Forbrydelsen - 1x01

2013. január 27. - Jasinka Ádám

 A skandináv regények mellett a sorozatok is minőségiek. A Wallander és A tetovált lány kapcsán megismerkedtünk Svédországgal, a hűvös és rideg világukkal. Egy másik skandináv ország zsenialitását akkor fedeztük fel, amikor néztük a Broen című sorozatot. A még keményebb és szürkébb sorozat svéd és dán közreműködéssel készült, és Dániának innen nyitott kapuja volt ahhoz, hogy saját égisze alatt készült sorozatait is népszerűsítse. A Forbrydelsen sikere az Amerikai Egyesült Államokban lett a legjobb, hiszen az egyik kábelcsatorna, az AMC elkészítette a dán sorozat feldolgozását, a The Killing-et.

forbry2.png

 A Forbrydelsen a szokásos hűvösséget, és komor hangulatot árasztja. A történet pedig egy ügyhöz kapcsolódva, évadokon keresztül bontakozik majd ki. Az alaptörténet az, hogy egy lányt, Nanna Birk Larsen-t meggyilkolják, és a rendőrség egy olyan nyomozónőnek adja az ügyet, aki vőlegényével és fiával Svédországba költözik, és az ottani rendrőségnél fog dolgozni.

forbry4.png

 A kezdő jelenetben egy erdőben vagyunk és egy lányt látunk, aki fél, retteg és fut valaki elől. A saras altalaj, a sötét erdő, és a földön levő gallyak miatt nehezen tud futni, az alak, aki fut utána sötét ruhában beleolvad az erdő feketeségébe. A lány a fehér ruhában kontrasztja mind az erdő rejtélyes sötétének, mind az őt üldöző embernek.

frobry.png

 A következő jelenetben a nyomozónőt látjuk, ahogy a helyszínre érkezik, és azt gondoljuk, hogy a lány miatt helyszínel a rendőrség. A nyomozónő bemegy az épületbe, ahol egyedül van. A sötétség miatt zseblámpát kapcsol és a pincehelyiségben, a koszos padlót vizsgálja. Amikor vérfoltokat lát követni kezdő őket, amik egy szobába vezetnek. A sötét helyiségben egy lepellel letakart dolog van, amiről a nyomoző leveszi a zsákszerű anyagot. A dolog pedig nem áldozat, hanem egy gumiférfi. A kollégiái, tiszteletüket és megbecsülésüket ezzel a tréfával jelzik a nyomozónőnek.

 A dán változat ábrázolásmódja naturalista. És a Broen-höz hasonlóan szabadabban mutatja a dolgokat, gondolok itt a gumiférfi nemiszervére vagy a vulgárisabb nyelvezetre. A képi világ is illeszkedik a sorozat világához, komor, rideg jelenetek és szívszorító történet.

 Az első részben a nyomozónő, az utódjával kénytelen elkezdeni a nyomozást Nanna Birk Larsen eltűnésében. A nyomozás közben azonban rájönnek, hogy a lány nem eltűnt, hanem meggyilkolhatták. Sem az iskolában, sem a barátainál nincs a lány. A nyomozó, amikor újra a helyszínre mennek, hogy az erdőben is kutassanak a nyomok után, lát bicikliseket, akiknek horgászfelszerelésük van. Mikor érdeklődik, hogy van-e tó a közelben, már nem csak a nyomozó, a nézők is sejthetik, hogy lesz valami a tóban.

 Amikor a búvárok nyomokat keresnek a tóban találnak egy autót, aminek a csomagtartójában megtalálják az eltűnt lányt. A lány édesapja pedig pont ekkor hajt el az úton, miközben telefonál a feleségével. A rendőrök megállítják, a férfi pedig érdeklődik, hogy a lányát találták-e meg. A felesége a telefon másik oldalán hallja az egészet, ahogy a férje kiabál a rendőrökkel, és kiakad, amikor megtudja, hogy a lányát találták meg.

 Az autó, amiben megtalálták a lányt a polgármester választáson induló, Troels Hartmann kampánystábjának tulajdona. A történetben a politika is szerepel, ugyanis a polgármesterválasztás két jelöltjének vitája abban az iskolában lett volna, ahova az eltűnt lány jár, és az eltűnése miatt nem vitázott a két férfi. A polgármesteri posztért induló két férfi konfliktusa és a szavaztokért folytatott politikai játszmák is kapnak részt a történetben.

Értékelés: A sorozat hangulata a skandináv hűvösség, rideg, hűvös jelenetek, és mégis érzelmeket kiváltó színész játék miatt tökéletes. Nem epizódikus a sorozat, a nyomozás lesz a központban részeken keresztül. A rendezés szintén jó, a mezőkről, és a zárt helyekről készült képek sötétek és szürkék, olyanok, mint a szereplők hangulata. A dán, eredeti verzió érdekes, és minőségi, a színészek is jól játszanak.

7/10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása