The Event – 1x01

2013. június 08. - Jasinka Ádám

 Bele-belefutottam ebbe a sorozatba, de igazán sosem vonzott. Most viszont sorozat-keresgélés közben újra rátaláltam, s eljutottam odáig, hogy meg is nézzem az első részt. A kezdő jelenetnél már azt gondoltam, hogy miért nincs ebből több évad? Miért nem olyan népszerű? Elsőre látszik, ez high concept, nem is a rossz fajtából. Ez a műfaj, ha nevezhetjük az előre, évadokra tervező sorozatokat külön műfajnak, a gyengém. Imádom őket, és általában az első részük be is szokott jönni, de utána már nem tudják újra hozni azt a szikrát, amit megcsillantottak. Ilyen a Revolution vagy a The Following, de persze ellenpélda rá a 24, aminek az első része csak bevezető ahhoz az utazáshoz, ami szerintem az egyik legjobb sorozatélmény.

vlcsnap-2013-06-08-13h21m01s173.png

 A The Event összeesküvéses, akciódús sorozat. Kapásból berántott az elején az időbeli ugrás és a tényleg jó hangulat. Érezni lehetett a pánikot, a félelmet, az izgalmat, és a hektikusság bizony felkeltette az érdeklődésemet. Több történetszálat és idősíkot kapunk és csak kapkodni tudjuk a fejünket, ahogy jelennek meg a képernyőn a feliratok. De persze ez követhető tempóban, élvezetesen zajlik. Eddig jó.

vlcsnap-2013-06-08-13h21m36s17.png

 Látjuk, ahogy fekete autóval száguld valaki, aki feltehetőleg ügynök, ahogy felszáll egy repülőgép, rajta esetleges terroristával és az ilyen sorozatokból nem hiányozható karaktert, az Amerikai Egyesült Államok elnökét. A több történetszál miatt pedig érdekes is a sorozat. Ebből a sok apró mozaikból, ha megfelelő író gárda kezében van, remek felépítésű, átgondolt szerkezetet kapunk. De országos csatornán, ráadásul egy új sorozattól nem feltétlenül kapunk egyből, egy kicsit lassabban építkező történetet, ugyanis meg kell fogni a nézőket. Ezért is vannak olyan jelenetek, amik hatásosabbak, hangosabbak, látványosabbak.

vlcsnap-2013-06-08-13h21m16s70.png

 A sorozat középpontjában csavaros összeesküvés áll. A főszereplő barátnőjével hajóútra indulnak, és tervezi, hogy megkéri a lány kezét. Ehhez kapunk alapozásnak idilli családi jeleneteket, valamint a hajóúti kirándulásokról szintén kellemes vágóképeket. Majd hirtelen váltunk és látjuk, ahogy komolyan tárgyal az elnök, illetve ahogy a terepjáró a reptér felé száguld. Fokozatosan bővítik a kis történeteket és kapcsolják össze, hogy a nézők megértsék az Eseményeket. A felépítés nem rossz, de a kezdeti jelenetekben meglevő hatás bizony eltűnt a rész végére.

vlcsnap-2013-06-08-13h23m53s99.png

 A történet úgy bonyolódik, hogy a fiatal pár a hajóúton összeismerkedik egy másik párral, majd a főszereplő hapsi elmegy búvárkodni a másik pár hölgy tagjával. Közben viszont a lány, akinek a kezét meg szerette volna kérni, eltűnik. És nem csak ő, de a foglalás, az útlevél, minden.

 A többi eseményt nem részletezném. Azonban az első jelenetek alatt feltett kérdésre, hogy miért nem népszerű, és vajon miért kaszálták megkaptam a választ. Maga a felépítés elsőre tűnik jónak és érdekesnek. Másodjára viszont leül, amilyen gyorsan kapjuk a váltásokat, pörögnek a jelenetek, annyira kevésbé izzik a képernyő az epizód végére. A szereplők, mivel sokan vannak, szinte kidolgozatlanok. A főszereplő, akinek eltűnik a foglalása a hajón van a leginkább jegyekkel felvértezve. A többiek csak tessék-lássék vannak megformálva, jobban mondva egysíkúak.

 Történetileg van potenciál a sorozatban és az első részre azt is mondom, hogy tetszett. Ötletes volt, jó jelenetekkel, kicsit sötét hangulattal és rejtélyességgel. Az, ami nem tetszett és szerintem írói mellélövés, az az epizód végén a csavar a történetben. Nekem úgy tűnik, hogy az írók csináltak egy jó összeesküvéses, látványos sorozatot, majd nem tudták, hogy mit csavarjanak még rajta és ezért írtak misztikus történetszálat. Az én véleményem az, hogy ha a repülőgépet nekivezetik az elnök házának, az izgalmasabb, érdekesebb lett volna.

Értékelés: A történet amennyire jónak tűnt, annyira banális lett. A sima, mezei akció, összeesküvéses sorozatokat szeretem. Amiknél lehet gondolkodni, lehet izgulni és idegeskedni, ha olyant írnak az írók. A high concept sorozatoknál az első rész be szokott jönni, és csak utána esik a színvonal. A The Event engedett a hangulatából az első rész alatt, sőt, a csavarral a végén el is kedvtelenített.

5/10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása