„Volt, amikor saját magammal kellett beszélgetnem”

Beszámoló az Amerikai Horror Story szinkronforgatásáról

2017. július 14. - Jasinka Ádám

Már a hatodik évadot vetítik idehaza is Ryan Murphy és Brad Falchuk közös horror szériájából, az évről évre újabb „borzalommal” előrukkoló véres antológiasorozatból. Az Amerikai Horror Story 2011-ben, egy gyilkos kísértetház történetével indult és lett egy csapásra a félni vágyók kedvenc csemegéje.

ahsbeszamolo6.jpg

A sorozat különlegességét az adja, hogy bár minden évad más és más történetet dolgoz fel, a karaktereket nagyjából ugyanazok a színészek alakítják. Vannak persze vendégek, akik csak pár rész, vagy csak egy évad erejéig teszik tiszteletüket, de a keménymag változatlan. Ez pedig a magyar szinkronban is állandóságot jelent.

Somló Andrea rendezésében, az SDI Media Hungaryben készül jelenleg is a széria legújabb szezonja, amely minden korábbinál több csavart tartogat a nézői számára. A Roanoke (ejtsd: Rónok) alcímet viselő, tíz részes etap ugyanis a különféle, dokumentumfilmeket sugárzó csatornákról jól ismert sorozatokat, a megtörtént eseteket bemutató realityket utánozza. A történet tehát dupla fenekű.

belsokep.jpg

Egyfelől látjuk a kamerába beszélő civil áldozatokat (akiket színészek alakítanak), közben pedig látjuk az Amerikai Horror Story nézői számára nagyon is jól ismert színészeket, ahogyan magukat színészeknek kiadva eljátszanak egy „megtörtént” bűnesetet. A Roanoke évadban tehát minden főszereplőből kettőt látunk és hallunk, és ez bizony felkészületlenül érheti a gyanútlan tévénézőt.

A szinkronrendező számára sem volt könnyű a feladat, hiszen úgy kellett összeállítania a szezon szereposztását, hogy egyfelől ügyeljen arra, hogy a visszatérő szereplők a már megszokott hangjukat kapják, másfelől a duplán megjelenő figuráknál - ahogyan kinézetben, úgy - hangban se legyen nagy eltérés.

ahsbeszamolo5.jpg

Az évad másik nehézségét az adta, hogy a szereplők hosszan, tagoltan beszélnek, miközben a kamera premier plánban mutatja az arcukat. Ilyenkor pedig nem lehet csalni a szinkronnal, pontosan szájra kell tenni.

Sok múlik a fordításon” - kezdi Somló Andrea, a sorozat szinkronrendezője. „Mondhatnám úgy is, hogy jó húsból lesz finom a leves. Ha nem jó a magyar szöveg, akkor a szinkronért nagyon meg kell küzdenünk. Ennél a sorozatnál azonban nem lehet panasz a szövegre, mert nagyon pontos és a fordító ott segít minket, ahol tud.

Az utóbbi években egyre többször hallani vulgárisabb kifejezéseket, néha effektíve csúnya szavakat a sorozatok magyar változataiban. Ugyan szó sincs arról, hogy tizenkettes karika mellett hagyja el a szereplők száját egy-egy ízesebb kifejezés, az éjszakai vetítésre tervezett epizódokban azonban nincsenek annyira visszafogva a dühkitörések. Ám még mindig elég ritka, ha elengedik a káromkodás gyeplőjét.

ahsbeszamolo7.jpg

Nem is csoda, hogy a színészek egy-egy csúnya szót olvasva saját magukat cenzúrázzák, és vagy egy finomított kifejezést mondanak helyette, vagy megállnak a próbafelvétel alatt. A szinkronforgatás során három színész munkáját figyeltem meg, és mindegyikőjük meglepődött, amikor először ért a szövegben egy káromkodáshoz. A rendező pedig mindenkinek elmondta, hogy nyugodtan mondják ki azt, ami a lapon szerepel.

Ebben a történetben, amikor fröcsög a vér, és az ember fejére ráhúzzák egy disznó arcát… szerintem a káromkodás a legkevesebb - mondja Kálid Artúr, Cuba Gooding Jr. magyar hangja. "Nem feltétlenül ragaszkodom ahhoz, hogy káromkodjunk, de amikor egy film ezt megkívánja, akkor nem jó döntés, ha túlságosan finomítunk rajta."

Az évad egyik különlegessége, a műsor a műsorban megoldás miatt a megjelenő, realitys jelenetek alatt már csak azért is kisípolják a káromkodásokat, hogy ezzel is ráerősítsenek arra, hogy egy dokurealityt látunk. Azonban hiába lett dupla fenekű a történet, és kicsit stílusparódia is, talán minden korábbinál több vért, erőszakot és undorító, a nézőket elborzasztó pillanatsort kapunk.

ahsbeszamolo4.jpg

Nagyon félős vagyok. Már iskolás koromban sem szerettem a horrorfilmeket. Ezt a sorozatot pedig nagyon jól megcsinálták, a felvétel közben konkrétan meg tudok ijedni. Az egész látványa, hangzása számomra nagyon félelmetes. Már az előző évadok is durvák voltak, de ez talán mindegyiken túl tesz. Aki szereti a horrort, az imádni fogja ezt" - meséli Bognár Gyöngyvér, Angela Bassett magyar hangja.

Én viszont imádok félni” - veszi át a szót Peller Anna, aki már az első évad óta kölcsönzi a hangját Sarah Paulsonnak. „Szeretem a thrillereket is, és ezt a sorozatot is nagyon, de most tényleg ultra brutális. Nagyon félelmetes. Szerencsére a színésznő elképesztően jó, imádom őt szinkronizálni. Én is nagyon széles skálán mozgok a színpadon és élvezem, hogy ezt a hangommal is meg tudom mutatni.”

ahsbeszamolo1.jpg

A színésznő a stúdióba éppen egy forgatásról érkezett, és a felvételek után már rohannia is kellett tovább, ezért vele nem a szinkronizálás után, hanem még előtte váltottam pár szót. Peller Anna már több éve hallható az Amerikai Horror Storyban, hangjával megmutatott már több színt és figurát is, ám azon, hogy melyik volt számára a legnehezebb és legkülönlegesebb feladat, nem sokat kellett gondolkodnia.

„A cirkuszos évad. A színésznő ugyanis egy olyan karaktert játszott benne, akinek két feje volt, de totálisan eltérő személyiséggel. Az egyik nagyon visszafogott, visszahúzódó és aranyos volt, a másik pedig egy igazán kemény, vad csaj.

Oda kellett figyelnünk arra, hogy mindig benne maradjak az adott figurában, ezért szétszedtük őket. Nem időrendben haladtunk a felvétellel, hanem először végigcsináltam az egyik személyiséget, és utána a másikat. Volt, amikor saját magammal kellett beszélgetnem. Nagyon izgalmas volt, imádtam.

pelleranna3.jpg

Az egyik legkülönlegesebb szinkronos munkám az volt, amikor egy süketnéma lányt kellett magyarul megszólaltatnom. Azt hiszik, hogy viccelek, amikor ezt elmesélem, de tényleg igaz. Sorozat volt, és sok részen keresztül csak különféle hangokat kellett kiadnom, meg nyögdécselnem. Nagyon bizarr munka volt" - zárta a gondolatmenetet a színésznő.

Az évad, és a sorozat egyik új arca Cuba Gooding Jr., aki Ryan Murphy világából nem lehet ismeretlen a nézők számára. Ő alakította ugyanis az American Crime Story - Az O.J. Simpson-ügy címszereplőjét, és mint itt, ott is Kálid Artúr szinkronizálta. Ami érdekes, Cuba mind a krimiben, mind pedig ebben a horror történetben rengeteget sír. Ezt pedig maga Kálid Artúr is kiemelte még az interjú előtt, amikor a stábbal beszélgetett.

Az évad elején még nem, de most, a nyolcadik rész környékén már elég sokat ordít és sír. Cuba egyébként is szereti a szélsőséges figurákat. Jó pár alkalommal volt már szerencsém őt szinkronizálni, és azt veszem észre, hogy az utóbbi egy-két évben lett rá jellemző ez a stílus. Fölviszi a hangját és fejhangon ordibál. Nyilván azért csinálja, mert ezt várják el tőle, és ezt is szeretik benne. Ő egyébként sem az a védelmező típus, mint mondjuk Denzel Washington.”

ahsbeszamolo3.jpg

Az évad vége felé egyre több szereplőnek kell igazán szörnyű momentumokat átélnie. A sok lihegés, kiabálás, zokogás a szinkronizáló színészeknek is megterhelő. Az egyik jelenetben, amikor Peller Anna karakterét kínozták, a magyar színésznőnek perceken keresztül kellett zokognia, fojtott hangokat kiadnia, kiabálnia, betömött szájjal nyöszörögnie és a végén teli torokból többször is üvöltenie. Ehhez pedig nem csak a száját, a hangszálait, hanem teljes testét, minden izmát használta.

Erről a „folyamatról” mesélt Bognár Gyöngyvér is, akinek bár kevesebb ilyen jelenete volt, az ő figuráját sem kímélték a szadista kannibálok a sorozatban.

Borzasztóan érdekes, hogy a stúdióban majdhogynem egy helyben állunk, hiszen nem mozdulhat el a szánk a mikrofon közeléből, és mégis, hasizomból, rekeszizomból, vagy nem is tudom, hogy pontosan honnan is dolgozunk, de olyan teljes átéléssel tudjuk a meneküléseket, ordításokat, kiabálásokat megcsinálni, hogy leizzadunk és kifulladunk. Az ilyen jelenetek nem csak a torkunknak fárasztóak.

Az Amerikai Horror Story: Roanoke péntekenként 22:00-tól látható a VIASAT6 műsorán.

Fotó: Jasinka Ádám/MűsorVízió és Viasat

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása