Reality a csatatéren: Stars Earn Stripes 1. évad

2013. április 22. - Flankerr

 Egy vallomással kezdem: számos sorozatot nézek, de a valóságshow-k, zenés és egyéb „tehetség”kutatók nincsenek közöttük. Vagy nem kötnek le, vagy magasról nem érdekelnek, vagy esetleg nézném (Amazing Race), de nincs rá időm, túlságosan hátul van a listámon.

stars2.png

 Mindez megváltozott, amikor a 2012 nyarának végén elindult az NBC katonai kötődésű, reality jellegű kieséses vetélkedője, a Stars Earn Stripes. Magyar nyersfordításban: Celebek megharcolnak a kitüntetésekért. A stripes itt a katonák egyenruháin megtalálható sávos jelzést jelenti, ami a sikeres küldetéseket jelöli. Dicséretes tény, hogy a vetélkedés közben megnyert pénzeket, és a fődíjat (ami 100.000 konvertibilis amerikai dollár) nem a versenyzők, hanem az általuk képviselt alapítványok, segélyszervezetek nyerik. A műsor készítői között olyan TV-s veteránokat találunk, mint Dick Wolf vagy Mark Burnett, a műsorvezető nő pedig Samatha Harris.

stars4.png

 A hőn áhított sávokért nyolc (itthon kevésbé ismert) celeb küzd: filmszínész, olimpiai bajnok síelő, WME ketrecharcos és női boxbajnok, Nagy Fogyás edző, humorista. Közülük itthon a legismertebb a Feláldozhatók oszlopos tagja, Terry Crews. Azért, hogy a szimulált harcmezőn ne csak letört műkörmök, kificamodott bokák heverjenek szerteszét, mindenki mellé beosztottak egy valódi harctéri veteránt, méghozzá a legjobbak közül: van itt tengerészgyalogos, S.W.A.T. kommandós, SEAL-es, ranger, Delta Force-os, rendőr, vagy épp 160 „találattal” rendelkező mesterlövész.

stars7.png

 Az aktuális rész feladatát (ami röviden: bemegyünk, lövünk, robbantunk, elegánsan távozunk) a NATO volt európai főparancsnoka, Wesley Clark ismerteti a versenyzőkkel, egy high-tech parancsnoki konténerben, ahol a későbbi kiértékelés is történik. A küldetések közepesen változatosak (hozzunk ki valamit a harcmezőről, és/vagy robbantsuk fel), fontos látványelemük a megérkezés (helikopterről vízbe ugrás, csónakra ereszkedés), és a végső nagy robbantás, ami után vagy helikopterrel, vagy durván driftelő Ford F150 pick-upokkal (nesze neked nem feltűnő termékelhelyezés) távoznak.

 A műsor verseny jellegét az adja, hogy a celebek és katonatársuk részfeladatokat hajtanak végre, aminek nagy része célba lövés, éles lőszerrel, változatos fegyverekkel: pisztoly, gépkarabély, shotgun, mesterlövész puska, könnyű és nehéz géppuska, gránátvető. A párosok idejét mérik, és a két leggyengébb egy szó szerinti szétlövéses bónusz körben dönti el, ki marad, és ki távozik.

 A show része még minden küldetés előtt a felkészítés, ahol a katonák celeb párjuknak mutatják meg, hogyan kell tölteni, lőni, ajtót berúgni, robbantani, palánkot mászni, 10 méterről kötéllel leereszkedni. A castingosoknak jár egy piros pont, mert a duók nagyon jól működnek, a kémiát nem csak a lőporfüst és a C4 képviseli: ha Eve Torres-t nem fektette meg a macsó zöldsapkás párja, vendégem egy láda vodkára.

 A hangi és képi világ vérprofi, ezen nem spóroltak: FPS és POV kamerákkal ott vagyunk az események sűrűjében, a robbantások és lövések hangja jól szól, ami a folyamatosan levegőben köröző (és mindent filmező) UH-1 Huey helikopterek rotorkattogásaival keveredve első osztályú Apokalipszis Most hangulatot hoz. Jár a gratuláció az operatőröknek, vágóknak, rendezőknek, mert ez viszi a hátán a produkciót, ezért nem unatkozunk.

 Persze a reality körítés se hiányozhat. Az épp felkészülők monitorokon figyelik és kommentálják az akcióban lévőket, folyamatosan vágnak be mini-interjúkat, a játékosok és katonák nem győzik egymást dicsérni. Na meg hát az épp akciózó páros idejét mutató óra mindig „véletlenül” akkor tűnik el a képernyőről, amikor már megtudnánk (mi, nézők, még az eredményhirdetés előtt), ki nyert.

 A sorozat 2012. augusztus 13.-án debütált egy 2 órás dupla premierrel a hétfő esti műsorsávban, majd 3 hét múlva egy dupla fináléval le is köszönt. A nézettségi számok így alakultak:

1-2. rész: 5.24 millió néző, 18-49-es rating: 1.7
3. rész: 3.62 millió néző, 18-49-es rating: 1.2
4. rész: 3.09 millió néző, 18-49-es rating: 1.0
5-6. rész: 2.88 millió néző, 18-49-es rating: 0.9

A tendencia egyértelmű: a még a nyári időszakban is közepese kezdés után gyorsan vállalhatatlan szintre süllyedt a nézők érdeklődése. Az NBC nem szerepelteti műsorrendjében, de hivatalosan még nem kaszálták el. Utóbbit én sajnálnám, mert jól szórakoztam a nézése közben. Ha a Viasatosok elég tökösek, megcsinálják a magyar verziót.  Pontszám: 6,5/10.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása