Az RTL kettő. Csipkebokor vessző. - írta Lengabor

2013. október 01. - vendégszerzők

 Pontosan egy évvel ezelőtt, 2012. október 1-jén elindult Magyarország újabb általános szórakoztató csatornája, az RTL-csoporthoz tartozó RTLII. A tavalyi év nagy része a csatorna körüli kampányról, műsorairól, sorozatkínálatáról szólt. Sokak szemében óriási várakozás előzte meg az indulást, örömükre szolgált, hogy különböző – eddig nem látott – műsorok is helyet kapnak a kínálatban, másokat reménnyel töltött el, hátha az új kábelcsatorna végre befejez olyan sorozatokat, melyek évek óta várakoznak a folytatásra. Az eredmény egy év távlatából: remek kezdés, óriási visszaesés.

 2012. április 25-én jelent meg az első olyan cikk, mely arról számolt be, hogy egy médiakonferencián bemutattak egy videót. A szemfüles, éles szemű nézők jó néhány műsort véltek benne felismerni (pl. I Love Gjoni, Legyen Ön is Milliomos, Szombat esti láz, Egy rém modern család, Életre-halálra, A nagy svindli, sőt egyes pletykák szerint a ValóVilág is ide kerül – ez utóbbiról csak egy-két hete derült ki, hogy valóban így lesz). Az első vélekedések alapján a többség úgy érezte, hogy komolyabb csatorna lesz, mint az akkor már jó ideje létező FEM3, PRO4, de akár a Prizma TV és a Sorozat+ is említhető. Abban is áltanos konszenzus alakult ki, hogy a TV2-csoport számára ez a hír nem lesz túl felemelő.

RTL2.jpg

 Mindenesetre az biztosnak tűnt, hogy valóban rászolgál az általános szórakoztató csatorna elnevezésre, hiszen korántsem csak sorozatokat és filmeket vetítő újabb porfogónak tűnt. A cél egyértelmű volt: az RTLII-t – amennyire csak lehet – az RTL Klubbal akarták egyenrangúvá tenni. Sikerült? Ezt mindenki ítélje meg maga. Nézettségileg nyilván nem, ám hozzáállásukat, tendenciájukat, színvonalukat tekintve mindenképp. Ez nem feltétlenül dicséret.

 Május 6-án már megjelent a fent említett videó normális minőségben is. Sokan persze a csatorna kreatívjai által kitalált magyar címeken szörnyülködtek, de a lényegen és a kínálaton ez mit sem változtatott. Prémiumcsatornának tűnt, tele sok jó programmal, illetve gyorsan kaszált, tölteléknek megfelelő sorozattal. Két legyet ütöttek egy csapásra, ami valljuk meg, nem rossz húzás. A nyár folyamán az utca embere különböző plakátokra lett figyelmes. „Az ég kék”, „A fű zöld”, „Az élet szép”. A többségnek fogalma sem volt, hogy mi az ördög ez. Talán valami környezeti problémákra utaló dolog? Általános igazságok? Nagy filozófiai bölcseletek? Aztán kiderül, hogy egy fenét. Az RTLII reklámkampányának része, ami a maga nemében egyszerű, mint egy faék, de mégis zseniális lett, és ami a legfontosabb: az egyszeri átlagembert is megmozgatta.

A tovább mögött folytatom az értekezést.

 Vírusmarketing alapján terjedt a hír, sokan elkezdtek kreatívkodni a dologgal. „Az élet szép. A csajom nem.”, „Az RTL Kettő. Csipkebokor vessző.”, „A törpe hét. Az RTL Kettő.””Az agy halott. Az RTL Kettő.” Csak hogy néhány klasszikust említsek, bár személy szerint a híres Mónika Show-s paródia lett a kedvencem, melyben a fickót nem érdekli a saját gyereke, szerinte „csak” két éve nem látogatja a őt, míg a nő szerint öt évről van szó. Szóval mi az, hogy káttű??? Hát nem az RTL Kettőre gondolt, az hótziher, de az internetes népművészet végtelen találékonysága ezt a problémát megoldotta.

 Kampány már volt tehát, csatorna még nem. A legfőbb kérdés (sok más mellett), hogy egyáltalán ki tudja majd nézni ezt a csatornát, mely szolgáltatók veszik fel a kínálatuk közé. Biztos mindenkiben él a DIGI kontra RTL kommunikáció emléke, ahol az egyik fél szerint lesz náluk a csatorna, a másik szerint meg nem. Hát nem lett, pedig eltelt egy év. Ennyi idő alatt nem tudtak megállapodni, ami elég szánalmas dolog. Nem azért, mert nélkülözhetetlen az RTLII műsora, hanem azért, mert így sokak számára még a választás lehetőségét sem adják meg. Igaz, az ország elvileg minden pontján van lehetőség fogni a csatornát, de sokan ezt bizonyos feltételek, körülmények miatt nem tehetik meg. Ez van, amikor két fél egymással acsarkodik, azt játsszák, hogy melyikük az erősebb, de a végén persze mindig az ártatlan szív miattuk. Na mindegy.

 Közben volt sajtótájékoztató, műsorvezetők ismertetése (Máté Kriszta, Rábai Balázs, Friderikusz Sándor, Csonka András és ekkor még Oroszlán Szonja). Szeptember 30-án az RTL Klub 19 órától az RTLII Nap című műsort vetítette, mely lényegében nem volt más, mint az I Love Gjoni első része, a szünetekben pedig RTL II-vel kapcsolatos ajánlókkal. Másnap 14 órakor elindult a csatorna. A délután a telenovellák ideje (mind a mai napig), volt Vacsoracsata, Jóbarátok, Egy rém modern család, A nagy svindli, Legyen Ön is Milliomos, Életre-halálra, Heti Hetes, Terra Nova – Az új világ, Forró nyomon, Elfelejtve, Az utazó és természetesen az elmaradhatatlan RTLII Híradó. A hétvége a Szombat esti lázról, Ezel-ről, Kőgazdagokról, Minden lében négy kanalakról és Delhusa Gjonról szólt.

 Azt lehet mondani, hogy bárki talált az érdeklődésének megfelelő programot, kivéve az animerajongók. Ami azért is volt különösen szomorú, mert az 1993-ban indult német RTLII-nek közel 20 éven át volt meghatározó programja a hétköznap délutáni (2011-től hétvégi és reggeli) animeblokk. Igaz, idén áprilisban a németek is leállították a televíziós animevetítést, de létrehoztak egy online animeoldalt, ahol ingyenesen és legálisan nézhetnek a rajongók jó pár animesorozatot. A magyar RTLII sajnos nem lett ebből a szempontból a német társának jogutódja, ez őket nem érdekelte. Nem baj, van nekünk Berlin – Tag und Nacht-unk, azaz Éjjel-nappal Budapestünk. Köszönjük RTL, azt valóban érdemes volt átvenni, hiányzott, mint egy falat kenyér…

 Visszatérve a magyar csatornához. A fent említett programstruktúra pár hónapig érvényben volt (amíg a rövid életű sorozatok kifutottak), közben január 1-től a UPC több százezer kábeltelevíziós előfizetője is láthatja az RTLII műsorát. Az RTLII így közel 1,6 millió háztartásba jutott el, azaz nagyjából 5 millió néző élvezhette a változatos programokat. Nem mondom, hogy én megmondtam, de én már január 1-jén azt írtam, hogy „2013-ban főleg a saját gyártású dolgokra és a Szombat esti lázra koncentrálnak. Nem sok új premiersorozatot nézik ki belőlük jelen pillanatban, hogy más műfajt ne is említsek. Nagyobb (volt) a csatorna füstje, mint a lángja”. És milyen igazam lett! Oké, a világ „legsikeresebb” telenovellái képernyőre kerültek.

 Magyarországon először az RTL II-n láthatták a Csók és csata, A végső akarat, a Szalamandra és a Több, mint testőr című sorozatokat, de volt már a Talizmán, Pillangó – Az alvilág úrnője és hamarosan érkezik A vihar is. Elismerem, hogy a műfajnak sok rajongója van, őket is ki kell szolgálni és minden bizonnyal számukra hatalmas örömet jelentenek ezek a sorozatok, de sajnos más jellegű kérések, ízlések ezek miatt (sem) kaphatnak teret. De a fő probléma nem is ez.

 Az ígéretesen induló csatorna szépen lassan kezdett leereszteni, kb. mint egy lyukas lufi, amit ilyen-olyan házibarkács dolgokkal próbálnak befoltozni, de csak kiszökik az értékes hélium, vagyis jelen esetben az, ami a csatorna prémiumjellegét adta. Helyet kaptak persze olyan érdekes és rétegsorozatnak számító alkotások is, mint A rejtély, a Dollhouse – A felejtés ára, A pletykafészek, a 2012-es Dallasról nem is szólva, de idén február 18-tól (mióta az RTLII tartalmai az RTL Moston ingyenesen visszanézhetőek, korábban havi 960 forintba fájt) gyökeres, ám lassan életbe lépő negatív tendenciák kezdtek eluralkodni. A gyanú árnyékában mellett előhalászták a süllyesztőből a tízéves Szeress mostot, a Barátok közt lenyűgözően izgalmas és csavaros kalandjait az RTLII nézői is élvezhetik, megtudtuk milyen az, amikor segítséget kell kérni, hiszen bajban vagyok és erre mit válaszol az ügyvéd és a pszichológus, ahhoz is kaptunk tanácsokat, hogyan gazdálkodjunk okosan, közben azon tanakodtunk, hogy ki a bánat lehet a Homeland című sorozatban a belső ellenség.

 És ha mindez nem lenne elég, a jó pár csatornán vetített, gondolkodást csak kismértékben igénylő mentalista és a miami helyszínelők nyomozásaiba is betekintést nyerhettek azok, akik eddig egy barlangban éltek és egyetlen epizódot sem láttak belőle. Volt azért jó húzásuk is. A manapság egyik legnépszerűbb szitkomnak számító Agymenők című sorozatot február 22-től július végéig minden hétköznap 23:30-tól láthattuk, melynek keretében öt évadot sikerült levetíteni, sokszor kiemelkedően jó és említésre méltó nézettséggel. De Bud Spencer Nincs kettő séf nélkül című sorozata is sokakban keltett nosztalgikus érzést. Míg Istenes Bence Péntektől péntekig című műsora sokakban egészen másfajta érzést keltett.

 A főműsoridős program tehát a korábbi sorozatkínálat helyett inkább a beltenyészet termékeiből áll össze, amivel nincs is baj, láthatóan nézik az emberek, de éles ellentétben áll a csatorna pár hónappal korábbi műsorstruktúrájával. Nesze neked prémiumjelleg! 2013-at írunk és még mindig helyet kaphat a 31 éves Remington Steele? Közel három év után sikerül folytatni a Tökéletes célpontot? A fene tudja hányadszor tölthetünk el egy estét Vastag Csabával és Muri Enikővel? Vasárnap 23 óra volt a legmegfelelőbb vetítési időpont a Dallasnak és a Homeland-nek? Éjfél a 24-nek? Ráadásul nem is az első évadtól? Hajnali fél hat a Jóbarátoknak? Most komolyan?

 Az RTLII az állatorvosi ló esete. Amiről tavaly mindenki beszélt, ma szinte a kutyát nem érdekli. Jó, ez erős túlzás, a TOP10-es műsorai azért játszanak, a tulajdonosokat, programigazgatókat pedig csak ez érdekli, de az valahol nonszensz, hogy értelmesebb programokat csak nagyítóval lehet találni. Egyetlen előnyük, hogy a Rábai Balázs vezette Híradójuk nagyon profi, hiteles, pártatlan, színes, valódi hírműsor. De ez önmagában elég kevés. Az After X pedig nyilvánvalóan a brutális nézettségű X-Faktor sikerét próbálja meglovagolni.

 Bár nem vagyok DIGI-s, de ami engem illet, gyakorlatilag egy könnycseppet nem hullatnék, ha az RTLII jelenlegi változatos kínálata nem jutna el hozzám. Ez ugyanis nem érdemes arra, hogy nézzük. Gyenge eresztés, de „a név kötelez”. Szóval boldog születésnapot RTLII, mikor elfújjátok a tortán a gyertyákat, kívánjátok azt, hogy egy év múlva sokkal jobbak legyetek. Ennél nem lesz nehezebb.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2013.10.01. 13:39:06

Ez jó lett, minden szavával egyet értek.
süti beállítások módosítása