Downton Abbey - A cselszövéses úri Anglia

2013. január 04. - Jasinka Ádám

 Az untánozhatatlan angol úri élet. Kastélyok, labirintust alkotó folyosók, felszolgálói hierarchia, cselszövések, szerelmek. Fényűzés, patinás étkészletek, minőségi ételek. Az angol kastélyok és az élet bennük mindenki vágya, hogy kipróbálja. Az angol ITV csatorna 2010-ben vetítette a Downton Abbey című sorozat első részét, ami sikeres és nézett lett. A sorozatot pedig az a Julian Fellowes alkotta meg, aki a Vanity Fair forgatókönyvét írta.

downtonabbey4.png

 Az első évadot már elterveztem, hogy megnézem, de most jutottam el oda, hogy megnézzem az első részt. És azt kell mondjam, ilyen jól átgondolt forgatókönyvet, ilyen remek kameramozgást és ilyen jó színészi játékot a szintén brit Sherlock óta nem láttam sorozatban.

downtonabbey.png

 A sorozat hangulata az, ami beránt és elvarázsol. A környezet, az 1900-as évek elejének öltözékei, a kastély berendezése, a kastély körüli vadászterület mind megteremti a sorozat alapjául szolgáló úri hangulatot. A szolgálók szinte tervszerűen végrehajtott munkája, a precíz munkavégzés, és az alázat, amivel uruk és családja iránt vannak szintúgy lenyűgöző. A díszlet és a jelmezek mind tökéletesek.

downtonabbey2.png

 A sorozat a Crawley család életét mutatja be, és az első részben már bonyodalom is történik, hiszen az uraság megszokott hétköznapjait az újságban szereplő hír és az azt követő távirat megzavarja. Egy újságcikk ugyanis arról tudósít, hogy a luxushajó, az RMS Titanic elsüllyedt. A távirat szerint pedig két ismerősük is a hajón utazott. Az egyik közülük az idősebb lány leendő férje. A család persze azon kezd gondolkodni, hogy mi lesz így a birtokkal, a címekkel és a vagyonnal.

 A sorozatban azonban két külön történetszálat kapunk, az egyik az úri világ élete és látásmódja, a másik pedig az őket szolgáló cselédek élete, érzése. A történetszálak néhol összeérnek, az első részben is.

 A színészek mind jól játszanak. A főszerepben Hugh Bonneville, aki Grantham grófját, és Elizabeth McGorven , aki Grantham grófnéját alakítja. A színészek közül az egyik legismertebb viszont Maggie Smith. Az első részt látva kiemelném még Rob James-Collier-t és Siobhan Finneran-t, akik szintén jó színészi játékkal rendelkeznek. A többi színész is a sorozat minőségéhez mérten alakít.

 Az első epizódban az uraság, Grantham grófja egy új kormonyikot vesz fel, akivel együtt harcolt a búr háborúban.  Bates-ről viszont kiderül, hogy egy srapnel miatt csak bottal tud járni. A személyzet tagjai közül a korábbi komornyikot helyettesítő Thomas, az új alkalmazott felvételével inas lett és szeretne újra komornyik lenni. Ennek érdekében megtesz mindent.

 Grantham grófját, miközben ő megpróbálja úgy alakítani a helyzetet, hogy ne vesszen el a birtok és a vagyon, Carson a főkomornyik és Grantham grófnéja azért kéri, hogy rúgja ki Bates-t, mert sánta alkalmazottat nem engedhet meg magának egy kastély. A régi bajtársat azonban az úr mégis elküldi, Thomas pedig majdnem komornyik lett.

 Őt ugyanis a kastélyban vendégeskedő herceg választotta ki, mert saját alkalmazottja nem tudta elkísérni. A herceg Thomas-t az alapján választotta ki, hogy valahol találkozott vele egyszer. A történet csavarosabb ennél, és  az első részben meg is tudjuk, hogy miért Thomas-t választotta. Thomas szerelmes a hercegbe, aki pedig csak játszik vele, szerinte ez csak játék.

downtonabbey5.png

 A gróf azonban nem tudja kirúgni barátját, Bates-t és a vasútállomás felé induló autót megállítja és kéri, menjen vissza a kastélyba.

Értékelés: A Downton Abbey egy jó dráma sorozat. Az Egyesült Királyságban, bár ha ez a sorozat az Amerikai Egyesült Államok közreműködésével készült is, készülnek a legjobb sorozatok. Az angolok finoman, megfontoltan és szakmai tökéletesség birtokában készítenek el sorozatokat. A Downton Abbey pedig a Sherlock mellett az egyik olyan sorozat, amiben megmutatkozik, mi is a minőség.

10/10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása