Kezdett az új magyar nyomozós sorozat

2012. szeptember 21. - Jasinka Ádám

 A cím egy ponton azért ferdít, hiszen nem annyira új. Inkább nevezzük spin-offnak. Egyelőre azonban maradjon titok, hogy melyik ez a sorozat. Nyomozós sorozatokból rengeteg van, az emberek pedig nézik őket. Viszont a hátrány az, hogy nem könnyű előrukkolni valami újdonsággal, amitől egy nyomozós sorozat más, mint az előd epizódikus szériák. A nyomozós sorozatok javában a 2000-es esztendőben indultak be, és az utána levő években évente készültek újak. A nagy harcosok, mint a CSI: hármas, amikből az egyik, hanem legnépszerűbb (nem a legnézettebb) véget ért, ilyen hosszú sorozat még a Criminal Minds, az NCIS és még sorolhatnám. Ezek mind tudtak valami kis furfangot belecsempészni az epizódikus nyomozásba. A következő éra már nehezebb helyzetben volt, hiszen sok az átemelés. Gondoljunk csak A mentalistára, ami annak ellenére, hogy jó sorozat, feltűnhet az, hogy a főszerplő olyan autóval jár, mint Columbo és olyan képességei vannak, mint a főszerpelőnek a Psych-ben. De A mentalista tudott valami újat hozni és jól nyúlt a korábbi sorozatok kliséihez. A mostani időszak azonban nem terem igazán jó, friss ötletet. Persze a tavalyi Person of Interest kilóg a sorból, mert ínycsiklandó egy sorozat. A magyarok pedig igazán epizódikus sorozatot eddig nem készítettek.

hacktion3.png

 Most viszont az m1 úgy döntött, hogy a Hacktion-t kicsit átalakítja. Ez a gondolat már jó, hiszen ez a sorozat nem a legjobb, magyar viszonylatban pedig elképzelhetetlen megoldásokat alkalmaztak benne. A nézők is elpártoltak a műsortól. A frissítés pedig jót tett a sorozatnak. Viszont annyi nyomozós sorozat van már, hogy nem lehet anélkül nézni a Hacktion - Újratöltve című sorozatot, hogy ne mondanánk magunkban; "ez tisztára olyan, mint...".

hacktion4.png

 A régi Hacktion-ből csak hárman maradtak meg állandó szereplőnek, ami jó. Az új színészek között van ex-Barátok Közt-ös és egy igazán kiemelendő név, aki olyan jól játszik, hogy elviszik a sorozatot, csak nem annyira ő van a középpontban. Anger Zsolt az, aki nem véletlenül egy rész után a sorozat húzó neve. A többiek sem rosszak, de van még mit tanulni. Viszont a kezdés már jobb, mint az első két Hacktion évad.

hacktion.png

 Hogy miért kezdtem a nyomozós sorozatokkal? Azért, mert a Hacktion - Újratöltve pár darabra emlékeztet. Akciójelenet volt benne, egész jó, magyar viszonylatban elfogadható, hogy nincs összetőrve a kezdő jelenetben pár darab autó, ahogy a Cobra 11-ben. A sorozat humora A mentalista élcelődéseire emlékeztet, de érezni benne a magyar ízt, amitől élvezhető és az írók is váltottak a stíluson. A nyomozási módszerek, a számítógépes megoldás és a profilelemzés az NCIS és a Criminal Minds keveréke, mondhatnám megvan a sorozatnak a maga McGee-je és JJ-je. Ha maradok az utóbbi sorozatnál, akkor kinézetre Rossi is megvan a Hacktion - Újratöltvében, a körszakállban minenképp. Az alaptörténet, vagyis az átívelés a Hacktion és a Hacktion - Újratölve között pedig szintén nem új, hiszen a The Closer már pár éve ezzel indult útjára.

hacktion2.png

 Az alap az, hogy a Hacktionben szereplő, és sajnos itt jön az, hogy egy teljes részt sem láttam a Hacktionből, a nevekkel most ismerkedem, szóval Máté főhadnagy, a tisztjét sem tudom pontosan nem kap felfüggesztést, hanem áthelyezik a Különleges Ügyosztályra. Kyra Sedgwick is így kezdte a The Closerben, áthelyezték a Kiemelt ügyek osztályára és az aktuálisan ott levő főnök felé került. Ez itt sincs másként Gubik Ági Anger Zsolt főnöke lett. Persze az ő kettejük karakterei már ismerik egymást a sorozat szerint.

hacktion6.png

 A nyomozó csapat tagja akkor a magyar McGee, a magyar JJ és még két szereplő. Az egyikük szintén számítógépes szakértő hölgy, a másikuk pedig a Mindenből egy van-ban szereplő pincér fiú. Az első részben egy hasonló, a valóságban megtörtént esetet dolgoztak fel, persze nem úgy, ahogy igazából megtörtént. Egy férfi az egyetemen lövöldözött és blogot vezetett erről.

 A nyomozás annyira nem kap fontos szerepet, vagyis kap, de a humor, amiben erős a sorozat kicsit kizökkent és nem válik borússá a sorozat hangulat. A nyomozás pedig kicsit profilozós módszerrel, kicsit számítógépes módon és kicsit "fejjel megyek a falnak" módon zajlik. A végén azonban megoldják az ügyet és elfogják a gyereket, mielőtt valami történne. A sorozat kihallgatása kicsit The Closer-es, bár nem annyira megszervezett és megírt, de azért elfedezhető benne.

 A lényeg az, hogy a pár szándékos vagy nem átemeléstől eltekintve ez eddig egész korrekt sorozat. Mindenképpen maradok és nézem, mert nézhető és vállalható. Nincs benne űrtechnológia, világmegmentés és robbantgatás. Szimpla nyomozós sorozat humorral.

Értékelés: Tetszett. A Hacktion névtől nem vártam nagy dobást, de szerencsére nem érdekelte az írókat az első két évad és tiszta lappak kezdték az új sorozatot. Persze kapcsolat van, de nem erre megy ki a történet. A humora a sorozatnak jó és a párbeszédek is élvezhetőek. Nincs tele számítógépes, programozói szakkifejezéssel. Kíváncsi vagyok mi lesz a következő részben.

6/10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása