Hacktion Újratöltve - a hatodik évad

2014. május 28. - Jasinka Ádám

 A címbe akár azt is írhattam volna az évadszám helyett, hogy A sorozat, mivel nagyon úgy néz ki, hogy a köztévé nem kér több részt az egyetlen magyar, heti nyomozós krimiből. Ez pedig számomra nagyon meglepő lépés. Persze nincs hivatalosan elkaszálva, de nem kecsegtet semmi jóval az, hogy a Munkaügyek már megkapta a következő szezonos berendelést, míg a sokszor elsőző Hacktion Újratöltve körül nagy a csönd. A hivatalos Facebook oldalon nem fogalmaznak egyértelműen, gondolom, ők sem tudnak semmi biztosat, de az megint csak a kasza hírét erősíti, hogy az egyik új, állandó szereplőt játszó színésznő, Dobó Kata a rajongóinak szánt profil oldalán úgy ír a sorozatról, mint ha be is fejezték volna. Erre pedig a hatodik évad fináléja is ráerősít, de ne szaladjunk ennyire előre.

HU1.png

 Az évadban rengeteg dolog történt, kaptunk két új szereplőt, remek kémiát a karakterek között és nem utolsó sorban olyan heti ügyeket, amikért megérte követni ezt a szezont is. Ja, és ki ne felejtsem a vesszőparipámat, a vendégszereplőket, hiszen olyanok játszottak az idei évadban mint Hegedűs D. Géza, Csonka András, Bezerédi Zoltán, Rajkai Zoltán, Bogdányi Titanilla, Hegyi Barbara, R. Kárpáti Péter vagy Kováts Adél.

 Az egyik legnagyobb lépés a készítők részéről Szondi (Anger Zsolt) társának a lecserélése volt. Megszoktuk már, hogy évadonként van egy-két szereplőfrissítés, de azért mégiscsak egy olyan karaktert írtak ki a történetből, aki a krimis vonal óta állandó szereplő volt. Balog Kornél (Klem Viktor) helyét nem hagyták üresen és egy elég érdekes figurára cserélték le. Az új fiú kis protekció segítségével került a Különleges Ügyek Osztályához, ugyanis a nagybácsija az a Hajnal István (Gáspár Sándor), aki az egész ügyosztály vezetője. Persze nem ment olyan könnyen a beilleszkedés, de a készítők itt nagyon ügyesek voltak, nem erőltettek semmit, egyik fél sem volt túlságosan erőszakos, s a többiek és Hajnal Tibor (Jaskó Bálint) kapcsolatának alakulása roppant szórakoztató része lett a sorozatnak. A két főszereplő pedig nagyon összepasszol, s nem ritkán ők hozzák a humoros jeleneteket.

HU2.png

 A másik szerepcsere, amiről érdemes beszélni szintén Kornélhoz kapcsolódik, igaz csak közvetve, ugyanis az ő kiírása vezetett ahhoz, hogy Lang Petra (Erdélyi Tímea) is kiszálljon a sorozatból. A kriminálpszichológus pozícióját sem hagyták üresen és tényleg meglepőt húztak, ugyanis a csapat tagja lett Gonda Eszter (Dobó Kata). Nem mondom, hogy nem voltam vele szemben előítéletes, de maximálisan rám cáfolt, sőt, sokkal jobban tetszik, mint az előző karakter. Mondjuk ehhez azért annak is köze van, hogy a színésznő szépségére igen nagy hangsúlyt fektettek, s a történetben meg is találta a helyét. A bemutatkozó epizódja például fergeteges volt, talán ennyit még nem is nevettem a sorozaton.

HU3.png

 Ezzel pedig el is árultam az egyik nagy erényét a Hacktion-nek. Ez pedig a humor. A legtöbb nyomozós sorozatban, főként ha az epizodikus, akkor két dolog biztosan előkerül az évadok során. Az egyik a humor, a másik pedig a dráma és főként a szerelem. A Hacktion Újratöltve ezekkel az eszközökkel élt is, de mégsem sikerült klisésnek vagy túlságosan amatőr történetűnek lennie. Ez pedig egy nagyon nagy pozitívum. Az első két nyomozós évadhoz képest rengeteget fejlődtek, ami az írók cseréjének is betudható, a krimi pedig szerintem jó irányba fordult, ezért is külön kár a kaszáért.

HU4.png

 Nem tudnék egy kedvenc részt megnevezni, mivel nem is volt kimondottan egy, ami annyira nagyon tetszett volna. Az évadot inkább az állandóság jellemezte, ami a rajongók számára tökéletes volt. Nem tudom, mennyi új nézőt szerzett vagy szerezne ezzel magának a sorozat, de az én igényeimet teljes mértékben kiszolgálták a tipikus hangulattal és az ötletes heti ügyekkel. A forgatókönyvírásban, a részek felépítésében javultak talán a legtöbbet, mert sikerült kiküszöbölni az akadozást, a lassú történetvezetést, kidobták a sok klisés elemet és megtalálták a saját hangjukat, azt a stílust, amiben nem csak a szereplők, de a készítők is otthonosan mozognak.

 Az esetleges befejezés pedig ezért is esett olyan rosszul, s a finálé nem segített megoldani a rejtélyt, hogy vajon lesz-e újabb évad. Mert hiába lehet egy huszárvágással a zárás után visszahozni a szereplőket egy következő szezonra, szerintem a hatodik évad fináléjának írásakor nem nagyon fordult meg ez az írók gondolatai között. Az viszont mindenképp tetszett, hogy ezzel az iránnyal zárták le a történetet és nem valami nagyon hatásvadász módot választottak. Nem mondom, csalódott vagyok, de mivel ívet kapott az egész sorozat, annyira mégsem panaszkodom. Jó, csak egy kicsit.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása