Minden, ami magyar - 1x02: Princ, a katona

2014. május 05. - Jasinka Ádám

 A múltkori, viszonylag tartalmas múltidézés után most kicsit rövidebbre fogom a köztévé történetének ismertetését. No nem azért, mert unalmas lenne, vagy mert nincs hozzá kedvem, csak egyszerűen az a helyzet, hogy nem akarom időben nagyon átugrani a második cikkhez kiválasztott sorozatot, a Princ, a katonát.

MAMPAK3.png

 Az 1964-es esztendőnél hagytuk abba az első részben és ugyanitt is folytatjuk. A köztévének ugyanis volt egy kisebb, de nem elhanyagolható tehetségkutatója a két kvázi legenda, a Ki mit tud? és a Táncdalfesztivál között. Ez volt a Riporter kerestetik. A műsor első évadát Horvát János nyerte meg, aki az ismertségét és tudását is kamatoztatni tudta. Dolgozott az őt felfedező adónál - az 1977-es Ki mit tud?-nak volt a műsorvezetője -, a TV2-nél és annál a Sport TV-nél, amelynek ő volt az alapító elnöke.

 Az M1 mai napig egyik legnézettebb magazinműsora, a Kékfény 1965-ben került először adásba Szabó László műsorvezetésével. Az 1966-os év azonban műsorok szempontjából az egyik legfontosabb év volt, hiszen akkor mutatták be a Táncdalfesztivált. Az első évadban pedig a könnyűzenei élet színe-java képviseltette magát kezdve Kovács Katitól Korda Györgyön át Zalatnay Saroltáig. De színpadra lépett még Koncz Zsuzsa, Komár László, az Illés együttes, Aradszky László, Koós János és főiskolai hallgatóként Molnár Piroska is. A bejegyzést a tovább mögött folytatom.

 A köztévé történeti lexikonját pedig az 1966-os évnél ismét be kell, hogy csukjuk, mivel ekkor mutatták be az Ernyey Béla főszereplésével készült kicsit vígjátékos, kicsit drámai és kicsit krimis sorozatot, a Princ, a katonát.

MAMPAK1.png

 A Magyar Televízió második nagy volumenű sorozata volt ez, ami A Tenkes kapitányához hasonlóan szintén tizenhárom epizódól állt. A különbség csak annyi, hogy az első részt vehetjük dupla epizódosnak is, hiszen átlagban harminc-negyven perces részeket készítettek, míg a pilot bő egy órás játékidővel rendelkezik. Az 1966 és 1967 között futott sorozatot az az Őrsi Ferenc írta, akit A Tenkes kapitányánál már megismerhettünk. Szintúgy igaz ez a rendezőre, Fejér Tamásra is.

 A történet középpontjában Rémai László (Ernyey Béla), a fiatal autószerelő áll. A tehetséges fiatalembert a munkáján kívül csak a nők és a szórakozás érdekli, s így is éli mindennapjait addig, amíg meg nem kapja katonai behívóját. Persze először megpróbálja elérni, hogy alkalmatlannak nyílvánítsák, de mivel ez nem jön össze, csak leszolgál két évet sorkatonaként. A sorozat pedig nem csak a katonságban megélt kalandokat mutatja be, de egyfajta folyamatot is ábrázol, ahogyan a léha fiatalemberből férfi válik.

MAMPAK2.png

 Az első részt megnéztem és nem is volt olyan rossz. A katonás téma annyira nem a kedvencem, se a magyar, se a külföldi sorozatokban, filmekben, de ha valami jó, az azért kap tőlem egy esélyt, hát ha megtetszik valami olyan, amit messziről elkerültem volna. A Princ, a katona a humorosabb oldaláról közelíti meg a katonaságot és ezen keresztül mutatja be, hogy milyen fegyelmet lehet tanulni ott. Az, hogy régi, nem nagyon látszik a sorozaton, és itt most ne a berendezésekre, szóhasználatra, jelmezekre gondoljatok, mert azokból egyértelműen kiderül, hogy mikor játszódhat. A történetre és a hangulatra gondoltam, ami igaz, hogy picit szokatlan a mai pörgősebb, más stílusú jelenetekhez szokott nézőnek, de a szórakoztatási faktor ugyanúgy meg van benne, mint minden új sorozatban. A furcsa csak az, hogy ahogy A Tenkes kapitányánál, ennél a sorozatnál is csak tizenhárom részt készítettek, és ha valami más a mai tévés felfogáshoz képest, akkor az az, hogy nem sok részt, hanem egy könnyen nézhető, lezárt történetet gyártottak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása