Mayday – 1x01

2013. március 18. - Jasinka Ádám

 A szerializált sorozatok közül az egyik új az angol Mayday, ami egy kisvárosban történt bűnesetet mesél el. A kisvárosok mindig jó helyszínnek bizonyulnak egy-egy krimi vagy dráma sorozatban, hiszen van valami saját rendjük, hierarchiájuk és nem csak ezért, de elzártak a „külvilágtól”, s lakói ismerik egymást, titkaikat viszont nem.

vlcsnap-2013-03-18-10h47m04s9.png

 A Mayday egy ilyen kisvárosban játszódik, ahol a tavaszi fesztivált ünneplik, feldíszítették a falut és a lakói várják a felvonulást, ahol virágfüzérek között a trónon ülne a Májusi Királyné, a tizennégy éves Hattie Sutton. Azonban a lány eltűnik és csak a biciklijét találják meg. A kisváros élete pedig felbolydul, ugyanis mindenki gyanús, mindenki titkol valamit.

vlcsnap-2013-03-18-10h53m46s193.png

 A kisvárosoknak mindig is ez a történeti előnye, a titokzatosság, egyszerűen hiába ismer mindenki mindenkit mégsem tudják, hogy valójában ki kicsoda. Ugyanis az eleinte idillinek tűnő helység a lány eltűnése előtt is megmutatja sötét oldalát. A szereplők furcsán viselkednek, titkolóznak és ezekért sem lehet tudni, hogy ki a tettes, és igazán azt sem lehet tudni, hogy mi történt a lánnyal?

vlcsnap-2013-03-18-10h45m20s1.png

 A kisváros lakóinak élete pedig a lány eltűnésével érdekessé válik. Nem maga az eltűnés az, ami a legtöbb embert érinti, hanem az, hogy akiről azt hitték ismerik, kiderül, hogy van valami titka. Emiatt is jó a Mayday, mivel a történet középpontja a lány eltűnése mégis a karakterek azok akik az idilli kisvárosból egy komor, sötét hangulatú helyet csinálnak.

 A kisváros közelében levő erdő igazán ami sötét és bizarr. Az egyik lakó beoson a házakba, hogy ellopja a játék babákat, amiket szétszed, majd az erdőben, a Mágikus Körnél szalagokkal felakasztja a fára a darabokat. A lány keresésére szerveződött csapat megtalálja azt a helyet és Hattie Sutton királynői koronáját az egyik bokorra akasztva.

 A történet kellően csavaros és érdekes. A legtöbb szereplőről kiderül, hogy nem felhőtlenül boldog, vagy anyagi gondjai vannak, vagy depressziós és ezeket eddig próbálta titokban tartani, a lány eltűnése azonban mindenkiből kihozta ezt a ridegebb, komorabb oldalát. A titkukat az emberek pedig megpróbálják megvédeni, bárhogyan.

 A szereplők közül sokan gyanúba keverednek és amikor a néző azt hiszi, ő a tettes a következő jelenetben egy másik szereplő viselkedik furcsán és tesz olyat, amiről már róla hisszük, hogy ő is lehet. De mindezt úgy, hogy nem tudjuk, mi történt a lánnyal.

Értékelés: A Mayday egy olyan dráma sorozat inkább, ami a karakterek érzelmére helyezi a hangsúlyt, ezért nem maga az eltűnés áll a történet középpontjában az első részben. Ezáltal megismerjük a szereplőket. A színei szépek és illenek a sorozat hangulatához, ami rideg és kimért. Emiatt és a dráma miatt kicsit furcsa az első rész, tetszett is, meg nem is.

6/10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása