Emily Owens, MD - Meryl Streep lánya sorozatban

2012. október 23. - Jasinka Ádám

 Az egyik olyan országos amerikai egyesült államokbeli csatorna rendelt be egy orvosos sorozatot, amelynek a célközönsége a 18-34 év között nők csoportja, azaz az aranyos faktor és a jóképű, kockás hasú gyakornok, és a szerelmi száluk a sorozat egyik fő történeti iránya lesz. Azonban nem gondoltam, hogy egy orvosos sorozat, egy ilyen orvosos sorozat megtetszik nekem.

emilyowens.png

 Akik a House féle Sherlock-i sorozatra gondolnak, azok nem járnak közel a megoldáshoz, viszont, akik a Scrubs féle jópofa, orvosos sorozatra asszociálnak már közelebb járnak azt tekintve, milyen is az Emily Owens, MD.

emilyowens2.png

 Meryl Streep lánya a főszerelő és ezt nem lehet letagadni. Mamie Gummer ugyanolyan miminkával rendelkezik, és ugyanolyan mozdulatai vannal, mint édesanyjának. A sorozat pedig ő köré épül, és az alaptörténet az, hogy Emily Owens rezidensként bekerül a denveri kórházba, ahol találkozik egyetemi és gimnáziumi osztálytársaival, valamint azzal a doktornővel, aki a példaképe.

emilyowens3.png

 A sorozat az aranyosságon kívül a narrálásra is hangsúlyt fektet. Emily nem egy visszaemlékezés közben narrál, hanem a jelenben, egy-egy beszélgetés közben, és a vizit közben is narrálja saját magának az eseményeket. A vizit közben nem a doktornőre, hanem a szerelmére figyel, nézi az arcát és azon gondolkodik, hogy milyen jó érzés lenne hozzásimulni az arcához.

 A vezető rezidens ismerős lehet a sorozatnézők számára, hiszen A mentalistában, az új főnököt, Luther Wainwright-ot alakító Michael Rady játsza a szerepet.

 Az aranyosságon kívül a katarzissal és az emberi sorsokkal próbál hatást kelteni a sorozat, ami nálam bejött és sikerült is kiváltani az érzést. Klisék is vannak a sorozatban, de a jó történetvezetés, jó színészek és a sorozat aranyossága elérte, hogy tetszen ez a sorozat.

 A kezdő képsor is ötletes, Emily meséli a saját gimnáziumi élményeit miközben egy tinédzser lányt láthatunk. Amikor a kamera a lány arcához közeledik az belenéz a képbe és megkérdezi, hogy mit bámulsz? Ekkor vált a kép és láthatjuk, hogy Emily az iskola kerítésénél áll és nézi az épületet és a lányt. A lány közben megjegyzi, hogy Emily egy lúzer, amire persze Emily reakciója az, hogy biztos a cipője miatt néz ki lúzernek, de a lány annyit mond, hogy nem a cipő miatt, hanem maga miatt néz ki lúzernek. Amikor a lány elindul az iskola felé Emily pofákat vág és gúnyolódva a lány után szól. Az iskolából felé jövő tanár miatt viszont abbahagyja és elindul a szemközti kórház felé.

 Ebben a képsorban is látszik, hogy anyja lánya. Nem csak, hogy hasonlítanak egymásra, hanem stílusban és hangilag is hasonlóak.

Értékelés: A sorozat erénye az, hogy aranyos és szerethető. A főszereplő mindenképpen, azért is mert a kedvenc színésznőm Meryl Streep. A történetvezetés jó, és mindenképpen jó, hogy kicsit új stílus. Igaz, hogy a Hart of Dixie szintén ilyen orvosi sorozat. Az Emily Owens, MD a Scrubs-hoz hasonló, viszont nem szituációs komédia, inkább dráma. A célközönség miatt is ilyen aranyos, de engem meggyőzött, hogy jó és érdemes ilyen sorozatokat készíteni, valamint Mamie Gummer-t sem szabad elhanyagolni.

8/10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása