4N4LN - Négyen négy ellen - a szórakozató celeb vetélkedő

2014. március 09. - Jasinka Ádám

 Az RTL Klub megint beválasztott azt a vetélkedőt, még ha nem is klasszikus, tudás alapú kvízről van szó, amivel értelmesen lehet eltölteni a hétköznap esti főműsoridőt. A 4N4LN-hez adott egy az Amerikai Egyesült Államokban elég régóta sikeres formátum, a magyar viszonylatban egyik legrutinosabbnak számító (vetélkedő)műsorvezető Sebestyén Balázs és ismert magyar emberek. Persze ez utóbbi kapásból elriasztja azokat a tévézőket, akiknek a celebség egyet jelenet Győzikével, az Éjjel-nappal Budapestesekkel, a tehetségkutatósokkal vagy bárki olyannal, aki élt az öt perc hírnév adta lehetőséggel. Nem mondom, hogy őket az RTL Klub kihagyja ebből a műsorból, de az első adáshét alapján elmondható, hogy rendkívül jó érzékkel és kulturáltan nyúlnak az ismert emberekhez.

4N4LNKerekes.JPG

 Az első adásban két ex-Megasztár Tóth Gabi valamint Puskás Peti és családjaik versenyeztek a továbbjutásért és a két és fél millió forintért. Az első öt adásban szerepelt még családjával Nagy Feró, Kerekes József, Istenes Bence és Szelba Krisztián (azaz Cooky) is. Annak ellenére, hogy hol RTL Klub-közeli emberek, hol bejáratott celebek játszottak a műsorban, valahogy mégsem lett izzadtságszagú és más műsort reklámozó vetélkedő a 4N4LN. Sőt, olyannyira nem hogy Kerekes József nagy meglepetés is volt, aki ugyan a Vacsoracsata narrátora volt, de így képernyőn kabaréjelenetek óta nem is láttam. Szinkronosokat a tévébe!

4N4LNFero.JPG

 A formátumról röviden annyit, hogy a két négyfős csapatnak nem az a feladata, hogy a feltett kérdésre helyesen válaszoljon, hanem megpróbálja kitalálni, hogy a megkérdezett száz ember az adott kérdésre milyen választ adhatott. Az első két körben szimpla, a harmadikban dupla, a negyedikben pedig tripla pontokért játszanak, ha pedig az egyik csapat összegyűjt három X-szet, azaz rossz választ, akkor a másik csapat elrabolhatja a pontokat. A döntő körben pedig nem pontokért, hanem pénzért játszanak. A formátum nincs túlbonyolítva, nincsenek kacifántos szabályok, vagy látványos, esetleg kínos feladatok. A 4N4LN pedig ezért jó, mert a félórás adásidőt csak a játék tölti ki, nincs reklám, nincs üresjárat, felesleges jópofizkodás. A kérdések és a válaszok pörögnek, nem tud unatkozni a néző, mivel a műsorvezető és a versenyzők közötti interakciók, s néha a válaszok humorossága elviszi a hátán a műsort.

4N4LNCooky.JPG

 Apropó műsorvezető, Sebestyén Balázs az első részben kicsit megszeppent volt, nem is szólogatott be, voltak ugyan poénok, de tud ő ennél jobbat is, fricskákat, a játékosok zrikálását, amit a második résztől meg is kaptunk. Az egész műsor hangulata laza, szórakoztató és tényleg a félórás epizódformátum pont elég, nem csak, hogy nem unatkozik a néző, de én magam is előszeretettel tippelem meg a lehetséges válaszokat. Persze egy vetélkedőnek ez utóbbi az egyik legnagyobb erénye, de itt mégiscsak más körítésben kapjuk a klasszikus kérdés-felelet alapú játékot. Az egész kicsit olyan, mint a Maradj, talpon!, szórakoztató és a néző is játszik a játékossal együtt, csak mondjuk a köztévé vetélkedője unalmas is tud lenni, főleg a versenyzők bemutatása megakasztja a játék menetét.

 A Négyen négy ellen könnyed szórakozás, amit nézhető időpontban kínálnak a tévézőknek. A celebekkel pedig nincsen probléma addig, amíg nem lesz vállalhatatlanul bulvárközpontú a műsor. Az első adáshét alapján nem ezt az irányt tűzték ki a csatornánál.

Képek forrása: RTL Klub Sajtóklub

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása