosztümös sorozatban pedig olyan régies eredetűek a szövegek, hogy sokat kell tanulnia minden színésznek ahhoz, hogy egyáltalán megértse azt. Szerencsére az évek alatt sikerült olyan szintre fejlesztenem a nyelvtudásomat, hogy sokan meg sem mondják, hogy külföldi vagyok.

Mennyi idő volt megtanulni törökül?

Kellett hozzá másfél év, mire a mostani szintre eljutottam. Tanfolyammal kezdtem, három hónapig tartó intenzív időszak, ami után letettem a felsőfokú nyelvvizsgát. A tanárok el voltak ájulva attól, hogy ilyen hamar megtanultam. Azt szoktam mondani, hogy a nyelv matematika. Csak ki kell logikázni, hogy mit milyen igeidőbe teszel, és hogyan ragozol.

A török pont egyike a legnehezebb nyelveknek.

Igen, mintha felnőtt fejjel magyarul tanulnál.

Visszatérve a sorozatokra. Milyen produkciókban volt lehetőséged játszani?

Az egyik a „Yamak Ahmet”, ami a szultáni palota szakácsáról, az őt körülvevő emberek életéről szól. Megmutatják benne, hogy milyen ételeket ettek akkoriban, hogyan készültek a Ramadánra, és persze több szálon futnak különféle szerelmi történetek is. Nagyon érdekes, és nézett sorozat volt.

csoszboglarka3.jpg(Csősz Boglárka a "Yamak Ahmet" című sorozatban)

A másik a „Sakli Kalan”, amit magyarra talán úgy lehetne lefordítani, hogy „titokban tartva”. Nagyon modern sorozat volt, és egy olyan orosz kettős ügynököt játszottam benne, aki beépült egy török cégbe, majd kikezdett a főnök fiával… (nevet). De azért is volt különös munka, mert egyik jelenetről a másikra kellett néha törökről oroszra váltanom. Kihívás volt, duplán kellett megtanulni a szöveget, de nagyon szerettem.

Mióta élsz Törökországban?

Már kilenc éve, de az országgal nagyon hosszú a kapcsolatom. 2002 óta folyamatosan utazom a világban. Modellként és később színésznőként dolgoztam több helyen is és amikor először megérkeztem Törökországba, akkor úgy éreztem magam, mintha otthon lennék.

A Feleségek luxuskivitelben című műsor két részében is Törökországban forgattunk, és olyan helyekre vittem el a lányokat, ahol a barátaimmal szoktunk szórakozni. A szállodában, ahol megszálltunk a riviérán, pont akkor volt ott Kate Moss és Adriana Lima is. De ott szokott pihenni például Naomi Campbell és Angelina Jolie is.

A műsorban abból a miliőből szerettem volna minél többet megmutatni és visszaadni, amiben mi mozgunk. Elismerem, ezt elsőre nehéz lesz befogadni, de szerintem a magyaroknak is látniuk kell, hogy mi is az igazi luxusturizmus, és hogy Magyarországon sem csak a romkocsmák léteznek.

csoszboglarka4.jpg

Mennyire idealizáltak a török sorozatok? Olyan az emberek gondolkodásmódja, úgy viselkednek egymással, ahogyan azt a tévében is látjuk?

Szinte minden pont olyan. Nagyon zárkózottak, nehezen fogadnak be maguk közé idegen embereket, hozzájuk képest a magyarok sokkal nyitottabbak. A törökök hatalmas elvárásokat támasztanak feléd, viszont ahogy megnyílnak, úgy magával ránt az életük. Amit a sorozatokban látsz, hogy kibeszélik a másikat a háta mögött és mindenről megvan a véleményük, az mind igaz.

Ha el tudsz jutni Törökországba, akár csak két napra is, meglátod, hogy milyen csodálatos hely. A piacok, a gyönyörű tájak, az épületek, a festői kis falvak, az ételeik és azok a grillezett halak… Mesterbúvár és búvárfotós is vagyok, merültem több óceánban és tengerben is, de olyan kék, hideg és sós tengert szerintem sehol máshol nem találni, mint náluk.

A család is ugyanolyan fontos, mint a sorozatokban? És tényleg az apa szava dönt szinte mindenben?

Teljes mértékben! Nagyon ragaszkodnak ahhoz, hogy az apáé a vezető szerep, ő a családfő és rettenetesen tisztelik. Nálunk is ez a helyzet, azt is szoktam mondani az apósomra, hogy ő a "Keresztapa". (nevet) Ő az, aki először helyet foglal a hétvégi közös családi ebédeknél, természetesen az asztalfőn, ő mondja meg, hogy ki hova ülhet és néha még az is adott, hogy miről szabad az asztaltársaságban beszélgetni.

csoszboglarka2.jpg(Csősz Boglárka a "Sakli Kalan" című sorozat egyik jelenetében.)

Elvárja, hogy a maximumot nyújtsd, minden helyzetben kifogástalanul kell viselkedned, nem tehetsz vagy mondhatsz akármit. De elkényeztet minket, még a felnőtt fiát is, akivel közösen viszik a családi céget. A gyerekekért egyébként mindent megtesznek. A török oktatás nem olcsó, az állami rendszer pedig nem a legjobb, ezért aki csak teheti, magániskolába járatja a gyerekét, vagy külföldre, sokszor Magyarországra küldi tanulni. A családok néha mindenüket feladják azért, hogy a gyerekük a legjobb oktatást kapja.

Dolgoztál olyan török színésszel, aki idehaza nagyon népszerű?

Hazal Kaya, Özgür Çevik és Burak Özcivit, velük és szerencsére még jó pár ismert emberrel is forgattam. Úgy képzeld el, mintha portfólióból dolgoznának a producerek. Megvan az a nagyjából tíz ember, akit állandóan foglalkoztatnak, ők a pénzgyárak és akiknek a munkáiból Magyarországra csak egy-kettő ér el. Ők ugyanis nem csak sorozatokban, hanem filmekben és különféle műsorokban, reklámokban is szerepelnek. Többnyire a nagy, ütős munkáik hódítják meg a világot.

Milyenek ezek a nagy sztárok személyesen, a való életben?

Nagyon szerények. Szerintem sokan el sem képzelnék róluk, hogy egy vetítésre melegítőben érkezzenek, de mégis… Persze vannak, akik mindig megadják a módját és szeretik a rivaldafényt, de sokuk kerüli a feltűnést, teljesen minimalista, művészi környezetben élnek. Ők azok, akik inkább a háttérben maradnának, de olyan rajongás övezi őket, hogy ezt nem tudják megtenni.

csoszboglarka1.jpg(Csősz Boglárka a "Sakli Kalan" című sorozat egyik jelenetében.)

Ha valamelyik török színész eljönne Magyarországra, biztosan nagy lenne az érdeklődés. Elképesztő rajongói csoportok vannak, és jó néhányan a forgatási helyszíneket is felkeresik.

Tavaly, amikor megnyitották Szulejmán sírját, el szerettem volna hozni a sorozat főszereplőit Magyarországra, de sajnos nem sikerült. Viszont nem adtam fel, és most azon dolgozom a cégemmel, hogy több török színészt is elhívjunk Magyarországra. Már elvégeztük az előzetes kutatásokat, tudjuk azt, hogy kiknek van a legnagyobb rajongótábora itthon, kiket szeretnek.

Emellett pedig az a célom, hogy legyenek török-magyar közös produkciók. Az utóbbi pár évben elhívtam neves török producereket, minisztereket, megmutattam nekik a stúdiókat, találkozókat szerveztem hazai tévés-filmes szakemberekkel, és a törökök teljesen odáig voltak itt mindenért. Úgy hiszem, hogy egy ilyen együttműködés, a közös programok mindkét országnak rengeteget hozhatnak.

Egészen elképesztő, hogy a törökök mennyi pénzt költenek a sorozataikra és hatalmas sikerük van Kelet- és már Közép-Európában is.

Egy sorozatepizód, ami nagyjából két óra hosszú, 600 ezer és 1 millió dollár közötti összegből készül. És ami a durva, hogy egy hét alatt leforgatnak egy filmhosszúságú részt. Voltak olyan forgatási napjaim, amikor a jelenet alatt már támasztotta az operatőr a kamerát és látszott, hogy mindjárt eldől a fáradtságtól. Nem egyszer reggel hatkor értem haza és előfordul, hogy a stáb ott alszik a díszletben. Nagyon kemény tempót diktálnak.

Amikor belevágtatok a VIASAT3 műsorába, nem féltél attól, hogy milyen visszajelzéseket kapsz majd?

Amikor folytak az előkészületek, többször is szóba került, hogy biztosan most kell ezt? Akkor, amikor ilyen helyzetben van az ország és sokan szegények? De úgy voltunk vele, hogy miért ne? Nem lehet és nem is szabad állandóan csak sajnálkozni, és arról beszélni, hogy milyen rossz. Persze, nem akarjuk a problémákat a szőnyeg alá söpörni, de talán sikerül ezzel a műsorral kicsit felpiszkálni a nézőket, provokálni, új beszédtémát szolgáltatni.

csoszboglarka7.jpg

Lesz rengeteg olyan témánk, ami nem csak úgymond a gazdag emberek problémáját vesézi ki. A gyereknevelés, a gyerekeink sorsa és jövője, párkapcsolati gondok, emberi kapcsolatok, az hogy ki mit enged meg magának a másikkal szemben. Hétköznapi problémák, amik a mi életünkben is jelen vannak. És ezek lesznek azok, amiket látva azonosulni tudnak majd velünk a nézők.

Eleinte biztosan sok negatív hang lesz.

Biztosan, de azt gondolom, hogy ha megmutatjuk, milyen helyek és milyen lehetőségek léteznek még a világban, és az emberek megnézhetik, mikre költik mások a pénzt, miért dolgoznak ilyen sokat, akkor lehet hogy ezzel motiválhatjuk őket, hogy megtegyék azokat a lépések, amikre eddig nem volt bátorságuk. Hogy javítsanak a saját életükön.

Szerintem sokan azt hiszik, hogy a gazdagok csak ülnek és szórják a pénzt. Pedig ez nem igaz. Rengeteget dolgozunk azért, hogy még több szegletét megismerhessük a világnak, hogy még több élményben lehessen részünk. Egyáltalán nem szégyen dolgozni, sőt, ha egész nap csak ücsörögnél és lustálkodnál, szinte biztos, hogy elveszne minden életenergiád.

A Feleségek luxuskivitelben szeptember 25-től, hétfőnként 21.00-tól látható a VIASAT3 műsorán.

Stúdióképek: VIASAT3/Sárosi Zoltán
Jelenetképek: VIASAT3/Labancz Viktória

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.09.20. 20:42:08

nézni fogom, kiváncsi vagyok rájuk
süti beállítások módosítása