Oscar-díjas színészekkel dolgoztat az egyik amerikai csatorna

2014. január 12. - Jasinka Ádám

 A FOX-nál úgy gondolták, hogy a kábelcsatornák és az online videótékákból sorozatgyártókká avanzsált cégekkel csak úgy tudják mind nézettségben, mind népszerűségben felvenni a versenyt, ha egyrészt olyan témákból készítenek műsort és olyan minőségben, ahogyan más senki, illetve ha a huszon részes évadokat kidobják a kukába. A rövidebb szezonok azért is jobbak, mert egyrészt az íróknak nem kell elnyújtaniuk a történetet, mint a rétestésztát, átgondoltan tudják a cselekményeket felépíteni, s nem kell filler epizódokat csinálni, másodsorban egy rövidebb szezon nézőbarátabb.

 A sokak által szidott, de szerintem korrekt és élvezetes Gyilkos hajsza is rövidebb évaddal mutatkozott be, ahogyan az egyik legígéretesebb új sorozat, a Sleepy Hollow is. Ez utóbbi az érdekesebb, mivel a főszezonban került képernyőre és nem teljes évadot kértek belőle (pedig a nézettség alapján akár ezt is csinálhatták volna), hanem egy második, szintén rövidebb etapot.

waywardpines.jpg

 A FOX berendelt limitált sorozatai között van az impozáns színészgárdával rendelkező Wayward Pines (Matt Dillon, Melissa Leo, Terence Howard), a kultikus 24 kilencedik évada (Kiefer Sutherland, Mary Lynn Rajskub, Kim Raver), a Dr. Csont készítőjének regényadaptációja, a Backstrom (Rainn Wilson, David Hasybert), ami úgy kapott első szezonos berendelést a csatornától, hogy a CBS a pilot után nem kérte be sorozatnak. Valamint tizenhárom részre rendelték be az Egyiptomban játszódó misztikus, akció-kaland Hieroglyph-et.

 Az ötletek, tervek között van a Gotham című képregény-adaptáció, ami Gotham City rendőrfőnökéről szólna, illetve a The Middle Man című FBI-os, maffiás sorozat, ami pilot berendelést kapott, s az első részét Ben Affleck rendezi.

 A FOX nem kispályás, ha neves készítőkről, ismert és elismert színészekről van szó, erre pedig ékes példa az angol krimisorozatnak, a Broadchurch-nek az amerikai feldolgozása is. A zseniális hangulatú és fényképezésű, katartikus szezonzáróval a nézőket arcon csapó brit sorozathoz impozáns színészgárdát szerződtetett a csatorna. Az érdekesség az, hogy az eredetit is jegyző Chris Chibnall fogja a Gracepoint (ez a remake) első részét írni, illetve ő lesz az egyik executive producer, valamint az eredeti első epizódot rendező James Strong fogja az első részt rendezni.

broadchurchdavid.jpg

 A szereplők közül a legérdekesebb talán maga a főszereplő, aki az a David Tennant lesz, aki nem csak, hogy a brit széria egyik központi figurája, de a tervezett második szezon egyik karaktere is. Ez egyébként nem egyedi eset, mivel az AMC-s (elkaszált) Low Winter Sun-ban, ami szintén brit sorozat feldolgozása, az egyik főszereplő ugyanaz, aki az eredeti változatban is. A kisváros, szülési szabadság után újra dolgozni akaró nyomozónőjét Anna Gunn, a lakókocsiparkban élő zárkózott és arrogáns hölgyet pedig Jackie Weaver alakítja. A saját üzlettel rendelkező makacs férfi Nick Nolte, míg az ambiciózus, fiatal újságíró Kevin Zegers lesz. A Gracepoint-ban meggyilkolt fiú szüleit Virginia Kull és Michael Pena alakítják.

 Annak ellenére, hogy rengeteg sikeres és jó film készül Hollywood-ban, valahogy azt látjuk, hogy sok neves filmszínész dönt úgy, hogy a kisképernyőn is próbára teszi a szerencséjét, vagy visszatér a sorozatokhoz. Azonban az ilyen színészek legtöbbször a fizetős csatornák sorozataiban vállaltak szerepet, s az országos adókon ezért is újdonság, vagyis nekem, hogy a filmes színészet és a tévés színészet között nincs szakadék, és nem derogál előbbieknek a kisképernyő. Persze, mondhatjátok, hogy persze, nem derogál, mivel egy nézett sorozattal több pénzt lehet keresni, mint egy sikeres filmmel, de az előny egyszerre átok is, hiszen aki több évadon keresztül hoz egy karaktert, azt gyakran beskatulyázzák, és hiába jó színész, a nézők nem az embert, hanem a megformált szereplőt látják.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása