SuperTV2, nem szuper, de jobb, mint a TV2 - írta Lengabor

2013. november 02. - vendégszerzők

"Ó, SuperTV2, mért vagy te SuperTV2?
Tagadd meg az atyád, neved hajítsd el,
S ha nem teszed meg, esküdj édesemmé
És nem leszek RTL II én se többé.
Csak a neved ellenségem, csak az:
Te önmagad vagy és nem a TV2.
Mi az a TV2? Se nézettség, se minőség,
Se kar, se arc, se más efféle része
A csatornának. Ó, hát légy te más név!
Mi is a név? Mit rózsának hívunk mi,
Bárhogy nevezzük, éppoly szagos.
Így hogyha nem hívnának SuperTV2-nek,
E cím híján se volna csorba híred.
SuperTV2, lökd a porba a neved,
S ezért a névért, mely nem a valód,
Fogd nézettségem.
Nem mondhatom meg a számodra, nem.
Utálom a nevem, te drága szentség,
Mert néked ellenséged a nevem.
Ha írva volna, nyomban összetépném."

 Amikor a TV2-nél elhatározták, hogy létrehoznak egy új, úgynevezett prémiumcsatornát, valószínűleg nem William Shakespeare örökbecsű sorai jártak az eszükben, hiszen ha megfogadták volna a híres 16. századi angol költő és drámaíró tanácsát, akkor nyomban összetépték volna a papírt, amire felírták a SuperTV2 nevet és kidobták volna a kukába. Ugyanis a TV2 az elmúlt években saját inkompetenciájuk, a nézőkkel való önkényes bánásmódjuk, az állandó műsorváltozások, ismétlések, a főműsoridő lényegének totális félreértelmezése, a telenovella- és sorozatrajongók magukra haragítása miatt a bukás, a szánalom, az örök vesztesség, a megbízhatatlanság és a közröhej szinonimájává vált, ahonnan bizony nem egyszerű kimászni. Olyan mély gödör, ami a Mariana-árok mélységével vetekszik. Bűntények, amatőrök, celebek, nyomozós sorozatok, jósok, látók, médiumok, bűnök és szerelmek, shopping királynők, családi titkok, tortán lévő halak folytak és folynak a csapból. Mit is gondolhatott ezek után szegény néző? Vajon egy olyan új csatorna, amiben a szitokszóvá vált „TV2” szó is szerepel, különb lesz „atyjánál” vagy eleve predesztinálja a sorsát és az általa kínált színvonalát? Egy év távlatából azt lehet mondani, hogy zsák a foltját megtalálta. Ugyanazok az újrahasznosított műsorok vezetik a nézettségi listát, amik korábban is jól teljesítettek. Mégis: van valami többlet, valami „szuper” is a csatornában, ami miatt a saját atyja fölé került. Ki hinné, hogy ugyanazok irányítják mindkét csatornát?

supertv2.jpg

 2012 júliusába utazzunk vissza képzeletben! Simon Zsolt, a csatorna vezérigazgatója az Indexnek adott interjújában elmondta, hogy az év őszén jön a SuperTV2, ahol a Hal a tortán mellett akár a Big Brother harmadik évada is képernyőre kerülhet. Az új csatorna a városi, nagyobb vásárlóerővel rendelkező nézőket célozza majd meg, de nagy, országos csatornává akar válni. Saját bevallása szerint ők fél év kemény munkával állították össze azt az új stratégiai tervet és koncepciót, aminek részeként még ősszel, november elején elindítanak egy új adót, amely nagy költségvetésű saját gyártású műsorokkal próbálja majd magához vonzani a nézőket. Ez a csatorna lett a SuperTV2. Úgy vélte, hogy az RTL azért sürgette meg az RTL II-t, mert ők is léptek, mivel a portfóliójuk csak egy új, nagy költségvetésű adóval lehet teljes. A csatorna-portfólió megerősítésén és bővítésén túl jelentős technikai fejlesztéseket is finanszíroztak: ősztől mind a TV2, mind a SuperTV2 HD minőségben sugároz majd. Ahogy fogalmazott, „a SuperTV2 egy általános, széles közönséget megcélzó szórakoztató csatorna lesz, amely ugyanakkor prémium tartalmat is szolgáltat. Úgy is mondhatnánk, hogy a TV2 VIP-klubja. Nem ismétlő csatorna lesz, premier filmeket és sorozatokat, valamint vadonatúj sajátgyártású tartalmakat is kínálunk majd. Az aktuális tévés trendeknek megfelelően a TV2-n már megismert márkák kiterjesztése is látható lesz”. Szerinte a november eleji indulásra várhatóan minden nagyobb szolgáltatóval sikerül megállapodniuk. Annyit elárult, hogy a Hal a tortán és A nagy duett új részekkel, a The Voice pedig háttérműsorral jelentkezik, a Tények pedig szintén látható lesz a csatornán. Emellett a SuperTV2-n számos olyan filmet is ígértek ősztől, amit először magyar tévében náluk láthattak a nézők, és természetesen új, amerikai sorozatokkal is készültek. Amikor belevágtak az új adó tervezésébe, a SuperTV2 kifejezetten valóságshow adónak készült, itt sugározták volna a Big Brother napi összefoglalóit. De azóta változott a piac, egy ilyen jellegű műsorral véleményük szerint jelenleg már nem lehet igazi sikert elérni, a ValóVilág miatt egyszerűen elfáradt a formátum. Nos, mint kiderült ez egyáltalán nem igaz, hiszen az RTL II hamarosan elindítja a ValóVilág hatodik évadát.

 Figyelembe vették a városi, fiatalabb rétegek folyamatosan változó tévénézési szokásait. Nem arról volt szó, hogy az értelmiségnek csinálnak csatornát (nem is nekik csináltak, mint ahogy az kiderült), hanem, hogy olyan országos adót indítanak, ami bátrabban meri kiszolgálni ezeket, az amúgy magasabb vásárlóerővel bíró nézőket is. A továbbiakban kiderül, hogy mennyire is szolgálták ki őket!

 Azt szerették volna, ha a SuperTV2 három éven belül a Viasat3-hoz hasonló közepes nézettségű csatorna lenne, akár a harmadik legnézettebb kereskedelmi tévé. Az elvi lehetőség mindenesetre megvolt, hiszen október végére a SuperTV2 terjesztéséről minden jelentős televíziós szolgáltatóval megállapodtak, így közel öt és fél millió ember láthatta az adást már az első napon. Többek között a UPC-vel és a Digivel is sikerült megállapodniuk, ami nagy öngól volt az október 1-jén indult RTL II-nek. Utóbbi csatorna akkor valamivel több, mint 900 ezer háztartásban volt elérhető. Hozzá kell tenni ehhez, hogy a TV2 jóval olcsóbban - meg nem erősített médiaipari források szerint az első két hónapban ingyen - adta a SuperTV2-t, remélve, hogy sokan rákapnak majd a sorozatokra, saját gyártású műsorokra. így a szolgáltatók majd nem merik kivenni a különféle csomagokból. Így könnyű sokakhoz eljutni.

 Októberben az is kiderült, hogy Náray Erika színésznő-énekesnő fogja kölcsönözni a hangját a SuperTV2-nek. "Szerettük volna, ha a prémium kategóriát képviselő csatornánkhoz egy mindenki által ismert hang tartozik, és ez teljesült azzal, hogy Erika elvállalta a felkérésünket. Nagyon örülünk, hogy egy ilyen népszerű és méltán elismert szakember, mint Erika csatlakozott a SuperTV2 csapatához.” – mondta B. Csejtei Ildikó, a TV2 Csoport marketing és kommunikációs igazgatója.

 A SuperTV2 a csatornahang, valamint a korábban bejelentett Till Attila - Liptai Claudia páros után további műsorvezetőket is bejelentett, akik a csatorna reggeli műsoránál dolgoztak. A TV2 tájékoztatása szerint "rutinos tévésekkel és sztárszínészekkel" erősítette műsorvezető csapatát a SuperTV2. A SuperMokka műsorvezetője lett Kovács Patrícia és Fenyő Iván, Lang Györgyi és Váczi Gergő, valamint Liptai Claudia és Till Attila. Minden nap 9:30-tól két órán át interjúkkal, a szerkesztők által érdekesnek vélt témákkal és sztárműsorvezetőkkel várták a képernyő elé a nézőket. 

 Elkészítették az első tévés promókat is, ahol az állandó szuperezés miatt (szuperizgalmas filmek, szuperfriss sorozatok, szuperszínes műsorok, szuperélesben, azaz HD-ban, légy részese egy szupersztár születésének) sokan egy életre megutálták ezt a szót. Főleg, hogy amit láttunk, az minden volt, csak szuper nem. A TVNulla akkor találóbb név lett volna. Szánalmas erőlködés lett a mellesleg baromi kreatív, az embereket is megmozgató A fű zöld – Az RTL kettőhöz képest. Az pedig csak hal volt a tortán (haha), hogy sok 4:3 képarányú őskövület filmet is előszedtek a süllyesztőből. Valaki találóan megjegyezte: „Ez nem prémiumcsatorna, ez egy szar”.

 Érdemes megemlékezni arról is, hogy a sorozatkedvelőket mivel próbálta a képernyők elé ültetni a csatorna. Ringer – A vér kötelez, 22-es körzet – A bűn utcái (az utóbbi évek egyik legnagyobb mellélövése szinkroncasting téren, Balla Eszter ottani „munkássága” megbocsáthatatlan), Szellemdoktor, Négy szingli, egy eset, The Pacific – A hős alakulat, Mrs. Klinika, Pan Am, Mr. Sunshine, Combat Hospital – A frontkórház, Sue Thomas – FBI, 90210, aki pedig a dél-amerikai szériákért rajongott, az minden nap nézhette a Vad angyalokat. Bukás bukás hátán. Egy évados sorozatok, amikre odakint a kutya sem volt kíváncsi, de az új csatorna annyira szupernek ígérkezett, hogy nem is találhattak volna megfelelőbb helyet ennek a szemétdombnak. Főleg, hogy volt, amit már a FEM3-on vagy a PRO4-en is bemutattak. Jó, kissé igazságtalan vagyok, mert volt köztük egy-két kicsit hosszabb életű sorozat is, de az meg vagy rém gagyi, vagy sótlan volt. Az RTL II ennél jóval erősebb kínálattal nyitott, aztán vált önmaga paródiájává, de erről egy hónapja már megemlékeztem. Tehát a kevesebb helyen elérhető csatorna jobb volt, a szinte mindenki által láthatott SuperTV2 pedig a kutya vacsorájának ígérkezett, ami a fél, mellesleg lyukas fogára sem volt elegendő. Javíthatott volna a SuperTV2 még az én szememben is, hiszen minden nap reggel volt náluk rajzfilmblokk, de olyan rémségekkel ijesztgették a gyerekeket, mint a Henry kerti meséi vagy a Little People - Nagy felfedezések. Ennyit arról a vágyról, amit sok animekedvelő titkon remélt, hogy talán elővesznek olyan régi klasszikusokat is, mint a Mila, a szupersztár vagy A gólkirály.

 November 2-án aztán berobbant az új csatorna a tévénézők nappalijába. A SuperTV2 az első adásnapján igen jól teljesített: a 18-49 éves korosztály körében teljes napon 1,67, főműsoridőben (18.00-23.00) pedig csaknem 2%-os (1,94) közönségarányt produkált. A SuperMokka debütáló adása 3,3-os, a Jóban Rosszban két része 1,9%-os, míg a Tények Hatkor 4%-os piaci részesedést ért el. Az első napi teljesítménye alapján a SuperTV2 főműsoridőben, a 18-49 évesek körében 1,94%-os közönségarányával a negyedik helyre került a kábelcsatornák toplistáján, a Cool, a Film+ és Viasat3 után. November 5-én a SuperMokka 3,25%-os, a Jóban Rosszban 1,8%-os, a Tények Hatkor pedig 3,21%-os piaci részesedést ért el. A teljes nap és a főműsoridő 1 százalék körüli közönségaránya azt mutatta, hogy a SuperTV2 a kisebb kábelcsatornák élvonalába került, ezzel rendre maga mögé utasítva a legtöbb csatornát, köztük az RTL II-t is. 

 Ebből a három műsorból már lehetett bizonyos következtetéseket levonni. Nesze neked prémiumjelleg! Még egy Mokka, a kirobbanthatatlan Jóban Rosszban és egy kis kékfény. Ezért valóban érdemes volt új csatornát indítani – gondolhattuk naivan. Pedig még csak néhány napja létezett, de a magyar nézőközönség nem hazudtolta meg az igényeit. Pont azt kapta, amit akart. Vagy jobb híján nem nézett mást (ez utóbbi eleve hülyeség, de ne feltételezzünk rosszat a nézőkről).

 Közben Colin és Justin megosztotta velünk tuti lakástippjeit, megtudtuk, hogy milyen az Álomház, délután újra láthattuk Claudiát és Tillát (olyan szuper volt a csatorna, hogy már induláskor ráért ismételni, de mivel A nagy duett első évadát is újra leadták, ezen nem kell csodálkozni), az 1989-es Nicsak, ki beszél! című filmmel is sokkoltak minket, 18 órakor pedig megtudtuk, hogy aznap mit/kit öltek meg, raboltak ki, gyújtottak fel és milyen cukisággal bővült az állatkert népes tábora. A csatorna prémiumjellegét erősítette, hogy napközben magyarországi premier, életmód és reality sorozatokból álló blokk kapott helyet. Exkluzív és egyedi, kihagyhatatlan, minden igényt kielégítő tartalom nőknek, férfiaknak és prémiumszolgáltatás a családoknak, nem igaz? Nem.

 Ugorjunk egy kicsit az időben! 2013 januárjában már tudvalevő volt, hogy februárban a SuperTV2-n indul A nagy duett második évada. A műsorvezető ismét Liptai Claudia és Till Attila lett, és az egykori zsűri (Balázs Klári, Kasza Tibor, Dobrády Ákos) is visszatért. A műsor egyébként azon ritka és kevés TV2-s produkció közé tartozik, amit szívesen néztem, amiről nem üvölt, hogy olyan „tévékettes” az egész. Egyszerű, könnyed, szórakoztató műsor, ami valóban ellátja azt a funkciót, amiért kitalálták: szórakoztat, miközben nem az az érzése az embernek, hogy hülyére veszik a sok szavazásért való kuncsorgással, de nem is süt róla az az arisztokratikus, sznob és hűvös attitűd, ami a Szombat esti lázat jellemezte.

 A sajátgyártású műsorok számának bővülésével párhuzamosan januárban ugrásszerűen megnőtt a SuperTV2 lefedettsége: az első havi adatok alapján a csatorna technikai lefedettsége elérte az 57,8%-ot, és így már több mint 2,1 millió háztartásban volt elérhető.

 Január 23-án rekordot döntött a SuperTV2 nézettsége. A csatorna indulása óta az egész napot és legnézettebb műsort vizsgálva is csúcsot ért el. A 18-49-es célcsoportot vizsgálva a csatorna napi átlagos közönségaránya 2,16% volt, amellyel megelőzte az RTL II-t és a Story TV-t is. Jól teljesített a Jóban Rosszban epizódja, amely 2.4%-os közönségaránnyal futott, ám a rekordot - 4,58%-os share-rel - a fél tíztől vetített Da Vinci kód állította fel és lett a csatorna addigi legnézettebb műsora. A film alatt a SuperTV2 a 18-49-es korosztályt vizsgálva az ország 4. legnézettebb televíziója volt, olyan csatornákat maga mögé utasítva, mint a Film+, a Viasat3 és az M1.

 Január 25-én a SuperMokkában bejelentették A nagy duettben szereplő párosok nevét A műsor február 10-én indult, méghozzá óriási sikerrel. A vadonatúj sztárpárosokat felvonultató show adásideje alatt a SuperTV2 10,1%-os piaci részesedéssel a harmadik legnézettebb csatornának bizonyult.  Ezzel az eredménnyel a SuperTV2 vasárnap este - a műsor adásideje alatt - maga mögé utasította az összes kábelcsatornát, valamint a közszolgálati csatornát is, így a két országos kereskedelmi csatorna után a harmadik legnézettebb lett. 

 Február 19-én tovább bővült a fent említett szemétdomb egy új sorozattal. A Jersey lányról van szó, ami a 2012/2013-as amerikai tévés szezon első kaszált sorozata volt. Szuper a csatorna, nemde? Még mindig nem.

 Az év elején a TV2 bemutatta a magyar televíziózás egyik pöcegödrének tekinthető Bűnök és szerelmek című sorozatszerűséget, amin szerintem az RTL székházában visítva röhöghettek, hogy ilyen tényleg létezhet-e. Létezett, de nem sokáig, hiszen a kritikusok szétszedték (pedig akkor még a Vundersőn és Zuperszexi nevű borzalom sehol sem volt), a nézők meg úgy szivárogtak el, mint lyukas gumiból a levegő (vagy más anyag…), szóval lényegét tekintve megbukott. De ha már van egy elképesztően szuper csatornájuk, ahol az összes eddigi bóvlit elsütötték (a Hogyan legyünk szobatiszták és a Simlisek című sorozatokért valakik nagy fenéken billentést érdemeltek volna), akkor pont a Bodzás klán, akarom mondani család kalandjai nem maradhattak ki a kínálatból. A mai napig is bennem van a rémkép, ahogy szegény Margó hulláját szőnyegbe csavarba dobták ki (a „színésznő” egyébként később feltűnt egy Családi titkok epizódban is). Április 1-től vadonatúj részekkel folytatódott a SuperTV2 képernyőjén a Bűnök és szerelmek szereplőinek története. A TV2-csoport legújabb, sajátgyártású sorozata néhány hetes pihenő után vadonatúj részekkel volt látható. A történetvezetés továbbra is „elképesztő izgalmakat, meghökkentő fordulatokat, titkokat és szerelmi drámákat ígér, és az alkotók számos új dramaturgiai szál bevonásával még lebilincselőbbé tették a sorozatot”. Nem én írtam, ez egy sajtóközleményből való. A durva az, hogy valaki ekkora baromságért fizetést kap. Csoda, hogy a plafon nem szakadt rá. 

 Közben véget ért A nagy duett második évada, Cseke Katinka és Kökény Attila megérdemelt győzelmet arattak. A műsor, mint már említettem, jó volt, várjuk a folytatást.

 A Jóban Rosszban a csatorna egyik legnépszerűbb produkciója volt. A 16:45-17:20 közötti sávban hétköznap vetített szappanopera hétről hétre egyre jobban teljesített és folyamatosan csatornaátlag feletti számokat produkált. Április 8. és 12. között a sorozatnak köszönhetően a SuperTV2 a nem földi sugárzású csatornák közül - a Jóban Rosszban adásideje alatt - a legnézettebb adó volt, a sorozat heti átlagos közönségaránya 18-49-ben, azaz a kereskedelmi célcsoportban elérte a 7,37 százalékot, a női lakosság (18-49) esetében pedig 9 százalékot produkált, amely a Jóban Rosszban addigi legjobb eredménye volt a SuperTV2-n.

 A SuperTV2 lefedettsége április végére elérte a 61%-ot, ezzel párhuzamosan nőtt a csatorna ismertsége is, amely áprilisban már megközelítette a 80%-ot. Idén áprilisban 3 millió 930 ezer tévéző láthatta elvileg. Emellett a SuperTV2 az első félévben szinte megduplázta piaci részesedését teljes napon: novemberben 0,92, áprilisban 1,54 százalékon ált. A Bűnök és szerelmek legnézettebb adásainak piaci részesedése 7% fölötti volt. A csatorna addigi legnézettebb műsora A nagy duett február 24-i adása volt, több mint 200 ezer nézővel és 10% fölötti közönségaránnyal a 18-49 éves célcsoportban.

 Júniusban kiderült, hogy Papp Gergő új műsort kap még a nyár végén. A riporter úgy mutatja be a sztárokat, ahogy ő látja őket. A cél az, hogy legyen velük egész nap, kövesse minden lépésüket és az éjszakát is töltse náluk. A forgatás érdekessége, hogy a teljes stáb mindössze két főből áll, Papp Gergő és operatőr-vágó felesége, Judit látogatják meg a celebeket, sztárokat, ahol baráti házaspárként vendégeskednek majd. A műsorból csak az első adást láttam (akkor Korda Györgyéknél éjszakázott), ami nézhető, sőt érdekes is volt, de a további vendégek névsorát látva nem vitt rá a lélek, hogy folytassam. Túlzottan nem érdekel se Hajdú Péter, se Majka, se Szabó Zsófi „másik élete”. Ettől függetlenül ezerszer inkább ilyen produkció legyen, mint a Kasza!

 Június 22-én bemutattak egy újabb „prémiumsorozatot” (de legalább nem bukottat), a Négy férfi egy esetet. Jellemző módon, ha valami az USA-ban nem bukik meg, akkor a SuperTV2 tesz a bukásról. Addig legalább a szitkomok végigmentek a csatornán, de itt egyrészt össze-vissza adták a részeket (101, 104, 103, 102, 105, 106), másrészt még az első évadot sem fejezték be.

 Na nem baj, úgysem ért semmit ez a sorozat sem, plusz kellett a hely az augusztusban bejelentett Kaszának. A házigazdája Kasza Tibor lett, aki a hét aktuális eseményeit boncolgatja különféle sztárvendégek társaságában. Az énekest A nagy duettben láthattuk már zsűrizni, a szépségkirálynő-választást pedig Tatár Csillával vezette le, de ez volt az első önálló tévéműsora. Botrány, talán ez a legjobb szó rá. Van, aki kis adagban elviselhető, sőt szórakoztató is, de amikor nagyobb szerepet kap, akkor az addigi pozitív kép semmissé válik, erőltetett, bájgúnár paprikajancsivá avanzsálódik, ahol a Havas Henrikhez hasonló alakoknak is csurran-cseppen némi jutalomfalat, úgy, hogy kis híján bealszik a műsor közben. A jelenléte kb. annyira értékes és fontos, mint Boros Lajos biodíszlet mivolta a Vundersőnben. Bár jobban belegondolva, másfél-két órán át én is elállnék ott, mint a befőtt, ha megfizetnek. A SuperTV2 új műsora augusztus 26-án közel 400 ezer főt ért el (majdnem 200 ezer körüli nézőszámot produkált). A Kasza! piaci részesedése a 18-49 éves lakosság körében 5,5% volt, mellyel a SuperTV2 a műsor adásideje alatt az ötödik legnézettebb csatorna lett. Ezzel maga mögé utasította a nagyobb a kábelcsatornákat (például Cool, AXN, RTL II) és a közszolgálati adókat is. Még ennél is jobb eredménnyel debütált a SuperTV2 másik újdonsága, a kedd este bemutatkozó Pimasz úr ottalszik, mely 6,6%-os közönségarányt produkált.

 A Kaszára egyébként idővel a nézők is kezdtek ráunni, de így is előkelő helyezést ér el a SuperTV2-n belül. A második adás 3,44 százalékos közönségaránnyal ment.

 Augusztus végén a TV2 megtartotta szokásos őszi sajtótájékoztatóját (előtte Kiss Péter volt programigazgatót elegánsan kirúgták a „szuper” munkájáért). Bejelentettek egy rakás nokomment kategóriájú új műsort, illetve egy nyilvánvalóan az RTL-től ellopott új formátumot, a Sztárban sztárt. Ez utóbbival megfogták az Isten lábát, de ez más lapra tartozik, mert a SuperTV2 ebből az égvilágon semmit sem profitált.

 Szeptember közepén kiderült, hogy a SuperMokka „elfelejtett” visszajönni a nyári szünetről. A TV2 elismerte, egyelőre nem várható a visszatérés. "A SuperTV2 folyamatosan színesíti műsorpalettáját, ezért több új műsorral is jelentkezik az őszi évadban. A SuperMokka jól alapozta meg a csatorna második féléves terveit, de a fókusz most az esti szórakoztató műsorokon van" – nyilatkozta Koltay Tamás, a TV2-csoport szóvivője. Igen, ő is kap fizetést az ilyen ostoba terelésekért.

 Kiss Péter eltávolítása egyrészt időszerű volt (így én is elvezettem volna azt a kócerájt, pedig különbnek tartom magam, még ha gyakorlati tapasztalatom nincs is), másrészt úgy látszik, hogy megérte, hiszen a SuperTV2 78 százalékkal növelte nézettségét főműsoridőben a nyári időszakhoz képest. Ugyanebben az időszakban teljes napra vonatkozóan 53%-kal nőtt a kábelcsatorna nézettsége a 18-49 éves célcsoportban. A SuperTV2 az őszi műsorstruktúra kezdete óta 40%-kal magasabb nézettséget produkált az RTL II-vel szemben a kereskedelmi célcsoportban. A hétfő esténként jelentkező Kasza! átlagos piaci részesedése 3,35% volt, ez addigi legjobb adás közönségaránya elérte az 5,53%-ot. Szeptemberben a SuperTV2 legnézettebb műsora a Pimasz úr ottalszik szeptember 17-i adása volt.

 Október 29-től újabb hét epizóddal folytatódik a Propaganda a SuperTV2-n. Till Attila és csapata tíz éve indította útjára az egyedi hangvételű riportműsort, amely azóta nem csak a közönség, de a szakma elismerését is kivívta: 2003-ban Pulitzer-emlékdíjat, 2013-ban pedig Voltfolió-díjat kapott. Az új évadban többek között Stohl András színművész, Hosszú Katinka olimpiai bajnok úszó és Cserpes István vállalkozó lesznek Till riportalanyai. Az első epizód október 29-én 23 órától (mikor máskor?), az azt követő adások pedig keddenként 22 órától láthatóak a SuperTV2-n.

 Eltelt tehát egy év, a TV2 úgy véli, hogy „a SuperTV2 azóta számos sikeres, saját gyártású műsorral szórakoztatja a nézőket, és megkerülhetetlen szereplője lett a televíziós piacnak”. Én például egész jól meg tudom kerülni és el is mondom miért. Hiába nőtt tavaly novemberi indulása óta a SuperTV2 lefedettsége 25%-kal. Hiába érhető el a csatorna immár a magyar háztartások 62%-ában. Hiába közelíti meg a csatorna ismertsége a legfrissebb kutatási adatok szerint a 80 százalékot, és hiába ért el a TV2-csoport legfiatalabb csatornája nézettségben is kiemelkedő eredményeket. A legsikeresebb műsorai a következők: Pimasz úr ottalszik, Hal a tortán, Kasza!, Jóban Rosszban, Tények, Veled is megtörténhet!, Csapdába csalva, Családi titkok, Bűnök és szerelmek, Szellemdoktor, Hawaii Five-0, A szépség és a szörnyeteg és az ilyen-olyan random filmek. Ez engem egyáltalán nem érdekel, se minőségi, se szuper, se semmi. Nem vonz az egy évad után kaszált King & Maxwell, a Maffiadoktor mégúgy sem, az olasz CSI-nak kikiáltott Árulkodó nyomok-féle egykaptafás, faék egyszerűségű, a nézőt totál hülyének néző sorozatokat a hátam közepére sem kívánom, amerikai-kolumbiai romantikus filmsorozat nélkül is megvagyok. A törvény embere pedig hiába minőségi sorozat sokak szerint, miért nézzem itt, ha az AXN Black-en jóval előrébb tartanak vele?

 Akkor mégis mi a szuper a SuperTV2-ben? Az, hogy normálisabban van összerakva és felépítve a műsorkínálata, mint az anyacsatornáé. Ez pedig akár tetszik, akár nem, de nagy dolog. Arról a TV2 nem tehet, hogy a szerintem jóval gyengébb eresztéseket produkáló CBS Television Studios-szal és az NBC Universal-lal áll szerződésben, a Sony Pictures Television-től is főképp a gyengébb dolgokat zsákolja be (pedig a Totál szívással robbanthattak volna). Ez van, az RTL jobban belenyúlt a zsíros bödönbe, értékesebbeknek tartom az ő csatornáikon vetített dolgokat. Viszont van a SuperTV2-nek egy erénye: lerakatnak jó, akármilyen béna időpontra is tesznek egy jobb, másabb műsort, de legalább levetítik. Ennyiből mindenképpen korrektnek lehet nevezni a ténykedésüket, még ha személy szerint engem nem is vonzanak, de szerencsére az országot nem egyedül én lakom, a nézettséget pedig egynél több fő határozza meg. Nem lett valódi prémiumcsatorna, de nem is csinált magából akkora közröhejt, mint a sima TV2. Ma már ez is eredmény. Csak ezt a béna nevet tudnám feledni…

A két kábelcsatorna elemzése után a végére stílszerűen még egy Rómeó és Júliás idézet, kissé átalakítva:

 „Lehetsz király, hiába vagy,
A mosolyod úgyis az arcodra fagy.
Királynak lenni az mámorító,
De mi tudjuk azt, mi az igazi jó.
Szegény fiúk, ott legfelül,
Teli pénzzel, de tök egyedül.
A Nielsen-adat nyűg, csak ostoba lánc,
Amíg itt nekünk jó nagy a szánk.
Programigazgatók, ostoba mind,
Bőrfotelból nézik, hogy mi butít itt.
A kritikától is óvják maguk odabent,
Fogalmuk sincs róla, hogy mi kell nekem!
Ezek ott fent, nem tudnak mást,
A nézettség miatt ölik egymást!
Mire való a harc, a viszály?
Ha minőséget kapunk, nekünk az a király!”

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása