Hannibal – 1x05

2013. május 05. - Jasinka Ádám

 A Hannibal előző két része, a negyedik és az ötödik felemásra sikerült. Amennyire hatásos és érzelmileg megterhelő volt az ötödik, annyira lógott ki a szokásos hangulatból az Amerikai Egyesült Államokban képernyőre nem került epizód. A sorozat nézettsége számomra érthetetlen, miért alacsony? Lehet magát a csatornát fenntartással kezelik az emberek, de az is lehet, hogy a vele egy műsorsávban levő műsorok túl népszerűek.

vlcsnap-2013-05-05-13h53m14s214.png

 A hangulata továbbra is sötét, komor, már-már nyomasztó. Nem ijesztő, nem mondanám annak a felsikoltós horrornak. Sokkal inkább a néző érzelmeire, a néző ingerküszöbére hatnak. A látvány van, amikor sokkol engem, visszataszító, rémisztő. Az epizodikus részeknek bizarr bűnügyei vannak, amik bemutatják a bűnözés széles skáláját, s azt, hogy mennyire lehet elborult egy-egy ilyen elkövető és mennyire viseli meg a látvány a nyomozókat.

 A Hannibal pedig remekül mutatja be ezt, olyan hangulatot teremt, amiben minden baljóslatú, minden rossz és mindenki gyanús. A színészek pedig folyamatosan remekül játszanak. A három főszereplő, Mads Mikkelsen, Hugh Dancy és Laurence Fishburne elviszik a sorozatot, míg a nyomozó stáb többi tagja még kidolgozatlan, de az első részhez képest javultak.

A tovább mögött folytatom spoileresen.

 A negyedik rész kilóg az eddig epizódok közül. Kevésbe volt hatásosan felépítve és inkább éreztem összecsapottnak, mint jól megszerkesztettnek, mint az első három részt. A bűnügyet nem részletezném, mert a sorozat ezen része továbbra is rémisztő és sokkoló, de nagy vonalakban arról szólt, hogy gyerekek követték el a bűntényeket, mikor a saját családjukat ölték meg.

vlcsnap-2013-05-05-13h51m55s190.png

  • Mit veszek a számba?
  • Nyulat.
  • Ugrott volna gyorsabban.

vlcsnap-2013-05-05-13h52m04s18.png

 Az első jelenetek megint jók voltak, undorító, visszataszító és éppen ezért hatásalapozó. Viszont a rész felépítése kapkodósnak és kevésbé izgalmasnak tűnt. Nem volt megteremtve az a bizarr és ezért jó hangulat, ami az első részek alatt jelen volt. A nyomozás se volt annyira érdekes. Mondhatjuk, annak érdekében, hogy jól bemutassák Hannibal és Abigail kapcsolatát, beáldozták a nyomozást.

 Emiatt viszont kaptunk egy jó háttér drámát és Mads Mikkelsen is játszhatott, sziporkázhatott. A sorozat jegye és Will Graham kevésbé volt fontos és érdekes ebben a részben.

 Az ötödik rész viszont megfejelte az előzőt és majdnem ugyan olyan hatásos és sokkoló volt, mint a sorozat első része. A bűnügy bizarr, a tett pedig visszataszító volt. A látvány ismét csillagos ötös és a hatás, amit mind a színészek, mind a történet együtt alkot zseniális. Ebben a részben volt családi dráma is, ami megterhelő volt, ahogyan a The Killing-ben is.

vlcsnap-2013-05-05-10h37m52s230.png

 A Hannibal egy rendkívül stílusos és hatásos dráma sorozat. Az ötödik részben az írók megmutatták, hogy tudják azt a színvonalat, amit az első részben. A hangulat ismét sötét volt és jót tett a történetnek, hogy Hannibal elkezdte a maga malmára hajtani a vizet. Will-t kicsit Jack ellen hangolja, aki ki is akad az egyik jelenetben. A doktor ezt úgy teszi, úgy manipulálja Will-t, hogy semmi hazugságot nem mond, csak rávilágít arra, amit Jack tesz. Erről pedig kapunk is ízelítőt, látjuk hogyan éri el Jack, amit akar Will-nél.

Értékelés: Az első három részben volt csökkenés a színvonalban. A negyedik rész talán a legkevésbé jó, de még így sem rossz. Az ötödik rész viszont újra olyan volt, mint maga a sorozat. Az pedig csak jó a Hannibal-nak, hogy van humora a készítőknek.

8/10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása